Balkonu margu un sētu apzaļumošanai – idejas un padomi

pukeem_13-664x442

Balkonu un lodžiju īpašnieki jau gadiem ilgi pieraduši pie samērā neērtajām un diezgan nestabilajām puķu kastēm, kam nepieciešami stacionāri vai noņemami stiprinājumi.

Šobrīd arī šajā jomā dizaineri radījuši jaunus un parocīgākus risinājumus.

 

Podi uz sētas malas

Ne tikai balkonu margām, bet arī sētām noderīgi plastmasas puķu podi, ko prezentē kompānija “Green­bo”. To konstrukcija veidota tādā formā, ko ērti uzsēdināt uz jebkurām margām, norobežojošu konstrukciju horizontālajām virsmām, sētām, žogiem utt., jo podiem nav nepieciešami stiprinājumi. Podi ir stabili, un nav jābaidās, ka tie varētu sašķiebties vai stiprākās vēja brāzmās nokrist.

Atsevišķi iegādājama pat īpaša ierīce, kas pasargā podus no zagļiem. Vienīgais ierobežojums – margu vai sētas horizontālās virsmas platums nedrīkst būt lielāks par 10 cm. Podus ērti pielāgot jebkurai mājas fasādei vai dārza noskaņai, jo tie pieejami dažādās formās – kvadrātveida, apaļi, ar izliektām malām –, var izvēlēties arī dažādus izmērus un kādu no sešām spilgtām krāsām.

Tā kā podi uz margām ir vienkārši uzsēdināmi, tos ērti noņemt, ja nepieciešams augus pārstādīt vai podus pārgrupēt. Puķu podos ir iestrādāta drenāžas sistēma un tie ir pietiekami dziļi, lai tajos būtu iespējams stādīt augus ar dažādu sakņu sistēmu un ­atšķirīgiem augšanas ap­stākļiem. Tie vienlīdz piemēroti kā ziedošiem augiem, tā garšaugiem un pat dārzeņiem. Īpašs pluss augu labsajūtai un podu dizaina ilgai kalpošanai – plastmasas materiāls satur aizsargvielas pret UV stariem. Līdz ar to podi saulē nesakarst un neizbalē.

 

Puķu bumbas

Tiem, kas vēlas iekārtus puķu podus, interesantu risinājumu piedāvā “Plantopia” iekaramie puķu podi, kas arī piemēroti dažādiem augiem. Neierasti, ka šajos podos augus var stādīt gan no sāniem, gan no augšas, veidojot pasakainu ziedu bumbu. Poda sānos ir speciāli caurumi – tādējādi augus tajos viegli iestādīt, tos netraumējot. Iestādītais materiāls turas stabili savā vietā un substrāts nebirst ārā. Var stādīt gan mazus, gan jau paaugušos augus. Stiprinājumam paredzētas īpašas ķēdes un āķis ar 360 grādu lielu pagriezienu. Līdz ar to nav jābaidās, ka pods vējā var sašķiebties un augi nolūzt.

 

Lasi arī: Pirms un pēc: dizainere īsteno iespaidīgas teju 50 gadus vecas lodžijas pārvērtības

 

Piekaramie kašpo

Labs risinājums, ko iespējams izmantot gan uz balkoniem un terasēm, gan dārzā, ir dažādu materiālu kašpo (keramikas, plastmasas, stiklšķiedras, pinumi). Svarīgākais gan ir nevis materiāls, bet paša kašpo svars, lai to būtu iespējams droši iekārt jebkurā vietā. Lai samazinātu kašpo kopējo svaru, augsni iespējams papildināt ar vermikulītu. Piekaramie kašpo piemēroti lielākoties nokareniem augiem – petūnijām, begonijām, surfīnijām, nasturcijām. Izvēloties jāņem vērā, ka zemie augi labāk izskatās neliela izmēra kašpo. Reizi nedēļā vēlams mainīt kašpo novietojumu attiecībā pret sauli.

Vienalga, kuru risinājumu izvēlas, jāņem vērā, ka nelielos konteineros un podos stādītie augi ātrāk izžūst un izlieto augsnē pieejamās barības vielas, tāpēc tie regulāri jālaista un jāmēslo.

 

Avots: aLA

Leave a Comment