9 veselīgākās sulas. Arī kartupeļu un sīpolu!

Kā un cik daudz jādzer?

sulas-664x442

Pavasaris beidzot ir iestājies, kas arī ir pats piemērotākais brīdis, lai sāktu piekopt veselīgāku dzīvesveidu, jo šis saulainais laiks, kad daba mostas, taču ir tik ļoti lielas enerģijas pilns, ka tas nevar nemotivēt! Var sākt nodarboties ar kādu sportisku aktivitāti svaigā gaisā, var sākt ēst vairāk zaļumu un var arī dzert sulas!

Ja virtuves aprīkojumā atrodama elektriskā sulu spiede, svaigu sulu baudīšana ikdienā ir krietni reālāka nekā gadījumā, ja sula jāiegūst, beržot dabas veltes caur sietu vai rīvējot uz vissmalkākās sakņu rīves.

Svaigās sulas ir vērtīgākas tāpēc, ka tās izdzeram neilgi pēc izspiešanas, tajās saglabājas maksimālais augļa vai dārzeņa bioloģiski aktīvo vielu kopums un vitamīni. Sulas organismā uzsūcas pārdesmit minūšu laikā, tās ieteicams dzert pusstundu pirms brokastīm, starp ēdienreizēm vai ar tām aizvietot ēdienreizi.

UZZIŅA


• 20 minūtes pirms un pēc sulas lietošanas nevajadzētu dzert ūdeni, jo tas vājina sulas vērtīgās īpašības.

• Vienā reizē nav vēlams izdzert vairāk par 400 ml, bet, ja ar sulu aizstāj atsevišķu ēdienreizi, var lietot pat līdz diviem litriem.

• Ja sula ir par stipru, to atšķaida ar minerālūdeni.

• Sulu vislabāk dzert caur salmiņu un pēc tam muti izskalot ar ūdeni. Lielais organisko skābju daudzums sulās mīkstina un iznīcina cietos zobu audus. Tieši tāpēc zobārsti neiesaka pēc sulas dzeršanas uzreiz tīrīt zobus ar zobu suku.

Cik sulas dzert?

 Diētas ārsts Andis Brēmanis:


– Dzert svaigi spiestu sulu ir labi, jo tas ir viens no veidiem, kā organisms var uzņemt dārzeņus, augļus un ogas. Tomēr sula ir tikai daļa no konkrētā produkta, tāpēc dzert tikai sulu un neēst pašus augļus un dārzeņus nav ieteicami.

Spiežot sulu, viena daļa aiziet biezumos, kurus daudzi reāli izmet miskastē, kaut biezumi ir pilni ar šķiedrvielām un balastvielām, arī vitamīniem, kas pazūd līdz ar biezumiem, jo sulā nonāk mazāk vitamīnu. Ideāli būtu grauzt burkānus un ēst ābolus, tos rīvēt salātiņiem, plus vēl izspiest suliņu. Tajā pašā laikā nograuzt 300 gramus burkānu ir diezgan pagrūti, bet izdzert sulu – vieglāk. Tie, kas ir slinki burkānu grauzēji, izdzerot glāzi sulas, vismaz kaut mazliet nodrošina sevi ar vērtīgām uzturvielām.

Ja nokauts lielais ķirbis, jādomā, kā to visu izmantot. No tā var vārīt biezzupu, pierīvēt pankūku mīklai, marinēt un arī spiest sulu. Tai var pievienot burkānu sulu, lai ir garšīgaka saspēlīte. Nu, reizi dienā var izdzert šādu sulu salikuma glāzi – 200 ml, 400 ml, kaut vai puslitru, nekas slikts nenotiks. Uzmanīgākam jābūt ar tām sulām (piemēram, biešu un kāpostu), kas ir ļoti spēcīgas. Tās parasti izmanto kā vienu no sulu kokteiļa piedevām, ja gribas dažādot dzēriena sastāvu. Tomēr jāatceras, ka sula nav dzēriens, bet gan ēdiens. Tāpēc tā jādzer, nesteidzīgi malkojot.

Šķir lapu tālāk, lai iepazītos ar veselīgākajām sulām, kuras vari sākt savā uzturā lietot jau no rītdienas 

Leave a Comment