Bīstamas pazīmes, kas var liecināt par vēzi – pievērs šim uzmanību!

30E1A17900000578-3432006-A_persistent_change_in_bladder_habits_can_indicate_a_person_is_s-a-24_1454604158892

Ilgstošs klepus, nedzīstoša brūce, neizskaidrojams svara zudums un urīnpūšļa darbības traucējumi – tās varbūt šķiet nekaitīgas un tikai kaitinošas pazīmes.

Tomēr eksperti brīdina, ka šīs un vēl sešas organisma izmaiņas nevajadzētu ignorēt, jo tās var liecināt par kaut ko daudz nopietnāku nekā varētu šķist.

Ār*ti un citi Vese***as aprūpes speciālisti visā pasaulē vērš uzmanību uz 10 brīdinājuma signāliem, kas var liecināt par vēzi.

 

Pastāvīgs klepus var liecināt par plaušu vēzi

Parasti plaušu vēzis neizrāda nekādas pazīmes līdz brīdim, kad tas ir izplatījies pārāk tālu, lai būtu ārstējams. Tomēr dažos gadījumos simptomi var parādīties agrīnā vēža stadijā.

Par šo slimību var liecināt klepus, kas nepāriet, vai arī izmainās hroniskais klepus, kas parasti raksturīgs smēķētājiem. Pie agrām vēža pazīmēm var pieskaitīt arī ar klepu saistītas sāpes krūškurvī, dziļu elpošanu, kā arī aizsmakumu un asiņu izklepošanu.

Dzimumzīmes izskata izmaiņas var liecināt par ādas vēzi

Melanoma ir visnāvējošākā vēža forma, kas var parādīties jebkurā ķermeņa vietā. Visbiežāk tā parādās uz muguras, kājām, rokām, sejas un pat zem naga.

Dažreiz tā izplatās tālāk uz citiem orgāniem un kļūst vēl bīstamāka dzīvībai.

Visbiežākā melanomas pazīme ir jaunas dzimumzīmes rašanās vai arī izmaiņas tās izskatā.

Kādām dzimumzīmes izmaiņām jāpievērš uzmanība:

Dzimumzīme kļūst lielāka;

Mainās tās forma;

Mainās krāsa;

Tā asiņo vai kļūst cieta;

Tā niez vai sāp.

Lai noteiktu atšķirību starp normālu dzimumzīmi un melanomas pazīmi, var izmantot šo sarakstu:

Melanoma ir asimetriska, tai ir divas dažādas puses, kam ir neviendabīga forma.

Melanomai ir robotas vai asas malas.

Melanoma ir divās vai vairākās krāsās.

To diametrs parasti pārsniedz 6mm.

Dzimumzīme, kas laika gaitā paplašinās, visticamāk, ir melanomas pazīme.

Ilgstošas zarnu trakta darbības izmaiņas var liecināt par  zarnu vēzi

Trīs galvenie zarnu vēža simptomi ir As**is izkārnījumos, zarnu darbības izmaiņas, piemēram, biežāka vajadzība apmeklēt labierīcības vai arī šķidrāki izkārnījumi, kā arī vēdersāpes.

Šie simptomi ir ļoti izplatīti un var būt saistīti ar citām Vese***as problēmām. Tā kā lielākajai daļai cilvēku ar zarnu vēža diagnozi ir pāri 60 gadiem, šie simptomi kļūst svarīgāki laika gaitā. Vairums pacientu vēršas pie ārsta ar šādām sūdzībām:

Ilgstošas zarnu trakta darbības izmaiņas, kas rada vajadzību biežāk apmeklēt tualeti, un veidojas šķidri izkārnījumi ar As**s piejaukumu.

Ilgstošas zarnu trakta darbības izmaiņas bez As**s piejaukuma izkārnījumos, bet ar vēdersāpēm.

As**s piejaukums izkārnījumos bez citiem hemoroīdu simptomiem, kā piemēram, jutīgums, diskomforts, sāpes, nieze vai izvirzījums no anālās atveres.

Vēdersāpes, diskomforts vai vēdera uzpūšanās, kas vienmēr rodas pēc ēšanas, un dažreiz tās ietekmē samazinās uzņemtās pārtikas daudzums, kas veicina svara zudumu.

Nedzīstošas brūces

Nedzīstoša brūce vai čūla mutē ir izplatītākais mutes vēža simptoms. Arī pastāvīgas sāpes mutes dobumā var būt viena no pazīmēm.

Lielbritānijas Vēža izpētes eksperti norāda, ka cilvēkiem vajadzētu vērsties pie ārsta, ja kāda brūce nedzīst vairākas nedēļas, pat, ja tā nav sāpīga.

