10 lietas, ko pirms miega dara veiksmīgi cilvēki

1. Viņi izvērtē aizvadīto dienu

Pirms vairākiem gadiem aizsaulē aizgājušais kompānijas “Apple” bijušais vadītājs Stīvs Džobss stingri pieturējās pie idejas, ka ik dienu ir jādzīvo ar pilnu krūti. Viņš lieliski raksturoja savu dzīves koncepciju, sakot “Nav nozīmes tam, ka es būšu bagātākais cilvēks kapsētā. Man svarīgi ir tas, ka, dodoties gulēt, es varu sev pateikt, ka esmu paveicis kaut ko brīnišķīgu.”

Visi veiksmīgie un bagātie cilvēki pirms nakts miera prātā pārcilā domu, vai tam, ko viņi dara, ir jēga. Katras dienas beigās viņi izsver, kādu labumu ir devuši pasaulei, un vai sasniegtie mērķi atbilst kopējai vīzijai. Tādējādi – pirms gulētiešanas izvērtē aizvadīto dienu – tas ļaus tev noskaidrot, ko tu vēlies, un motivēs rīkoties, lai sasniegtu savus mērķus.

2. Viņi pieraksta savas pārdomas

Amerikāņu komiķe un sarunu šova vadītāja Elena Didženeresa jaunībā regulāri pierakstīja savas domas, sajūtas un emocijas. Viņa sacījusi: “Rakstīšana patiešām ir katarse, jo tā ļauj izpausties visām emocijām un parāda labāko, kas tevī ir.”

Produktīvi un veiksmīgi cilvēki pieraksta savas domas, sajūtas un emocijas, cenšoties analizēt, kad un kāpēc kaut kas notika labi vai slikti. Viņi raksta, lai uzlabotu savas komunikācijas un domāšanas spējas un būtu labāki līderi.

Tādējādi – uzliekot uz papīra savas domas, tu vari padarīt savu domāšanu asāku, atbrīvot prātu, sagraut negatīvu iekšējo dialogu un pievērst uzmanību emocijām, kas dominēja dienas gaitā. Dienas norišu pierakstīšana var pastāstīt par tevi un tavu dzīvi kaut ko tādu, kam tu neesi pievērsis īpašu uzmanību.

3. Viņi pievēršas lasīšanai

Pierādīts, ka aktīvi lasītāji ir arī izcili līderi. Piemēram, kompānijas “Microsoft” dibinātājs Bils Geitss ir aizrautīgs lasītājs. Katru vakaru pirms gulētiešanas viņš stundu lasa kādu grāmatu, pievēršoties visdažādākajām tēmām.

Daudzi pasaules veiksmīgākie ļaudis ir dedzīgi lasītāji. Katru cienu pirms došanās pie miera viņi lasa vismaz 10 līdz 20 minūtes un mācās no citu paustajiem viedokļiem. Lasot viņi paplašina savu lietpratību par to, kā būt labākam līderim, motivēt savu komandu un izveidot daudzmiljardu vērtu biznesa impēriju.

Cits būtisks labums no lasīšanas pirms gulētiešanas ir tas, ka šī nodarbe ilgtermiņā uzlabo tavu smadzeņu veselību.

4. Viņi nosaka nākamās dienas prioritātes

Ik dienu norisinās tik daudz notikumu, ka patiešām var zaudēt orientāciju uz to, ko centies paveikt. Tāpēc pirms naktsmiera produktīvi cilvēki pārskata savu grafiku un plānus nākamajai dienai. Viņi izveido sarakstu ar visiem darāmajiem darbiem un definē prioritāros uzdevumus.

Tas ļauj viņiem sākt nākamo dienu labāk sagatavotiem, ar lielāku pārliecību un mazāku stresu. Iekļauj šo paradumu savā ikdienā, pierakstot trīs līdz piecus svarīgākos uzdevumus, kas tev jāpaveic nākamajā dienā. Ja kaut kādu iemeslu dēļ tu pierakstus neizdari vakarā, tai jābūt pirmajai lietai, ko veic ik rītu. Un atceries – katra plānošanai atveltītā minūte ietaupa 10 minūtes no darba paveikšanai nepieciešamā laika.

5. Viņi pavada laiku kopā ar ģimeni

Amerikāņu filmu un televīzijas producents, scenārists, aktieris, animators, uzņēmējs un filantrops Volts Disnejs ir teicis: “Cilvēkam nekad nevajadzētu atstāt novārtā ģimeni biznesa dēļ.” Pilnīga taisnība! Tev ir kvalitatīvi jāpavada laiks kopā ar ģimenes locekļiem, lai izveidotu saikni ar viņiem un to nepazaudētu.

