«Precēties ar iedzērāju un cerēt, ka pēc kāzām viņu izdosies mainīt» – vai tā ir laba doma?

Rīgas Sociālā dienesta atkarību profilakses speciāliste, Līdzatkarīgo atbalsta grupas vadītāja Tatjana Grigorjeva:

“Reizēm sievietes domā, ka apprecēsies, piedzims bērniņš un vīrietis pārtrauks dzert, nesaprotot, ka alkohola atkarība ir Sli**ba un ka vīrs nav slikts, ļauns vai spītīgs, bet nevar pārtraukt dzert šīs Sli**bas dēļ. Bieži vien alkoholiķu tuvinieki – mātes, sievas – vēlas, lai tām dod gatavu recepti, kas jādara, lai vīrs vai dēls pārstātu dzert. Viņas domā, ja atkarīgais tuvinieks ies ārstēties, situācija uzreiz mainīsies. Taču jāmaina arī pašai sava uzvedība, reakcija, jāsāk strādāt ar sajūtām, jo, dzīvojot kopā ar atkarīgo, sieviete arī pati ir mainījusies, kļuvusi līdzatkarīga.

Līdzatkarība rodas tad, kad sieviete kļūst emocionāli atkarīga no alkoholiķa uzvedības, reakcijas, kad viņa sāk aizmirst par sevi, par savu dzīvi, savu izskatu, bet ir pārņemta tikai ar domām par atkarīgo. Līdzatkarīgajam raksturīga tieksme zaudēt savu identitāti attiecībās, jo viņš nespēj novilkt robežu, kur sākas viņa personīgā, kur – atkarīgā dzīve, uzupurēties un palīdzēt arī tad, ja partneris to nav lūdzis, zems pašvērtējums, pārmērīgas prasības pret sevi, savu emociju apspiešana, partnera atkarības noliegšana un slēpšana, vainas izjūta, bailes par sevi, savu un ģimenes nākotni. Līdzatkarīgais automātiski nonāk tā sauktajā Karpmana drāmas trijstūrī, kurā viņam atvēlētas trīs lomas – glābēja, kontrolētāja un upura. Cenšoties glābt atkarīgo, sieviete maldīgi domā, ka dara viņam labu, bet kontrolējot provocē uz alkohola lietošanas recidīvu.

Lasi vēl: Alkoholisma pazīmes – pārbaudi, vai nemāni sevi!

Slims cilvēks nevar palīdzēt slimam cilvēkam, tas nozīmē, ka līdzatkarīga sieviete nevar palīdzēt atkarīgajam, jo viņai nav ne spēka, ne prasmes. Vispirms jāsāk pašai ar sevi, mainot savu skatu uz dzīvi, vērtību sistēmu, lai pēc tam, kad atkarīgajam vajadzēs palīdzību, kad viņš pats to palūgs, varētu to viņam sniegt. Kā panākt, lai atkarīgais gribētu mainīties? Pirmkārt, jāmaina pašam sava uzvedība. Līdzko viens sāk, tas provocē mainīties arī otru, kamēr mainās abi divi. Bet tas ir ļoti ilgs process.”

Avots:

Leave a Comment