Kā norūdīties tā, lai nerastos aukstumpumpas un labais efekts noturētos

Capture

Ja rudeņos viegli ķeras klāt vīrusi un bieži uzmetas aukstumpumpas, pienācis laiks rūdīties, jo patlaban ir visvairāk iespēju to darīt brīvā dabā.

Vienkāršākais norūdīšanās veids ir staigāt basām kājām pa rasu, ūdeni, smiltīm, oļiem un čiekuriem. Pēdās ir daudz refleksogēno punktu, tāpēc tiks stimulēti visi orgāni, turklāt uzlabosies As**srite un vielmaiņa pašās pēdās.

Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsts, medicīnas zinātņu doktors, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Ints Zeidlers iesaka rūdīšanos sākt pakāpeniski un brīdina, ka, pārslogojot organisma pielāgošanās mehānismus, vieglākajā gadījumā parādīsies aukstumpumpas, taču nepaveicoties var iedzīvoties pat tik nopietnā kaitē kā plaušu karsonis.

Hronisku slimību gadījumā iepriekš ieteicams konsultēties ar ārstu un izvērtēt Vese***as stāvokli. Nedaudz paaugstināts As**sspiediens nav šķērslis, lai rūdītos, taču, ja ir izteikta hipertensija un jau piedzīvots insults vai infarkts, tas jādara uzmanīgi un pakāpeniski. Nedrīkst ignorēt elpošanas sistēmas Sli**bas un alerģiju pret ziedputekšņiem.

Norūdoties tiek spēcinātas visas organisma sistēmas, tāpēc tas spēj vieglāk pretoties apkārtējās vides mainīgajiem un nelabvēlīgajiem faktoriem. Vēsa ūdens ietekmē As**svadi sašaurinās un pēc tam paplašinās, tādējādi tonizējot visu organismu. Norūdīšanās stabilizē nervu sistēmu. Smadzenēs izdalās labsajūtas hormoni, uzlabojas vielmaiņa, un uz laiku var atkāpties pat hroniskas Sli**bas.

Tā labvēlīgi ietekmē tā saukto nespecifisko imunitāti, un tas nozīmē, ka organisms kļūst izturīgāks ne tikai pret saaukstēšanās, bet arī citām kaitēm.

Sākot norūdīties, pašsajūta uzlabosies uzreiz, taču noturīgas pārmaiņas būs jūtamas tikai pēc vairākiem mēnešiem. To pārtraucot, iegūtais efekts pamazām saruks. Ints Zeidlers uzsver, ka pēc pauzes svarīgi rūdīšanos atsākt pakāpeniski.

Šķir nākamo lapu, lai uzzinātu kādi ir 3 vispopulārākie norūdīšanās veidi vasarā!

Leave a Comment