Rutks Vese***ai: rutki ir īsts brīnums, tikai jāprot pagatavot – receptes

rutks

Rutks Vese***ai: Cita starpā dievam Apolonam senie grieķi mēdza ziedot trīs, viņuprāt, pašus vērtīgākos sakņaugus – rutkus, bietes un burkānus, kas jau kopš tāliem laikiem tikuši uzskatīti par ļoti veselīgiem.

Mikroelementu un šķiedrvielu saturā ziņā ar rutkiem nevar sacensties neviens dārzenis. Ne velti pat leģenda vēsta, ka dievs Apolons, jautāts par rutka cenu, atbildējis, ka tas ir tik daudz zelta vērts, cik pats sver. Rutkos ir B grupas vitamīni, askorbīnskābe (100 g – 20 mg), kālija sāļi (100 g – 357 mg), arī fitoncīdi, kam piemīt baktericīda iedarbība.

Melno rutku sulu lieto matu stiprināšanai, bet, pateicoties bagātajam šķiedrvielu daudzumam, rutki ir ieteicami pret aizcietējumu – pietiek no rīta apēst pāris ar augu eļļu apslacītus nelielus gabaliņus.

Lasi arī: Tautas receptes, kā Vese***ai palīdz ķirbis. Derēs pat miziņa!

Lai gan daudzviet Latvijas laukos tā ir labi pazīstama un iecienīta rudens velte, daudziem pilsētu iedzīvotājiem redīsa radinieks rutks ir kas pavisam svešs. Par to, kāpēc ikvienam būtu vērts rutku ieviest savā ēdienkartē un kā to visgaršīgāk pagatavot.

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu citas rutka vērtīgās īpašības un idejas kā to pagatavot:

COMMENTS

Leave a Comment