Lai vīrusi iet ar līkumu jeb kā izbaudīt ziemu bez slimībām!

mid-mulled-wine

 

Ziemā ir ļoti svarīgi pareizi ēst, jo vesels kuņģa un zarnu trakts ir labas imunitātes galvenais priekšnoteikums. Zarnu traktā ir šūnas, kas rada imunoloģiski aktīvas vielas un cīnās pret saslimšanām, tāpēc uzturam jābūt pilnvērtīgam un daudzveidīgam.

 

Lasi vēl: 7 vērtīgākās mandarīnu mizu īpašības, par kurām Tu līdz šim neko nenojauti!

Kā izbaudīt ziemu bez slimībām?

 

1. Ēd veselīgi, daudzveidīgi un regulāri!

Līdztekus citiem produktiem iekļauj savā ēdienkartē dārzeņus, riekstus, ogas, zivis, ķiplokus, jogurtu un sēnes – tie lieliski stiprina imunitāti. Dzer daudz šķidruma, vismaz divus litrus dienā. Aukstumā As**is kļūst biezākas un organisms – uzņēmīgāks pret vīrusiem, bet ūdens padarīs tās šķidrākas, ļaujot labāk pretoties slimību uzbrukumiem.

2Pastaigājies svaigā gaisā!

Arī vēsajā ziemas laikā centies ik dienu vismaz pusstundu atvēlēt pastaigai. Tas pabaros ķermeņa šūnas ar skābekli, stiprinās nervu sistēmu, uzlabos pašsajūtu un miega kvalitāti.

3. Samazini  stresa līmeni!

Hronisks stress padara mūs uzņēmīgākus pret slimībām. Ja ilgstoši esam spriedzes stāvoklī, pastiprināti izdalās stresa hormoni – kortizols un adrenalīns – tie ne tikai novājina imūnsistēmu, bet bojā arī ārējo izskatu, tāpēc elpo dziļi, meditē vai apgūsti kādu relaksācijas tehniku.

4. Apmeklē pirtiņu!

Reizi nedēļā izbaudi pirtiņas burvību – tas ir lielisks veids organisma aizsardzības funkciju paaugstināšanai. Šī procedūra uzlabo As**s cirkulāciju ķermenī, kā arī izvada no organisma toksīnus un šlakvielas. Rodi iespēju ziemā izpērties lauku pirtiņā, norīvējies sniegā vai ielec āliņģī – tas pilnībā atbrīvos ķermeni un garu pēc nogurdinošas darba nedēļas.

5. Rūdi ķermeni!

Lai  uzturētu imunitāti labā stāvokli, darba dienu rītos norīvējies ar dvieli vai ej pamīšus karstā un aukstā dušā.

6. Saki “nē” kaitīgiem ieradumiem!

Lai organisms labāk pretotos dažādiem vīrusiem, atsakies no smēķēšanas un alkohola. Ja spirtotos dzērienus tomēr lieto, tad nelielās devās.

7. Kārtīgi izgulies

Hronisks miega trūkums vājina imunitāti, tāpēc ziemā guli vismaz 7-9 stundas diennaktī.

8. Kusties

Ja visu dienu pavadi pie datora, imūnsistēmas darbības efektivitāte sarūk, tāpēc neaizmirsti par fiziskajām aktivitātēm. Esi radošs – vingro, rotaļājies ar bērniem vai lec ar lecamauklu, skatoties televizoru! Kustība ne tikai stimulē limfātisko sistēmu, bet palielina arī skābekļa un leikocītu līmeni organismā, stimulējot imūnsistēmas šūnas.

9. Smaidi un smejies!

Smiešanās un smaidīšana sūta Tavam ķermenim signālus, ka esi laimīgs un apmierināts, bet tas pozitīvi ietekmē gan garastāvokli, gan imūnsistēmu.

 

10. Esi kopā ar cilvēkiem, kurus mīli. 

Veido draudzības un mīlestības pilnas attiecības – tas uzlabo fizisko un garīgo veselību. Pētījumos pierādījies, ka cilvēkiem, kuri jūtas vientuļi, ir vājāka imunitāte nekā tiem, kuriem ir cieša saikne ar draugiem un mīļotajiem.

la.lv

Leave a Comment