Kā izvēlēties televizoru?

gtrbt

Ekrāna izmēra lielums atkarīgs no cilvēka individuālajām vēlmēm. Svarīgākais kritērijs televizora ekrāna izmēra izvēlē ir attālums no skatīšanās vietas (dīvāns, virtuves galds utt.) līdz televizoram.

  • Cik lielu televizoru izvēlēties?

Ieteicamais televizora skatīšanās attālums atkarīgs no ekrāna attēla kvalitātes. Skatoties liela izmēra televizoru ar zemu izšķirtspēju no tuva attāluma, defekti būs ļoti pamanāmi. Savukārt kvalitatīvus HD signālus var skatīties arī uz liela ekrāna no tuva attāluma, nezaudējot attēla kvalitāti.
Lai sasniegtu optimālāko skatīšanās kvalitāti, HD signālus iesakām skatīties no attāluma, kas vienāds ar 1,6 – 2 ekrāna diagonālēm. Gadījumos, kad ir zemākas kvalitātes SD signāli, optimālais attālums ir 3 ekrāna diagonāles.
Neatkarīgi no tā vai novietosiet televizoru uz TV galdiņa vai pieliksiet pie sienas, uzstādot televizoru, jāņem vērā, ka optimālais televizora augstums ir tāds, kurā acu skatiens ir vienā līmenī ar ekrāna centrālo punktu.

• Kāda veida televizoru izvēlēties?

Uz šo brīdi pieejami 2 veidu televizoru ekrānu tipi  LCD LED un OLED tehnoloģija.
LED fona apgaismojuma tehnoloģijas izmantošana LCD televizoros ļauj ražotājam tos izgatavot īpaši plānus. Kā arī, pateicoties LED apgaismojuma tehnoloģijai, mūsdienu televizoriem ir daudz labāks kontrasts un spilgtāka melnā krāsa.

OLED televizoru ekrānu lielums ir, sākot no 55 collām. OLED ekrānu tehnoloģija nodrošina absolūti precīzu attēlu atveidi ar ideālu melno toni un krāsām, kā arī neierobežotu kontrasta attiecību. Atšķirībā no citiem parastajiem displejiem, OLED ekrāna pikseļi izgaismo paši sevi, tādējādi radot pārāku gaismas un krāsu diapozonu, nodrošina plašākas, dabiskākas krāsas. Pateicoties maksimālajam reakcijas laikam 0,001ms apmērā, OLED televizori ir vairāk nekā 1000 reizes ātrāki salīdzinājumā ar parastajiem LCD plakano paneļu televizoriem.

  • Signāla uztvērējs
    Visos televizoros, kas ir pārdošanā Euronics veikalos, ir iebūvēts DVB-T  (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) uztvērējs, kas nepieciešams, lai uztvertu ciparu virszemes televīziju Latvijā. Ja Jūs abonējat kabeļtelevīziju, tad pievērsiet uzmanību, lai televizorā būtu iebūvēts DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable)  uztvērējs, kas nepieciešams ciparu signāla uztveršanai.

DVB iedalījums: 

  • DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) — Ciparu virszemes televīzija
  • DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable) — Ciparu kabeļtelevīzija
  • DVB-S (Digital Video Broadcasting – Satellite) — Ciparu setelīttelevīzija
  • DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) — Ciparu mobīlā televīzija
  • DVB-IPTV (Digital Video Broadcasting – Internet Protocol TV) — Ciparu internettelevīzija

Iegādājoties televizoru, noteikti jāpievērš uzmanība televizora pieslēguma vietām, lai zinātu, vai tam var pieslēgt aprīkojumu un ierīces, ko jūs lietojat.

Visas jaunākās televizora papildu aprīkojuma ierīces pieslēdz ar HDMI (High-Definition MultimediaInterface). Tādēļ jau laicīgi noskaidrojiet, cik daudz HDMI pieslēguma vietas jums būs nepieciešams izmantot.

Vecākas paaudzes televizoru aprīkojuma ierīču pieslēgšanai izmanto SCART savienojumu. Lielākajā daļā televizoru ir tikai viena SCART pieslēguma vieta.
Ja televizoram pievienojat mājas kinozāli, tad jāpārslēdz skaņa no televizora uz mājas kinozāli. Lai to izdarītu, izmanto optisko kabeli vai HDMI 1.4 kabeli jaunākos modeļos. Vecākas paaudzes mājas kinozālēs ir tikai analogā audio ieeja, bet lielākajā daļā jaunāko modeļu televizoru nav analogās audio izejas.

  • Video, foto, mūzika
    Gandrīz visos televizoros ar UHD atbalstu, kā arī daudzos vienkāršākos televizoros var skatīties videoklipus, fotogrāfijas, klausīties mūziku, pievienojot USB datu pārnesējus, ārējos cietos diskus vai datoru, izmantojot vadu vai Wi-Fi savienojumu (atkarībā no datora modeļa). Failu formātu atbalsts atkarīgs no konkrētā televizora modeļa iespējām.

Iegādājoties televizoru, noteikti pievērs uzmanību šiem padomiem. Kā arī piedāvājumā esošās lietas var apskatīt Euronics mājaslapā.

Avots:1024px-Euronics_logo.svg

Leave a Comment