Dzemdību vietas izvēle. Kas jāzina, pirms lēmuma, kur dzemdēt – mājās vai Slim**cā

RīgaTV 24 raidījumā “Nākotnes medicīna” tika apskatītas jaunākās tehnoloģijas – grūtniecības kontrolei, dzemdībām un jaundzimušo aprūpē. Raidījumā viesojās Dr. Vija Veisa, VC4 “Diagnostikas centrs” un “Rīgas dzemdību nams” ginekoloģe, dzemdību speciāliste, un Dr. Ieva Mālniece, “Capital Clinic Riga” ginekoloģe un dzemdību speciāliste.

Dr. Veisa stāsta, ka pagājušajā gadā bijušas 249 dzemdības mājas apstākļos. Speciāliste norāda, ka nav dzemdību bez riskiem, dzemdības ir ar mazākiem vai augstākiem riskiem. Problēma ir tajā, ka speciālisti nevar paredzēt pēkšņus riskus, trešdaļa no sarežģījumiem iepriekš nav paredzama. Daktere citē amerikāņu ārstu, ka, iespējams, dzemdības ir bīstamākais, ko cilvēki savas dzīves laikā ir veikuši. Ir ļoti svarīgi, ka, lai arī kur dzemdības notiktu, būtu maksimāli gatavi sniegt palīdzību jaundzimušajam, ja tāda ir vajadzīga. Reanimācija ir vajadzīga no 5%-10% bērniņu. Ir gadījumi, kad palīdzība vajadzīga mammām, piemēram, asiņošanas gadījumā, kas ir viens no māmiņu mirstības iemesliem. Speciālistiem ir jābūt gataviem ātri un profesionāli reaģēt situācijās, kas liela daļa nav iepriekš paredzamas.

Tāpēc vecākiem pirms viņi pieņem lēmumus, ir jāizvērtē riski. Dzemdības mājās vai dzemdību mājās, kas nav Slim**ca pieļaujamas, ja nav aizdomas par iespējamām komplikācijām, taču ir riski, ko izkalkulēt pirms dzemdībām nav iespējams.

Pasaulē ir veikti dažādi aprēķini, kādam jābūt dzemdību skaitam nodaļās, lai tiktu nodrošināts profesionāls personāls, lai būtu attaisnotas aparatūras izmaksas. Aprēķini rāda, ka gadā nodaļā jāpieņem līdz 700 dzemdībām, lai ātri un profesionāli spētu rīkoties dažādās situācijās.

Leave a Comment