Veiksmes simbols – pomelo; Kas vērtīgs šajā auglī?

1374799e6925e28cab77a01a60a8a55f

Kad iepirkumu maisiņā mājup ceļo pomelo, to nevar nepamanīt, jo vismaz viens kilograms svara nāk klāt, taču prieka no tā ir vairāk nekā bēdas smaguma dēļ. Šis auglis priecē ar mizas pavasarīgi dzeltenzaļo nokrāsu un mutē kūst gluži kā saldējums. 


Izrādās, citrusaugļu dzimtas pārstāvim pomelo ir divi latīniskie nosaukumi – “citrus maxima” un “citrus grandis”, kas abi norāda uz augļa apjomīgo izmēru. Arī nosaukumi tam vismaz divi – pomelo un mazāk zināmais pampelmūzis.

Lai gan veikalos nopērkamie pomelo ar 1 – 2 kg svaru tikai nedaudz pārsniedz greipfrūta izmērus, patiesībā tie var sasniegt pat 10 kg svaru. Augļu forma var būt ne tikai apaļa, bet arī nedaudz saplacināta vai bumbierveidīga.

Lasi vēl: Dievišķais auglis – mango; ne tikai pasakaini gards, bet arī dziedniecisks!

Mīkstuma nokrāsa – bāli zaļa vai dzeltena, retāk – gandrīz balta vai viegli sārta. Atkarībā no šķirnes tas mēdz būt arī mazliet saldāks, skābenāks vai rūgtenāks. Mīkstums pomelo ir nedaudz sausāks kā greipfrūtam, ar izteiktākām šķiedrām.

Miza, salīdzinot ar citiem citrusaugļiem, daudz biezāka. Greipfrūtu un pomelo pamatoti uzskata par radiniekiem, jo greipfrūts esot radies, sakrustojot pomelo ar saldo apelsīnu.

 

Šķir nākamo lapu, lai uzzinātu, kas vērtīgs šajā auglī

Leave a Comment