Kāda ir dabai draudzīga sievietes higiēna? Skaidro medicīnas koledžas lektore Sigita Bukolovska

Lasītāja jautā: “Man apnicis lietot paketes, kas katru mēnesi jāpērk un jāizmet atkritumos. Turklāt no tajās esošajām ķimikālijām rodas iekaisumi un izsitumi. Savukārt tamponi un menstruālās piltuves man sagādā diskomfortu. Kādas vēl varētu būt alternatīvas, lai ietaupītu līdzekļus, nekaitētu dabai un sev?”

“Ja sievietei rūp daba, tomēr pie piltuvēm pierast nespēj, ir pieejamas citas alternatīvas, piemēram, mazgājamas auduma paketes,” atbild ārstu prakses Quartus un kl**ikas ALma ginekoloģe, Rīgas 1. medicīnas koledžas lektore Sigita Bukolovska.

Izvēloties šādu variantu, jādomā par to, kā paketes tiks nomainītas un uzglabātas. Ja tās jāmaina ārpus mājām, netīrā pakete jānēsā līdzi somā tai paredzētā iepakojumā. Savukārt mājās pakete jāmazgā un kaut kur jāžāvē. Agrāk sievietēm tā bija ierasta lieta, bet mūsdienās mājinieki varētu nesaprast, kāpēc jāmazgā paketes, ja veikalā var nopirkt vienreizlietojamās un pēc tam izmest.

Lasi vēl: 15 lietas un higiēnas preces, ar kurām nevajadzētu dalīties

Ja paketes tiek mazgātas, no higiēnas viedokļa problēmām nevajadzētu būt. Agrāk tas šķita pavisam dabiski. Arī pirmās paketes bija no dabiska papīram un vatei līdzīga materiāla. Pagājušajā gadsimtā, kad izmantoja auduma materiālus, tos mazgāja un pēc tam izgludināja papildu dezinfekcijai. Auduma ieliktnīšus gan nav ieteicams gludināt, jo tiem ir mitrumnecaurlaidīgs slānis, bet var žāvēt saulē, kas arī dezinficē. Lai tie būtu tīri, pietiek ielikt aukstā ūdens peldē (auksts ūdens vislabāk izņem asiņu traipus) un pēc tam izmazgāt veļas mašīnā 60 grādu temperatūrā.

Latvijā dabiskos ieliktnīšus var iegādāties interneta veikalā muki.lv.

Avots:

Leave a Comment