Lūk kādēļ Musulmaņi un Ēbreji uzturā nelito cūkgaļu. Vai tā tiešām ir?

Daudziem ir radies jautājums kādēļ tad Musaulmaņi un Ēbreji savā ēdienkartē neiekļauj cūkgaļu. Liekas taču, tas ir dzīvnieks, kas dod daudz gaļas. Mēs ik katrs taču to ēdam un jūtamies lieliski. No daudziem protams ir dzirdama standarta atbilde: ‘’Reliģija neatļauj’’ vai arī ‘’Cūka ir netīrākais dzīvnieks’’.

Taču ir vēl vēsturiskāki aizspriedumu par cūkgaļas lietošanu uzturā dažādās reliģijās. Vēlamies pastāstīt kādēļ cūkgaļu nelieto Musulmaņi un Ēbreji.

Tik tiešām aizliegumu par cķgaļas lietošanu uzturā var atrast Korānā. Bet kādēļ, tas ir tieši dzīvnieks? Teritorijās, kurās bija  jūdaisms un islāms, bija ļoti karsts klimants. Un cūkgaļa kā zināms ir gaļa ar īsu uzglabāšanas termiņu. Ja mēs ņemam vērā šo faktu, ka cūka ir visēdājs un ēd arī savus izkārnijumus, to gaļas sastāvā ir trihanella un citi parazīti, kas izraisa dažādas saslimšanas. Turklāt daudzas baktērijas netiek nogalinātas pat termiskajās apstrādēs. Tādēļ cūkgaļas lietošana uzturā ir izraisījusi daudzas saslimšanas, saindēšanās un pat Nā*es. Cilvēki uzskatija, ka tajā visā ir dziļāka nozīme. Ja organisms šo gaļu nepieņēm tātad tā bija ļauna. Līdz ar to cūkgaļa tika aizliegta.  Praktiski jau jebkuru aizliegumu var pamatot ar kādu reliģiju vai pētijumu. Piemēram Ēbrejiem ir aizliegums uz omāru, krabju un vēžu lietošanu uzturā.

Un kā uzskati Tu?

avots

Leave a Comment