Kas mūsu uztverē ir “godīgi” un no kā tas ir atkarīgs?

Marija Šafere un viņas kolēģi devās to noskaidrot. Viņu veiktais pētījums ir publicēts žurnālā, Psiholoģijas zinātne, un tas pētījis kā bērni, kas nāk no trim dažādām sabiedrības grupām, sadala atlīdzību par padarīto darbu. Zinātnieki izvēlējās vāciešu bērnus kā atspoguļojumu modernajai rietumu kultūrai, bērnus no Samburu, Āfrikas cilts, kā atspoguļojumu gerontokrātiskai sabiedrībai (vecāko pārvalde), un bērnus no Hai om, Āfrikas cilts, kā egalitāras sabiedrības atspoguļojumu.

Pētījuma ietvaros, bērni tika sadalīti viena dzimuma pāros, lai spēlētu zvejošanas spēli ar 12 magnētiskiem kubiem. Spēlē viņi izmantoja magnētisku stieni, lai izzvejotu magnētiskos kubus un ievietotu tos caurspīdīgās atlīdzības caurulītēs, lai tos varētu saskaitīt pēc uzdevumam paredzētā laika iztecēšanas.

Katru dienu jaunajiem dalībniekiem nācās sastapties ar kādu no šiem apstākļiem: nevienāda atlīdzība, vienāda atlīdzība un atlīdzības neesamība.

Nevienādas atlīdzības gadījumā, magnētiskie kubi tika apstrādāti tā, lai viens no abiem bērniem varētu izzvejot vairāk kā otrs. Vienādas atlīdzības gadījumā, visi kubi bija vienādi magnētiski un abiem bērniem bija vienlīdzīgas iespējas izzvejot vienādu kubu skaitu.

Par katru izzvejoto kubu, eksperimenta vadītāji piešķīra vienu konfekti. Konfektes tika novietotas uz galda, starp abiem dalībniekiem, tādēļ, lēmums kā sadalīt gardumus bija jāpieņem pašiem bērniem.

Atlīdzības neesamības gadījumā, eksperimenta vadītāji izzvejoja zivis bērnu vietā un sadalīja tos nevienlīdzīgi starp bērniem.

Katrs bērns piedzīvoja visus trīs gadījumus, 3 dienas ilgā eksperimentā, katru reizi ar citu partneri.

Pētījums atklāja, ka bērni atlīdzību sadalīja atšķirīgi, atkarībā no tā, kādas kultūras vidē tie uzauguši.

Kā jau prognozēts, Hai om cilts bērni, kas auguši egalitārā sabiedrībā, atlīdzību sadalīja vistaisnīgāk, pat tad, kad viņi izzvejoja nevienādu kubu skaitu, nevienādas atlīdzības gadījumā.

Samburu bērni, turpretim, vispār neievēroja izzvejoto kubu daudzumu, kad viņi bija devuši tādu pašu ieguldījumu kā otrs bērns, vienādas atlīdzības gadījumā, viņi visnevienādāk no visiem bērniem sadalīja atlīdzību.

Vāciešu bērni visvairāk spēja atšķirt dažādus atlīdzības gadījumus, visgodīgāk no visiem bērniem viņi konfektes sadalīja vienādas atlīdzības gadījumā, savukārt, nevienādas atlīdzības gadījumā, viņi atlīdzību sadalīja tikpat nevienlīdzīgi kā Samburu bērni.

Šie rezultāti parāda, ka jauni bērni, pieņem dažādu kultūru paražas, gadījumos, kad jāsadala kopīgiem spēkiem iegūti resursi. Pētījums palīdz saprast kā dažādās kultūrās atšķiras morāle, pat bērnu vidū.

Avots: psychologicalscience.org

COMMENTS

  • <cite class="fn">Ienāc un satiec savu veiksmi: https://goo.gl/3OxSEu</cite>

    Ko tu, jā, tieši TU, darītu, ja jau šonedēļas izlozē vinnētu 200 miljonus eiro? Vai spēj iztēloties savu dzīvi pēc tam? Ienāc, reģistrējies un pārvērt savu dzīvi sapnī!

Leave a Comment