Trīs pazīmes, ka kaut kas nav kārtībā ar tavām mēnešreizēm

landscape-1444932905-stocksy-txp300f6ed8bjd000-large-714589

Tu jau esi pieradusi pie galvassāpēm, krampjiem, muguras sāpēm un sliktā garastāvokļa, kas nāk līdzi ar mēnešreižu sākšanos – tomēr ne vienmēr visas pazīmes būs ierastas.

Kas ir normālas mēnešreizes? Un kā vispār zināt, vai ar tevi viss ir kārtībā?

 

Neregulāri periodi

Ideālā pasaulē tavs periods sāktos kā pēc pulksteņa: ik pēc 28 dienām, 2,3,4,5 dienas tu pamokies sāpēs, tad tās pazūd un viss beidzas līdz nākamajai reizei. Tomēr šī ir reālā dzīve, tādēļ tā nenotiek. Menstruālais cikls, kas notiek ik pēc 21 līdz 45 dienām, tiek uzskatīts par pilnīgi normālu.

Problēmas sākas tad, kad mēnešreizes sākas pāragri – pieņemsim, ka ik pēc 20 dienām vai arī ar pārlieku plašu intervālu, piemēram, ik pēc pusotra mēneša. Ir daudz faktoru, kas var ietekmēt mēnešreižu sākšanās laiku, piemēram, gadalaiku maiņas, stress, sportošana, tomēr, ja iemesli ir šādi, Vese***ai nekas nedraud, tomēr tik un tā ir vērts brīdināt savu ārstu. Bīstams iemesls neregulāram periodam ir vairogdziedzera Sli**bas. Hipertireoze liek mēnešreizēm sākties ar lielāku pārtraukumu un hipotireoze nozīmē to, ka mēnešreizes ir pārāk bieži un tās ir ļoti spēcīgas.

Nepanesami krampji

Parasti krampji ir normāla parādība pirms mēnešreizēm un to laikā. Tavus krampjus izraisa  pārāk augsts hormoniem līdzīgās vielas līmenis, to sauc arī par prostaglandīniem, kas ir izvietoti dzemdē un palielina krampju jutīgumu. Sievietēm, kuras nespēj panest krampju sāpes, ir ieteicams lietot pretiekaisuma līdzekļus.

Tomēr, ja arī tie nepalīdz, jāmeklē medicīniska palīdzība. Pārāk augstam prostaglandīna līmenim var būt saistība ar endometriozi, bet ārsti par to vēl aizvien nav pilnīgi pārliecināti.

Spēcīga asiņošana

Viegla asiņošana nozīmē, ka ar tavu veselību viss ir kārtībā, un tev nav jāuztraucas. Tomēr dažkārt par normālām mēnešreizēm tiek uzskatītas tādas, kurās asiņošana ir 2 līdz 7 dienas, kurās dienas laikā jāizmanto trīs līdz seši tamponi.

Tomēr, ja tavas mēnešreizes ir nebeidzami plūdi, tad tev ir nepieciešama ārsta konsultācija. Asiņošana katrai sievietei ir individuāla, tomēr ārsti uzskata, ka tampona mainīšana ik pēc stundas ir pārlieku daudz.

Avots: www.marieclaire.com

Leave a Comment