Dzīve patiešām ir drudžaina – vienalga, vai tu esi darba devējs vai darba ņēmējs, allaž šķiet, ka ir jāpaveic miljons lietu, bet laiks nav tavā pusē. Taču ir patiešām svarīgi attiekties pret laiku kopā ar ģimeni kā pret savu prioritāti. Tāpēc pavadi vairāk laika jēgpilnās sarunās ar saviem bērniem, brāļiem, māsām vai vecākiem. Izslēdz televizoru, paēd pusdienas kopā ar ģimenes locekļiem un velti brīdi sarunām. Jo vairāk laika jūs pavadīsiet kopā, jo lielāka būs iespēja dalīties vērtīgā dzīves pieredzē.

6. Viņi paveic nepieciešamās lietas

Produktīvi cilvēki iespējami lielā mērā izmanto savas prasmes, talantu, enerģiju un zināšanas. Viņi paveic lietas, kas ir jāpaveic, nevis tikai tās, kuras viņiem patīk. Viņi vēlas smagi strādāt un izdarīt iecerētos darbus līdz dienas beigām.

Neviens cits to nezina labāk par ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš savu dienu sāk iepriekšējās dienas vakarā. Viņš ceļas pulksten septiņos un nekavējoties ķeras pie izplānotajiem darbiem. Mums visiem ir 24 stundas laika, taču tas ir jāizmanto gudri, tāpēc veiksmīgi cilvēki spēj no šīm 24 stundām “izspiest” maksimumu.

7. Viņi realizē “digitālo detoksizāciju”

Kad spēku izsīkuma un miega trūkuma dēļ ASV mediju holdinga “Huffington Post” dibinātāja Arianna Hafingtone sāka zaudēt samaņu, viņa izlēma krasi mainīt dzīvi. Sieviete sāka publiski sāka sludināt “atslēgšanās” metodi un katru vakaru pirms došanās pie miera visus sakaru līdzekļus atstāja ārpus savas guļamistabas.

Savā grāmatā “Thrive” viņa stāsta, cik svarīgi ir atslēgties no drudžainās dzīves, relaksēties un parūpēties par savu ķermeni un dvēseli. Tāpēc ik vakaru pirms miega noliec savu mobilo tālruni citā istabā, izslēdz televizoru un pavadi kādu laiku mierā un klusumā. Tu sajutīsi enerģijas pieplūdumu un kopējā Vese***as stāvokļa uzlabošanos. Turklāt tev parādīsies vairāk laika citām aktivitātēm, kas tevi patiešām aizrauj.

8. Viņi pavada laiku dabā

Šajā ziņā nav labāka piemēra par angļu biznesa magnātu Ričardu Brensonu. Savas piesātinātās karjeras laikā Brensons ir nodemonstrējis, ka darbs nebūt nenozīmē, ka tev ir jāatsakās no lietām, kas tev visvairāk patīk.

Lai spirdzinātos un atgūtu spēkus, tev ir jārod laiks, lai dotos dabā un izbaudītu atpūtu. Ja tev nav iespēju peldēties Karību jūras kristāldzidrajā ūdenī, ikdienas pastaigas var kļūt par lielisku veidu, kā pēc stresa pilnas dienas novirzīt domas no darba un padomāt par dažādām lietām, kas tevi interesē, vai arī vienkārši atbrīvot prātu un izbaudīt klusumu.

9. Viņi meditē

Amerikāņu televīzijas sarunu šovu vadītāja, veidotāja un filantrope Opra Vinfrija ir viena no tām slavenībām, kas meditē no rīta un pirms gulētiešanas, lai nākamajā dienā varētu pilnā mērā izmantot savu potenciālu. Patiesībā – jo mūsu prāts ir atbrīvotāks, jo labāka ir mūsu uztvere un ir vieglāk fokusēties uz problemātiskiem uzdevumiem. Tāpēc katru dienu pirms miega atvēli 10 minūtes meditācijai un ļauj domām brīvi plūst. Nākamajā dienā jutīsies enerģiskāks un darbs veiksies ražīgāk.

10. Viņi iztēlojas savu nākotni

Daudzi veiksmīgi cilvēki neilgi pirms došanās pie miera iztēlojas, ka projekti, pie kuriem viņi strādā, noslēdzas ar pozitīvu iznākumu.

Opra Vinfrija un citi veiksmīgi ļaudis izmanto vizualizācijas tehniku, lai iztēlotos nākamās dienas panākumus un iegūtu skaidrību par izaicinājumiem un šķēršļiem. Tāpēc katru vakaru pirms gulētiešanas atvēli pāris minūtes, lai iztēlotos sevi kā veiksminieku nākamajā dienā. Tas palīdzēs tev panākt, lai patiešām tā notiktu, jo gara acīm tu jau būsi redzējis savu veiksmi.

Avots: 

aLA

Leave a Comment