Students: Profesija, kurā skaista kleita vai frizūra nepalīdzēs

Ikvienam no mums ir jāzina savas tiesības un pienākumi, jābūt atbildīgiem pret lēmumiem, ko pieņemam, īpaši gadījumos, kad parakstām kādus līgumus, jāspēj orientēties dažādās dzīves situācijās, turklāt jāspēj kritiski izvērtēt lietas – ja kaut kas ir minēts likumā, tas vēl nenozīmē, ka tā arī ir, stāsta Biznesa augstskolas Turība Juridiskās fakultātes students Mārtiņš Aišpurs. Tāpat viņš uzsver, ka jurista profesijā visur izsver zināšanas un skaista kleita vai frizūra tur nepalīdzēs.

Juridiskās zināšanas tikpat būtiskas kā svešvalodas

Lai gan tiesību zinātne nav vienkārša nozare, un reizēm tā var šķist kā absolūta svešvaloda, tā vienlaikus ir izteikti praktiska joma, un zināšanas tajā noder ikvienam, neatkarīgi no izvēlētās profesijas. Dzīvē noteikti nāksies saskarties ar kādu situāciju, kad juridiskās zināšanas noderēs – slēdzot darba līgumu, saņemot mantojumu, parakstot dāvinājuma līgumu u.tml. Vienlaikus šīs zināšanas palīdz izprast notikumus daudz plašākā kontekstā – kā funkcionē valsts un tiek veidotas tās starptautiskās attiecības un kādas sekas var radīt starptautisko tiesību normu neievērošana. Gan rakstītās, gan nerakstītās tiesību normas regulē sabiedrībā notiekošos procesus un to, kā funkcionē dažādas jomas.

Lielāka atbildība pret lēmumiem

Jurisprudence nozīmē praktiskas un noderīgas zināšanas, kas paaugstinās darba kvalitāti, neatkarīgi no tā, kāda ir izvēlētā profesija. Iegūstot juridiskās zināšanas, esmu sācis ar lielāku izpratni un atbildību izturēties pret dažādiem līgumiem un tajos noteiktajām normām, vairāk pārzinu savas tiesības, kas ir būtiski ikvienam sabiedrības loceklim, piemēram, Vispārējās datu aizsardzības regulas kontekstā.

Kritiskā domāšana un atbildības sajūta

Tas, ka juridiskās zināšanas nepieciešamas tikai juristiem, ir mīts, savukārt labam juristam ir nepieciešamas ne tikai spēcīgas zināšanām, bet arī kritiskā domāšana un spēja kritiski vērtēt, lai katru iegūto informācijas vienību pārbaudītu. Tāpat nepieciešama augsta atbildība sajūta, spēja neapstāties pie sasniegtā, kā arī spēja reizēm darīt to, kas pašam nepatīk – piespiest sevi un izdarīt to tikpat labi, kā lietas, kuras patīk. Nav tādas profesijas, kurā viss ir saistošs un aizraujošs, jurista profesijā katram ir kāda tiesību nozare, kas saista vairāk nekā citas. Lai kļūtu par veiksmīgu juristu, ir ļoti daudz jāzina – gan tiesību normas, to piemērošanas prakse, kā arī doktrīnas un šim procesam ir jābūt nepārtrauktam.

Skaista kleita vai frizūra nepalīdzēs

Šī ir profesija, kurā nepalīdzēs skaista kleita, laba frizūra vai blefs. Tā ir profesija, kurā uzvar tas, kuram ir zināšanas un pārliecība – tas, kurš spēj pārliecināt arī citus. Man savulaik bija izveidojies priekšstats – ja jurists kaut ko saka, tad tā arī ir. Tieši tur arī slēpjas spēja pārliecināt. Šī profesija iemāca vēl kādu ikvienā jomā noderīgu lietu – cieņu pret termiņiem. Prasme organizēt savu laiku un plānot darbus noder ikvienam, kas vēlas gūt panākumus. Un, protams, spēja argumentēt savu viedokli – viena lieta ir uzrakstīt savas domas un iesniegt kādam, pavisam cita – stāties auditorijas vai oponentu priekšā un tās pamatot. Nolikt malā satraukumu un emocijas, liekot lietā tikai savas zināšanas.

Uz studentiem neraugās kā uz nullēm

Esmu izvēlējies studēt un apgūt juridisko zinātni, zinot, ka man šīs zināšanas un pieredze noder jau tagad manā šī brīža profesionālajā karjerā. Studijas sniedz man iespēju tikties ar nozares profesionāļiem, uzklausīt viņu padomus un ieteikumus. Jāprot tikai tajos ieklausīties un ņemt vērā. Esmu patīkami pārsteigts, ka tiesību zinātnes virsotnes sasnieguši cilvēki neraugās uz studentiem kā uz konkurentiem vai kā uz nullēm, bet sniedz padomus, aicina noticēt sev un neatslābināties. To iemācīja arī Kārļa Dišlera Konstitucionālās tiesas procesa izspēles, kurās piedalījos. Tā bija pieredze, ko nevar iegūt nekur citur, tāpēc uzskatu, ka šāda veida izspēles obligāti jāiekļauj mācību programmā. Paldies docētājam Edgaram Oļševskim, kurš iedvesmoja mūs piedalīties un atbalstīja, paldies arī komandas biedrenēm – Lindai Raubenheimerei un Dzintrai Vērpelei, ar kurām pavadījām daudz laika, sagatavojoties tiesu izspēlēm, neatlaidīgi cīnījāmies katrā no kārtām un kopā sasniedzām uzvaru.

Leave a Comment