Sviests kļuvis pārāk dārgs: lūk, kā to pagatavot pašam!

Pēdējos mēnešos sviesta cena kāpusi astronomiskos tempos – ierastā 180 gramu paciņa nu kļuvusi par 60 centiem dārgāka, radot sašutumu pircēju vidū. Kamēr eksperti skaidro to ar globālo tendenci un piena tauku deficītu Eiropas Savienības tirgos, mēs meklējam risinājumu, kā ietaupīt, gatavojot sviestu pašu virtuvē. Vai tas ir izdevīgi?

Pamatā ir divi veidi, kā mājas apstākļos iegūt sviestu: no piena un saldā krējuma. No saldā krējuma process ir vienkāršs un ātrs, jo sviestu var pagatavot 20 minūšu laikā, no piena tas ir daudz garāks un aizņem teju veselu stundu. Toties abos gadījumos iegūtais gala produkts nav salīdzināms ir veikala paciņsviestu. Pašu gatavotais iznāk daudz aromātiskāks, tas ir patīkami mīksts, ar svaiguma piegaršu. Bērni uzsvēra, ka tas nešķebinot kā veikala produkts. Kā ir ar ekonomisko izdevīgumu?

Aprēķini

* No saldā krējuma. Puslitru saldā krējuma vietējā veikalā izdevās nopirkt par 1,99 eiro. No šāda daudzuma ieguvu 170 – 175 gramus sviesta (atkarībā no saldā krējuma ražotāja). Lielveikalos sviesta paciņa maksā 1,50 – 1,99 eiro, tātad mājās gatavot no saldā krējuma izmaksā tieši tikpat, cik pirkt sviestu veikalā.

* No piena. Ja ir iespēja no zemniekiem iegādāt kvalitatīvu lauku pienu, no tā var pagatavot garšīgu sviestu, vienīgi nepieciešams piena separators. Pozitīvi, ka elektrisko separatoru mājas vajadzībām var veikalos atrast par 75 eiro. Iegādājos 8 litrus lauku piena, kas maksā 0,50 eiro litrā, no tā ieguvu litru saldā krējuma. Tas kopā izmaksāja 4 eiro, it kā tikpat, cik veikalā, bet šis saldais krējums būtiski atšķiras. Tas ir biezāks, treknāks, līdz ar to arī sviesta no tāda iznāca daudz vairāk. Kuļot no šāda saldā krējuma sviestu, ieguvu 600 gramus šī produkta. Tātad par 4 eiro mājās pagatavoju nevis divas, bet 3,3 paciņas sviesta. Ekonomiskais izdevīgums – par to pašu naudu 250 grami vairāk jeb naudas izteiksmē ietaupījums 2,7 eiro. Jāpiebilst, ka atkarībā no piena kvalitātes un sezonas saldā krējuma tauku procents nedaudz atšķiras, ziemā un pavasarī no pašu gatavota saldā krējuma nereti var iegūt tikai 500 – 550 gramus sviesta.

Vai izdevīgi gatavot sviestu mājās?

tabula-sviests.png
Soli pa solim

Kā pagatavot sviestu no saldā krējuma

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Saldo krējumu labi atdzesē ledusskapī vai ievieto uz 20 minūtēm saldētavā, tad tas ātri saputojas un sviesta gatavošanas process neaizņem daudz laika. Pēc tam to lej tīrā un sausā traukā.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ar vislielākajiem miksera apgriezieniem puto saldo krējumu, līdz tas palielinās apjomā divas reizes.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Turpina putošanu, līdz no masas sāk atdalīties sūkalas.

Lasi vēl: Jaunākā delikatese – SVIESTS. Kas ar to īsti notiek?!

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Jākuļ tik ilgi, kamēr piena tauki saiet mazos, koši dzeltenos kunkulīšos un baltās sūkalas ir labi atdalījušās.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Izkāš sviesta masu caur smalku metālisku sietu (ja izmanto plastmasas, to grūtāk izmazgāt, jo nevar izmantot vārošu ūdeni).

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ar karoti no sviesta masas izspiež tur palikušās sūkalas, ik pa laikam tās nolejot. Jo cītīgāk izspaida sviesta masu, jo mazāk nepieciešama skalošana aukstā ūdenī.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ledus aukstā ūdenī liek sviesta masu un ar rokām izspaida atlikušās sūkalas. Ik pa laikam nomaina ūdeni. Process ir pabeigts, kad ūdens vairs neduļķojas. Liek traukā un pēc tam ledusskapī, lai atdziest.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

No puslitra 35% saldā krējuma mājas apstākļos izdevās iegūt 170 gramus sviesta.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

SVARĪGI!

Vissvarīgākais moments sviesta gatavošanas procesā – dabūt laukā pilnīgi visu sūkalu daļu, jo tieši tās vainojamas, ka sviests uzglabāšanas laikā sasmok. Salīdzinājumam var teikt – ja sūkalas labi izskalotas, sviests ledusskapī bez kvalitātes izmaiņām uzglabājas 3 – 4 mēnešus, ja palikušas sūkalas – sasmako jau pēc 10 dienām.

UZZIŅAI

Sviests satur 82-84% piena tauku, 12-15% ūdens, tajā ir pusprocents olbaltumvielu un tikpat daudz ogļhidrātu, kā arī nedaudz minerālvielu, A, D, E vitamīni un karotīns.

Avots:

Leave a Comment