Idejas veselīgām dāvanām

Davanukarte_Sh-664x498

Klāt dāvanu laiks! To izvēlei jābūt pārdomātai, lai saņēmējam ir prieks. Dažkārt kaut ko noderīgu var nolūkot aptiekās vai veselīgu produktu veikaliņos.

Iegādājoties dāvanas, der atsaukt atmiņā, kādas vēlmes izteicis, par ko sapņojis vai kādas vajadzības ir cilvēkam, kuru iecerēts iepriecināt, bet vienmēr ir arī universāli risinājumi.

 

Vitamīnu deva

Ziema ir imunitātes pārbaudījuma laiks. Sievietēm piemēroti vitamīnu kompleksi, kuru sastāvā ir folskābe (B9 vitamīns) un E vitamīns. Šīs vielas labvēlīgi iedarbojas uz reproduktīvo veselību. Vīriešiem paredzētajos preparātos vēlams cinks, kas uzlabo prostatas dziedzera un dzimumorgānu darbību.

Ziemeļu zemēs, tostarp Latvijā, cilvēkiem pat vasarā konstatē zemu D vitamīna līmeni organismā. Tāpēc gan pieaugušajiem, gan bērniem vajadzīgs D vitamīna kurss un tas pat pastāvīgi jālieto visa gada garumā, ievērojot noteiktās devas – lielāku sākumā, lai uzkrātu nepieciešamo daudzumu, un samazinātu vēlāk, lai uzturētu nemainīgu līmeni. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas un muskuļu darbību, palīdz uzturēt stiprus zobus un kaulus.

Ne mazāka nozīme organismā ir omega-3 taukskābēm, bet šo preparātu izvēle ir ļoti plaša – gan zivju, gan krila eļļas sastāvā. Omega-3 taukskābes palīdz uzturēt veselīgu sirds un As**svadu sistēmu, veselas locītavas, stingru, tvirtu ādu. Ne vienmēr izdevīgs ir liels iepakojums – ir vērts noskaidrot, cik daudz kapsulu ražotājs iesaka lietot vienā reizē, lai sasniegtu neaizvietojamo taukskābju diennakts devu. Tādējādi izdosies izskaitļot, cik dienām paredzēts iepakojums, savukārt tas palīdzēs salīdzināt dažādu ražotāju piedāvāto preparātu cenas.

Sasniedzot pusmūžu, cilvēkiem nepieciešams kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs, glikozamīns.

Smēķētājiem dāvanā var pasniegt antioksidantu kompleksus – C, E un B grupas vitamīnus.

Vērtīgi un veselīgi ir lietot Latvijas pļavu vai meža ziedu medu, citu bišu produktu vai ievārījumu kopā ar ārstniecības augu tējām. Un kāda izvēle! Liepziedu, kumelītes, mežrozītes, avenes, ehinācijas, mārsila, melisas, piparmētras tēja… Ja nav bijis vaļas ārstnieciskās zālītes savākt pašiem, par vairāku vietējo ražotāju gatavoto monotēju vai maisījumu kvalitāti var likt galvu ķīlā. Vieniem ir ziemas, vitamīnu, brokastu, pirts vai Ziemassvētku tējas, citiem – vēdera, miera, tonusa, sirds, plaušu un nieru Vese***as, svara samazināšanas, organisma attīrīšanas tējas. Atliek atrast savu!

Vizīte pie speciālista

Kāda medicīnas centra vai ārsta prakses dāvanu karte ir ērta, jo saņēmējs dāvanu var izmantot pēc saviem ieskatiem vairāku mēnešu laikā. Dažkārt tas ir izdevīgi, ja cilvēks nevaļas, baiļu vai naudas trūkuma dēļ izvairās vai nevar atļauties Vese***as pārbaudi. Turklāt diez vai kāds atteiksies no masāžas kursa, kas var atbrīvot no muskuļu spriedzes, uzlabot locītavu vai muguras stāvokli.

Par skaistumkopšanas salonu dāvanu kartēm visvairāk priecājas sievietes. Arī te pieejamas masāžas, tiesa gan, tās ir relaksējošas, ar kosmētisku jeb estētisku efektu. Un kur vēl SPA salonu procedūras: vannas un pirtis ar ēteriskajām eļļām, hidromasāža, ķermeņa ietīšana kosmētiskajos mālos, dūņās vai aļģēs, ādas pīlings… Lutināšanas kūre vairāku stundu garumā garantēta!

Skaistumam un valdzinājumam

Kosmētika nav tikai skropstu tušas un acu ēnas, lūpu krāsas un zīmuļi, bet arī speciāli līdzekļi, ko var iegādāties tikai aptiekās. Tie neārstē, taču ir zinātniski pamatoti, pārbaudīti preparāti – nomierinošas putas, mitrinošas mazgāšanās želejas, barojoši serumi, atjaunojošas maskas… Ja nav īsti skaidrs, kādi sejas kopšanas līdzekļi piemēroti konkrētajam cilvēkam, var pievērst uzmanību universāliem roku, kāju, ķermeņa vai matu kopšanas līdzekļiem. Noderīgs, piemēram, ir lūpu balzams, kura sastāvā ir D-pantenols un bēta karotīns, kas efektīvi baro sausas un sasprēgājušas lūpas, vienlaikus sargājot no saules kaitīgās iedarbības.

Vecākajai paaudzei

Tehniskais progress ir spēris platu soli – mājās lietojamās As**sspiediena mērīšanas ierīces jeb tonometri līdzinās profesionālai Vese***as aprūpei. Tikai jānospiež poga, un automātiskie tonometri iesūknē gaisu manšetē, lai veiktu procedūru. Daudzi ieprogrammēti tā, lai mērījumu atkārtotu 2–3 reizes un aprēķinātu vidējo aritmētisko rādījumu, parādot rezultātu ekrānā un atmiņā uzglabājot pēdējos mērījumus. Tie nosaka arī pulsu, bet dārgākie modeļi ļauj ieprogrammēt uzstādījumus, kas atbilst noteiktai sirds un As**svadu sistēmas diagnozei, dažiem ir pat aritmijas indikatori!

Ar vēstījumu un humoru

Atkarībā no attiecībām ar dāvanas saņēmēju, viņa humora izjūtas vai vēlmēm veselīgām dāvanām piemērots ir soļu skaitītājs, glikometrs cukura līmeņa mērīšanai asinīs, alkometrs, elektroniskā zobu suka vai termometrs. Noder arī svari, kas nosaka ķermeņa masu un, ņemot vērā vecumu, dzimumu un augumu, aprēķina tauku un ūdens daudzumu.

Lielā izvēlē pieejami dažādi mājas trenažieri – tiem nav jābūt lieliem vai sarežģītiem, jo arī vingrošanas bumba, hanteles, espanderi vai steperi vienam palīdz stiprināt veselību, citam nomest svaru. Tas attiecas arī uz sporta klubu dāvanu kartēm. Galu galā pat vērtīga grāmata par veselīgu uzturu un ēdienu receptes atklāj rūpes par cilvēku, kam dāvana paredzēta. Protams, ja ir pārliecība, ka par to viņš priecāsies, nevis būs sarūgtināts. Dāvanai jābūt ne tikai no sirds, bet arī ar prātu!

Avots:

ala11

Leave a Comment