Āda pati sevi sadziedē ļoti ātri un jebkādam pušumam vajadzētu sadzīt aptuveni nedēļas laikā.

Ilgstošas problēmas norīt ēdienu var liecināt par barības vada vēzi

Tā var būt vairāku Vese***as problēmu pazīme, taču, ja tā nepāriet vairāku nedēļu garumā, tad vajadzētu vērsties pie ārsta.

Grūtības norīt ēdienu ir galvenā barības vada vēža pazīme. Tā var būt saistīta ar svara zudumu, kas arī var norādīt uz vēža attīstību.

Neizskaidrojams svara zudums

Lielākā daļa vēža slimnieku ar laiku zaudē svaru. Kad tas notiek bez iemesla, to sauc par neizskaidrojamu svara zudumu. Pirmā vēža pazīme var būt negaidīts svara zudums par 4,5kg vai vairāk. Visbiežāk tas notiek aizkuņģa dziedzera, kuņģa, barības vada vai plaušu vēža gadījumā.

Lielbritānijas Vēža izpētes centra eksperti skaidro, ka nelielas svara izmaiņas laika gaitā ir normāla parādība, bet, ja tāpat vien tiek zaudēts ievērojams kg skaits, tad vajadzētu vērsties pie ārsta.

Ilgstošas urīnpūšļa darbības izmaiņas var liecināt par prostatas vēzi

Urinēšanas problēmas var būt, piemēram, ļoti bieža un steidzama vajadzība urinēt, nespēja izvadīt urīnu, kad vajag, kā arī sāpes urinējot.

Visus šos simptomus var izraisīt arī citas Vese***as problēmas, bet tik un tā ir jāvēršas pie ārsta, ja parādās kāds no simptomiem.

Lēna vai vāja urīna plūsma vai bieža vajadzība urinēt, it īpaši nakts laikā, var liecināt tieši par prostatas vēzi. Vēl viens simptoms ir As**s piejaukums urīnā. Urīnpūšļa vēzis var radīt urinēšanas izmaiņas, tajā skaitā biežu urinēšanu, sāpes un dedzinošu sajūtu urinēšanas laikā, kā arī sajūtu, ka ļoti vajag uz tualeti, kaut arī urīnpūslis nav pilns.

Šos simptomus visticamāk izraisa tādas Vese***as problēmas kā urīnceļu vai urīnpūšļa infekcija, urīnpūšļa akmeņi, kā arī palielināta prostata (vīriešiem).

Tomēr arī šo simptomu gadījumā vajadzētu vērsties pie ārsta, lai noteiktu problēmu cēloni un to izārstētu.

Neizskaidrojams sabiezējums vai bumbulis

Daudzus vēža paveidus var konstatēt caur ādu, lai gan parasti šādi sabiezējumi veidojas krūtīs, sēkliniekos, limfmezglos un ķermeņa mīkstajos audos. Bumbulis vai audu sabiezējums var būt agrīna Sli**bas pazīme, bet dažos gadījumos tā var liecināt par jau progresējošu stadiju. Ja pamanāt bumbuļa vai sabiezējuma veidošanos, tad noteikti jāvēršas pie ārsta.

Ilgstošas, neizskaidrojamas sāpes

Sāpes var parādīties dažādu vēža paveidu agrīnajās stadijās, it īpaši kaulu un sēklinieku vēža gadījumā. Galvassāpes, kas nepāriet pat pēc pretsāpju medikamentu lietošanas, var liecināt par smadzeņu audzēju.

Turklāt ilgstošas muguras sāpes var norādīt uz resnās zarnas, taisnās zarnas vai olnīcu vēzi. Lielākoties, kad pacients jūt sāpes un tiek diagnosticēts vēzis, tā ir pazīme, ka audzējs ir izpleties ārpus sākotnējās atrašanās vietas.

Neizskaidrojama asiņošana var liecināt par daudziem vēža paveidiem, bet visbiežāk par zarnu, rīkles vai vulvas vēzi

Gan agrīnās, gan progresējošās stadijās var novērot asiņošanu. Asiņu izklepošana var norādīt uz plaušu vēzi, bet As**s piejaukums izkārnījumos liecina par resnās vai taisnās zarnas vēzi. Dzemdes kakla vai endometrija – dzemdes iekšējās sienas – vēzis var izraisīt stipru asiņošanu.

As**s piejaukums urīnā var norādīt uz urīnpūšļa, nieru vai prostatas vēzi, bet asiņu izdalīšanās no krūšu galiem var būt krūts vēža pazīme.

Avots: dailymail.co.uk

COMMENTS

Leave a Comment