Kā sapurināt piekusušo prātu? 5 traucēkļi un 5 palīgi smadzenēm

nogurums_sieviete_Sh

1. problēma – nogurums

Smadzenes nemēdz piekust, jo, sakārtojot informāciju, strādā arī miega laikā, taču cilvēkam ir jāatpūšas. Ja nespējam koncentrēties, padomāsim – vai esam kārtīgi izgulējušies? Katram atpūtai nepieciešams atšķirīgs laiks, piemēram, Napoleons mēdzis snaust tikai piecas, bet Darvins – desmit stundas.

Lībekas Universitātes zinātnieki, pētot miega ietekmi uz atmiņu, konstatējuši, ka tā lēnajā fāzē tiek iegaumēta jauna informācija, tādēļ svarīgi gulēt pietiekami ilgi, stāsta neiroloģe Daina Jēgere.

Katram atpūtai nepieciešams atšķirīgs laiks, piemēram, Napoleons mēdzis snaust tikai piecas, bet Darvins – desmit stundas.
Tāpat kā nav iespējams visu laiku klausīties priecīgu vai skumju mūziku, tā arī bez mitas strādāt. Koncentrēšanās spējas atjauno ritma maiņa. Piemēram, Morisa Ravēla skaņdarbs Bolero ir monotons, taču, kad jau sāk krist uz nerviem, seko pacēlums, kas liek pamosties. Arī vienveidīgs darbs ļoti nogurdina. Prātu sapurinās ķermeņa iztaisnošana, piecu līdz desmit minūšu ilga vingrošanas pauze ik pēc noteikta laika. Tad iespējams efektīvi strādāt sešas līdz astoņas stundas pēc kārtas, it īpaši, ja darbs ir interesants un patīk.

Atpūsties no ikdienas ritma smadzenēm ik gadu palīdz mēnesi ilgs atvaļinājums – īsākā laikā nevar atslābt pilnībā. Turklāt vēlams nepalikt mājās, bet kaut kur aizbraukt, lai izjustu pārmaiņas.

Dažas smadzeņu daļas darbojas, lai nodrošinātu racionālu uztveri, kas nepieciešama, pildot matemātiskus uzdevumus, bet citas emocionālo – klausoties mūziku vai zīmējot. Lai atpūstos un spētu pilnvērtīgi strādāt, ik pēc laika jāmaina aktivitātes veids.

Vieglāk koncentrēties darbam un aizmirst nogurumu, ja ir mērķis: iesniegt atskaiti, nodot rakstu vai visus uzdevumus paveikt līdz brīvdienām, lai dotos izbraukumā. Bezjēdzīgs darbs, piemēram, akmeņu kaudzes pārkraušana no vienas vietas citā un pēc tam – atpakaļ, pat ticis izmantots kā spīdzināšana, piemēram, nacistu nometnēs.

2. problēma – stress

Īslaicīgs stress liek mobilizēt visus spēkus un aizmirst par nebūtiskām lietām, kamēr nav pabeigts darbs. Taču, pastāvot ilgstošam sasprindzinājumam, piemēram, ja nemitīgi īsā laikā jāpaveic pārāk daudz, tiek kavēta smadzeņu atbildes reakcija un darbaspējas mazinās.

Kā niknam sunim uz skausta saceļas spalvas, tā cilvēkam uzbudinājuma brīžos ir savilkti plecu joslas muskuļi. Tikai tiem atslābstot, prāts spēj darboties normālā režīmā.

Koncentrēties arī spriedzes apstākļos palīdz autogēnais treniņš. Apgūtās atslābināšanās metodes, tāpat kā prasme braukt ar velosipēdu, neaizmirstas visu mūžu. Šim nolūkam noder joga, cigun un citi vingrojumi, kuros iesaistīts ne tikai ķermenis, bet arī prāts.

Tā saukto autonomo nervu sistēmu, kas regulē elpošanu, orgānu darbību un svīšanu, ir iespējams iemācīties kontrolēt – mobilizēt vai atslābināt – ar tā dēvēto bioloģiski atgriezeniskās saites relaksācijas metodi, raugoties uz attēliem datora ekrānā. Apmeklējot šādus seansus atkārtoti, apgūto prasmi var izmantot ikdienā.

3. problēma – smadzenēm trūkst barības

Lai prāts efektīvi darbotos, smadzenēm nepieciešama enerģija, tātad – jāgādā par pilnvērtīgu uzturu. Droši vien tie, kas lasījuši Ivana Turgeņeva romānus, atminas, ka histēriskām dāmām pasniedza cukurūdeni uzmanības pārslēgšanai. Tas satur smadzeņu galveno uzturvielu glikozi, kas, uzsūcoties caur mēli un mutes gļotādu, ļoti ātri nokļūst smadzeņu kapilāros.

Ja nav kārtīgi paēsts un smadzenes labi nestrādā, palīdz gabaliņš melnās šokolādes, jo tā satur smadzenes aktivizējošos bioflavonoīdus. Kad māc izsalkums, prāta stimulēšanai noder karote medus. Turpretim, pievienojot to remdenai tējai, tieši otrādi – dzēriens var izraisīt miegu.

Enerģijas dzērieni, kas bagātīgi satur ogļhidrātus, vitamīnus, kofeīnu, guaranu un citas aktīvas sastāvdaļas, izsmeļ pašu smadzeņu rezerves, tādēļ to lietošana pieļaujama tikai atsevišķos gadījumos.

Lasi vēl: Cik ilgi nosnausties, lai smadzenes no tā gūtu lielāko labumu

Ja smadzenes nodrošinātas ar nepieciešamajām uzturvielām, tomēr galva nestrādā, būtu pieļaujams lietot stimulējošus līdzekļus, vispirms apdomājot – vai bez tiem nevar iztikt? Pierodot pie šādas uzmundrināšanas, ar laiku efekta vairs nav. Es, piemēram, varu izdzert kaut litru kafijas un doties gulēt, jo agrāk, strādājot ātrajā palīdzībā, to možuma saglabāšanai lietoju ļoti daudz, atzīst daktere Jēgere.

Enerģijas dzērieni, kas bagātīgi satur ogļhidrātus, vitamīnus, kofeīnu, guaranu un citas aktīvas sastāvdaļas, izsmeļ pašu smadzeņu rezerves, tādēļ to lietošana pieļaujama tikai atsevišķos gadījumos.Turklāt vienlaikus nedrīkst izmantot vēl citas stimulējošas vielas.

Leave a Comment