Šie domāšanas veidi bojā tavu dzīvi – laiks no tiem atbrīvoties!

Izkropļota domāšana ir veids, kā mūsu smadzenes cenšas mūs pārliecināt par kaut ko, kas nemaz nav patiesība.

Ir vairāki šādas domāšanas veidi, un kaut kādā mērā katram piemīt kāds no tiem. Tomēr, ja ir jūtams, ka šāda domāšana ir pastiprināta, ir jāsāk kaut ko darīt lietas labā, lai no tās tiktu vaļā.

Ja domājam pārāk daudz, uztveram lietas nepareizi, ņemam visu pie sirds, tas viss apgrūtina mūsu dzīvi, tādēļ pēc iespējas ātrāk no tā ir jāatbrīvojas.

Filtrēšana

Tu, dzirdot kādus faktus, pastiprināti pievērs uzmanību negatīvajām lietām, izfiltrējot visus pozitīvos situācijas aspektus.

Polarizētā domāšana

Lietas ir labas vai sliktas, melnas vai baltas. Tev ir jābūt perfektam, citādākā gadījumā tu esi izgāšanās. Nav vidusceļa.

Pār-vispārināšana

Tu nonāc pie gala vispārinājuma, balstoties tikai uz vienu gadījumu vai pierādījumu. Ja kaut kas slikts notiek vienreiz, tu koncentrējies uz to, ka tas noteikti atkārtosies.

Domu lasīšana

Lai arī tev to neviens nesaka, tu skaidri zini, ko cilvēki domā un jūt un kādēļ rīkojas tā, kā rīkojas. Tu spēj saprast, kā cilvēks jūtas attiecībā uz tevi.

Paniskas bailes

Tu gaidi, kad notiks nelaimes. Ja dzirdi par kādu problēmu, tad izdomā miljoniem “ja nu…”. Ja nu notiek traģēdija? Ja nu tas notiek arī ar tevi?

Lasi vēl: TESTS: Ļoti objektīvi un asprātīgi – vai tev piemīt loģiskā domāšana?

Personalizācija

Tu domā, ka praktiski viss, ko cilvēki domā vai saka ir kaut kādā veidā vērsts uz tevi. Tu arī sevi salīdzini ar citiem, cenšoties noteikt, kurš ir gudrāks, izskatīgāks utt.

Maldinošā kontrole

Ja tu jūties kontrolēts no ārpuses, tu sevi redzi kā bezpalīdzīgu likteņa upuri.

Maldinošais taisnīgums

Tu jūties aizvainots, jo tu domā, ka zini, kas ir godīgi, bet citi cilvēki tev nepiekrīt.

Vainošana

Tu citus uzskati par vainīgiem pie savām sāpēm vai arī tieši otrādi – pie visa vaino tikai un vienīgi sevi.

Vajadzētu

Tev galvā ir saraksts ar noteikumiem, kā tev un citiem cilvēkiem vajadzētu uzvesties. Cilvēki, kuri pārkāpj noteikumus, tevi sadusmo, un pats jūties slikti, ja pārkāp šos noteikumus.

Emocionālā spriešana

Tu tici, ka tam, ko tu jūti, vajadzētu būt patiesībai – automātiski. Ja jūties stulbi vai garlaikots, tad noteikti tu arī esi stulbs un garlaicīgs.

Pārmaiņu maldi

Tu gaidi, ka citi cilvēki mainīsies, lai pieskaņotos tev, ja tu izdarīsi nepieciešamo spiedienu. Tev vajag mainīt cilvēkus, tāpēc, ka tev šķiet, ka tava laimes balstās uz viņiem.

Globālā marķēšana

Tu ģeneralizē vienu vai divas īpašības negatīvā globālā nosodījumā.

Nedrīkst kļūdīties

Tu nepārtraukti visus centies pārliecināt, ka tava domāšana un uzskati ir tie pareizākie. Kļūdīties nav pieļaujams.

Atmaksas no debesīm maldi

Tu vienmēr gaidi, ka viss labais, ko esi darījis, tev atmaksāsies – it kā būtu kāds, kurš sēdētu un skaitītu tevis nopelnītos punktus.

Cik no šiem uzskaitītajiem domāšanas veidiem atbilst tev?

Avots: distortedthinking.html

Leave a Comment