Atrasts risinājums plastmasas atkritumu iznīcināšanai – tieši tas, kas vajadzīgs!

Katru gadu cilvēki savām vajadzībām izmanto vienu triljonu plastmasas maisiņu, un zinātnieki uzskata, ka beidzot atraduši risinājumu plastmasas atkritumu iznīcināšanai.

Kantabrijas Biomedicīnas un Biotehnoloģiju Institūta zinātnieki atklājuši, ka pāris kožu kāpuri pusstundas laikā spēj pilnībā saēst plastmasas maisiņu.

Šie kožu kāpuri ne tikai saēd plastmasu, bet arī ķīmiska procesa rezultātā pārvērš to caurspīdīgā alkoholā.

Zinātnieki netīšām nonākuši pie šī atklājuma, kad ievērojuši, ka kožu kāpuri saēduši plastmasas maisiņus.

Mēs atklājām, ka plaši izplatīta kukaiņa Galleria mellonella kāpuri spēj bioloģiski degradēt vienu no vissarežģītāk pārstrādājamiem materiāliem: polietilēnu,” skaidro pētījuma autore Federika Bertočini.

Zinātnieki noskaidroja, ka tārpi ne tikai saēd plastmasu, bet arī ķīmiski pārstrādā polietilēnu, pārveidojot to etilēnglikolā, caurspīdīgā alkoholā.

Lai arī pie normāliem apstākļiem kožu kāpuri plastmasu neēd, zinātnieki uzskata, ka šī spēja ir kāpuru dabisko spēju blakusprodukts. Kodes, kas plaši izplatītas Eiropā un Amerikas ziemeļu daļā, dēj oliņas bišu stropos. Zināms, ka to tārpi pēc izšķilšanās barojas ar bišu vasku.

Tiek uzskatīts, ka bišu vaska un polietilēna ķīmiskā pārveidošana notiek, sašķeļot līdzīgas ķīmiskās saites.

Lasi vēl: Skaistuma karaliene noliecas atkritumu šķirotājas priekšā, kāpēc?

“Vasks ir polimērs, tas atgādina “dabīgu plastmasu” un tā ķīmiskā struktūra nemaz tik ļoti neatšķiras no polietilēna,” skaidro Dr. Bertočini.

Zinātnieki apgalvo, ka atklājums palīdzēs rast biotehnoloģisku risinājumu polietilēna atkritumu pārstrādei. Viņi turpinās pētīt šo procesu un cer nākt klajā ar efektīvu stratēģiju.

“Mēs plānojam izmantot šo atklājumu, lai atbrīvotos no plastmasas atkritumiem, strādāsim pie risinājuma iegūšanas, lai glābtu okeānus, upes un visu veida vidi no plastmasas akumulācijas negatīvajām un neizbēgamajām sekām. Par spīti tam, plastmasas apzināta izmešana dabā nav attaisnojama tikai tādēļ, ka esam uzzinājuši, kā to bioloģiski sadalīt,” papildina Dr. Bertočini.

Avots: dailymail.co.uk

Leave a Comment