Eksperts: Par Rimšēviča “nedarbiem” banku aprindās Eiropā runā jau daudzus gadus

Sakarā ar Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam izvirzītajām apsūdzībām kukuļošanā Latvijas vārds plaši izskanējis pasaules lielākajos medijos. Telekanālam CNN īsā tiešraides intervijā ierosinātā kriminālprocesa būtību starptautiskajai sabiedrībai skaidrojis KNAB direktors Jēkabs Straume, uzsverot: “KNAB izmeklēšana nav saistīta ar bankām, kuras pašlaik darbojas Latvijā.” Savukārt vācu laikraksts “Frankfurter Allgemeine Zeitung” notiekošo Latvijā nosaucis par “krimiķi”, šodien ziņo laikraksts Latvijas avīze un portāls la.lv. 

Savu skatījumu “LA” par situāciju pauž Prāgas Starptautisko attiecību institūta vecākais pētnieks Marks Galeoti, kurš specializējies arī organizētās noziedzības pētniecībā Eiropā. Viņš ir viens no ekspertiem, uz kuru savā materiālā “Murgs. Baņķieris atklāj patiesību par korupciju Latvijā” atsaucas arī amerikāņu ziņu aģentūra “The Associated Press”. Pērn M. Galeoti bija centrālais viesis Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa rīkotajā konferencē par viltus ziņu draudiem. “Par Rimšēviča iespējamo saistību ar koruptīviem darījumiem biju dzirdējis iepriekš. Par to jau vairākus gadus runā Eiropas baņķieru aprindās,” uzsver M. Galeoti. Viens no I. Rimšēviča argumentiem, kuru viņš izmanto aizstāvībai, – ka centrālās bankas vadītājs oficiāli neesot banku regulators un Latvijā izšķirīgus lēmumus šajā jomā nevarot pieņemt. “No augstu stāvošiem Eiropas banku pārstāvjiem esmu dzirdējis pieņēmumus, ka centrālās bankas vadītājs Latvijā vadot veselu tīklu, kas gūst labumu no dažādiem lēmumiem saistībā ar bankām Latvijā,” piebilst M. Galeoti. Vai tā ir taisnība, cerams, tiks noskaidrots ierosinātā kriminālprocesa pret Rimšēviču iztiesāšanā, tomēr no M. Galeoti teiktā var noprast, ka nav dūmu bez uguns. “Lai vai kāds būtu konkrētās lietas iznākums, Latvija būs ieguvēja, jo šādā veidā notiek tās banku sistēmas attīrīšanās,” norāda M. Galeoti.

M. Galeoti uzsver, ka Latvijas banku sektora reputācija drīzāk pēc šiem notikumiem kļūs labāka. Iepriekš savās publikācijās M. Galeoti Latviju saucis par “naudas atmazgāšanas veļasmašīnu” un norādījis, ka Latvija esot viens no Krievijas netīrās naudas atmazgāšanas centriem Eiropā. “Tas ir vispārzināms fakts, ka Latvijas banku sistēmai nepieciešami uzlabojumi,” teic pētnieks. Viņš norāda, ka Latvijas valdība apzinoties problēmas un no Rietumu finanšu centriem regulāri tiekot izdarīts spiediens, lai valstī tiktu sakārtota banku nozare un Latvijā tiktu mazināta naudas atmazgāšana. “Latvijas valdība apzinās, ka Krievijas vestā jaunās paaudzes karadarbība skar arī finanšu sektoru,” piebilst eksperts. Tomēr, viņa ieskatā, visticamāk, Rimšēviča gadījums gan nav saistīts ar atsevišķu informatīvā kara kampaņu no Krievijas puses pret Latviju. “Drīzāk Krievija varētu izmantot iespēju, lai šķeltu Eiropu. Tā izskatās pēc iespējas, kas Krievijai parādījusies, bet ne pēc kā iepriekš vadīta,” spriež M. Galeoti.

Lasi arī: Nošāva 2220 eiro dēļ. Noziegums Ķekavas mežā

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk (tai skaitā par skandolozās bildes autentiskumu)

Leave a Comment