Kāds saules aizsargkrēms piemērots Latvijas saulē

Kā ādu aizsargāt saulē, iesaka dermatoloģe Nataļja Jociene.

>> Iedegumu veido saules dabiskie UVB stari. Iedegums ir ādas aizsardzība pret saules kaitīgo iedarbību, saules apdegumiem, kas ilgstošā laika posmā ietekmē negatīvi.

>> Lai neapdegtu, vēlams noskaidrot savu ādas tipu. Neizmantojot aizsardzības līdzekļus, cilvēkam ar gaišu ādu pirmajā reizē ieteicams atrasties saulē 10 minūtes, ar olīvkrāsas ādu – 15 minūtes, ar tumšu ādu – 20 minūtes.

>> Sauļošanās nesagādās raizes, ja pretiedeguma līdzekli uz ādas uzklāj 15–30 minūtes pirms iziešanas saulē.

>> Pretiedeguma krēma, aerosola vai želejas sastāvā ir vielas, kas pamazām zaudē sākotnējās īpašības, tāpēc samazinās to iedarbība. Ja nav redzams krēma derīguma termiņš, labāk to neizmantot, bet iegādāties citu.

> Ne vēlāk kā 30–45 minūtes pēc sauļošanās vēlams noskaloties siltā dušā, lai atbrīvotos no SPF līdzekļa, sviedru un putekļu kārtiņas.

Lasi vēl: 20 padomi, kā pirms sauļošanās sezonas atbrīvoties no tauku krociņām

>> Nav kosmētisku līdzekļu, kas atbrīvo tikai no vecuma plankumiem, – ja balina, tas jādara visai ādas virsmai.

>> Lai aizsargātos pret saules agresīvo iedarbību, Latvijas teritorijā jau no aprīļa sākuma ieteicams lietot aizsarglīdzekli ar SPF 30.

>> Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz ādas veidojumiem, ziemā noder krēms ar SPF 20.

>> Atbilstīgi ES regulai sauļošanās līdzekļiem jānodrošina aizsardzība pret UVA un UVB stariem attiecībā 1 : 3, tātad UVA aizsardzībai jābūt vismaz 1/3 no kopējā SPF rādītāja.

>> Piemērotākais laiks pludmales apmeklējumam ir līdz plkst. 11 un pēc plkst. 16. Pārējā dienas daļā vēlams uzturēties vietās bez tiešiem saules stariem, nēsāt cepuri un gaišu, plānu kreklu ar garām piedurknēm.

> Arī zīdaiņiem un bērniem tiek ražoti aizsargkrēmi.

Avots:

Leave a Comment