Klimata izmaiņu dēļ kļūst arvien vairāk pērkona negaisu

zibenss_151812536-664x442

Amerikāņu pētnieki secinājuši, ka turpmāk globālā klimata sasilšana izprovocēs vismaz pusotras reizes vairāk negaisu, tādējādi ievērojami pieaugs zibens parādīšanās iespēja lietus laikā.

 

 

Pētnieki izveidoja 11 klimatiskos modeļus, kuros ņemts vērā nokrišņu un mākoņu daudzums un celtspēja, un tas ļāva secināt, ka temperatūras paaugstināšanās izraisa biežāku zibeņošanu. Rūpīgi izpētot visus izveidotos modeļus, klimatologi secinājuši, ka vidējās temperatūras paaugstināšanās uz Zemes tikai par vienu grādu spēj izraisīt par 11% vairāk zibeņu. Līdz 2100. gadam prognozēta vidējās temperatūras paaugstināšanās par četriem grādiem, kas tādējādi varētu par 50% palielināt zibeņošanu negaisa laikā.

Zināms, ka mūsdienās no zibens spērieniem uz Zemes katru gadu iet bojā aptuveni 24 000 cilvēku. Protams, zibens spēriens ir arī viens galvenajiem mežu ugunsgrēku iemesliem, turklāt zibens izlādes laikā atmosfērā palielinās slāpekļa oksīdu daudzums. Globālās sasilšanas dēļ palielināsies jūru un okeānu ūdens iztvaikošana un atmosfērā pieaugs ūdens tvaiku koncentrācija. Bet zināms, ka ir tā: jo lielāka ir šī tvaika koncentrācija, jo intensīvāk notiek tā dēvētās dziļās konvekcijas process atmosfērā, līdz ar to pieaug zibens rašanās iespēja – atmosfēras sprādzienbīstamība ir tiešā veidā saistīta ar konvektīvo mākoņu ātrumu.

Avots:

aLA

Leave a Comment