Vecāku izglītošanas programmas “Žurnāls seko bērnam” ietvaros sāk izdot bezmaksas žurnālu bērnudārznieku vecākiem

Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” ir izstrādājusi un īsteno programmu “Žurnāls seko bērnam”. Mērķis – vecākiem bez maksas nodrošināt atlasītu, izglītojošu informāciju, lai vairotu viņu zināšanas bērna audzināšanas jautājumos. Programmas ietvaros jau vairākus gadus iznāk bezmaksas žurnāls topošajiem un jaunajiem vecākiem, un nu organizācija sāk izdot nākamo žurnālu – bērnudārznieku vecākiem. Dažādu jomu speciālisti šos izdevumus vērtē atzinīgi, norādot, ka vecāki obligāti ir jāizglīto.

Šobrīd topošajiem un jaunajiem vecākiem četras reizes gadā iznāk žurnāls “Mammām un Tētiem. Zīdainis”. Katra numura tirāža ir 8000–10 000, to bez maksas var saņemt dzemdniecības iestādēs visā Latvijā, ārstu praksēs, vecāku skolās un citviet. Viena numura lasījums internetā vidēji ir 50 000 reižu. Šovasar organizācija klajā laidusi arī žurnālu “Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks”. Ar laiku secīgi plānots izdot arī “Mammām un Tētiem. Skolēns”. Rudens numuri iznāks septembrī, žurnālus internetā iespējams lasīt – www.mammamuntetiem.lv/zurnals.

“Šāda veida vecāku izglītošanas programmas, kad vecāki saņem bezmaksas žurnālus atbilstīgi viņu bērnu vecumam, Eiropas valstīs nav jaunums – tādus izdod, piemēram, Beļģijā un Norvēģijā. Diemžēl līdz šim ministrijas nav bijušas atsaucīgas šādas ilgtermiņa programmas izveidē, tāpēc, ticot idejai un redzot, ka vecāki sistemātiski ir jānodrošina ar izglītojošu informāciju, ķērāmies pie darba. Žurnāli iznāk, pamatā pateicoties reklāmdevējiem – mēs kā sociālais uzņēmējs visus no reklāmām gūtos līdzekļus ieguldām savas organizācijas mērķa sasniegšanā, tas ir, vecāku izglītošanā,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas vadītāja.

Arī Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena-Krastiņa uzsver, ka vecākiem ir nepieciešama izglītojoša informācija par bērnu audzināšanu. Lielākā problēma šobrīd ir nevis informācijas trūkums, bet grūtības tajā orientēties. “Žurnālā atrodamā informācija ir ticama un pārbaudīta, to nodrošina iesaistītie eksperti. Jāatzīst, ka izdevumu ir iecienījuši arī profesionāļi, kuru vidū bieži veidojas diskusijas par kādu no žurnālos aplūkotajiem tematiem. Cilvēki ātri pierod pie labām lietām, un tieši tas šobrīd ir noticis ar žurnālu “Mammām un Tētiem. Zīdainis”,” tā par Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” līdzšinējo bezmaksas izdevumu saka Vija Bathena-Krastiņa, Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte. Rīgas Dzemdību nams ir viena no vietām, kur žurnālu var saņemt bez maksas.

Liepājas reģionālās Slim**cas dzemdību un ginekoloģijas bloka virsvecmāte Laura Kalniņa atklāj, ka “žurnāls piesaista ne tikai topošos un jaunos vecākus, bet arī profesionāļus, kuri bieži vien sev paglabā kādu eksemplāru. Piedāvātās tēmas ir interesantas, un žurnāla formāts ir tik pateicīgs, ka to var viegli izlasīt no vāka līdz vākam. Daudz esmu dzirdējusi jautājumu – kur žurnālu var abonēt?”

“Ir ļoti svarīgi vecākiem skaidrot, ka agrīna bērnības pieredze ietekmē visu cilvēka mūžu. Jo šī pieredze labvēlīgāka, jo arī bērns augs psihiski veselāks,” nepieciešamību vecākiem sniegt regulāru izglītojošu informāciju pamato bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, kas ir viens no speciālistiem, kuri ir iesaistīti žurnāla satura veidošanā. Psihiatrs paskaidro: “To, kā funkcionēs cilvēka smadzenes, nosaka divas svarīgas faktoru grupas: ģenētiskā un sociālā. Ārkārtīgi lielu lomu spēlē ģenētika, tā nosaka, cik lielā mērā cilvēks spēs pretoties dažāda veida negatīvajām vides ietekmēm. Taču, ja ģenētiku var salīdzināt ar arhitekta izstrādātu globālo plānu, tad apkārtējā sociālā vide ir tā, kas savukārt nosaka, kā šis plāns tiks īstenots. Un sociālā vide vislielākajā mērā ir atkarīga no vecākiem.”

Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” aicina pašvaldības pieteikties žurnālu saņemšanai, rakstot uz [email protected] vai zvanot pa tālruni 26466250.

Leave a Comment