Linsēklas – kā tās lietot uzturā, un kā palīdz Vese***ai? Labāk baudīt veselas, sasmalcinātas vai eļļā

Linsēklās
Linsēklas – tas nav tikai stāsts par veģetārismu vai svaigēšanu, bet gan dažiem populāriem produktiem – linsēklām un lineļļu. Un to ietekme uz veslību nav mīts.

Lasi vēl: 7 vērtīgākās griķu īpašības, par kurām Tu līdz šim neko nenojauti!

Lini ir sens kultūraugs, kas apdziedāts tautasdziesmās. Vispirms modē atgriezās lina audumi – it kā nepraktiski, bet dabiski, tāpēc valkājami. No liniem iegūst arī sēklas, kas ir ļoti vērtīgas un veselīgas, jo tās satur trīs svarīgas vielas.

 

linsēklas

Linsēklas – Tajās ir trīs labumi:

Šķiedrvielas. Salīdzinot ar citām sēklām un riekstiem, linsēklas satur visvairāk šķiedrvielu. Bet vislielākā vērtība ir lignāniem, kam piemīt fitoestrogēna (dabas estrogēna) un antioksidanta īpašības. Šīs vielas ieteicamas sievietēm menopauzē, kad organisms pats vairs neražo estrogēnus. Zinātniskie pētījumi pierāda: ja sievietes pirms menopauzes un tās laikā lieto linsēklas, tas samazina krūts vēža saslimšanas risku.

Šķiedrvielām un lignāniem ir vēderu mīkstinoša iedarbība – palielinot zarnu satura apjomu un to sašķidrinot, tiek veicināta zarnu perestaltika. Lignāni normalizē un stiprina imunitāti, tiem piemīt antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība. (Linsēklu sastāvā ir arī 20% olbaltumvielu.)

 

Augu tauki. Pārsvarā tiek runāts par omega-3 taukskābēm. Dabā ir trīs veidu taukskābes: divas ir zivīs, viena – augu valsts produktos. Tieši linsēklās atrodama šī viena – alfa linolēnskābe. Daudzos pētījumos atklāts, ka tā samazina holesterīna līmeni (jo īpaši zemo holesterīnu) asinīs, aterosklerozes attīstību, sirds As**svadu slimību risku. Ir versija, ka vairāk uz ziemeļiem augušo linu sēklās ir vairāk omega-3 linolēneļļas.

 

Mikroelementi. Linsēklās ir magnijs, samērā daudz kalcija un dzelzs, tomēr nav neviena mikroelementa, kas būtu pārsvarā. Mikroelementu ziņā linsēklas piekāpjas magoņu sēkliņām. Vēl linsēklās ir A, E, F vitamīns un B grupas vitamīni. F vitamīns ir vienīgais, ko neizstrādā cilvēka organisms, tāpēc jāuzņem ar pārtiku, un linsēklas ir tam piemērotas.

 

Lasi vēl: Smiltsērkšķu eļļa. Kā pašai pagatavot vērtīgo eliksīru?

 

Linsēklās: saujām vai tējkarotēm?

 

Kādas linsēklas labākas – spoži brūnās vai sasmalcinātās?

Ieteikums noteikti būtu pirkt veselas, kvalitatīvas linsēklas un pirms katras lietošanas tās samalt. Papētot informāciju uz iepakojuma, redzams, ka sasmalcinātajās labuma ir mazāk, proti, tikai 10 gramu tauku, bet veselajās to ir 42 grami. Sasmalcinātās linsēklas ir attaukotas uzglabāšanas dēļ, jo tauki ātri oksidējas un produkta derīguma termiņš būtu ļoti īss. Līdz ar to šķiedrvielu daudzums, kā dēļ cilvēki tās lieto, ir uz pusi mazāks.

Linsēklas

Jāizvēlas kvalitatīvas linsēklas – spīdīgas, gluži kā glancētas un nesalipušas. Linsēklas jāglabā slēgtā traukā, ieteicams ledusskapī. Var likt arī pieliekamajā, kur ir nemainīga temperatūra, jo sēklām nepatīk krasas temperatūras svārstības.

! Linsēklas diedzēt nedrīkst, jo gļotvielu dēļ tās kļūst indīgas.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kā pareizi lietot linsēklas un dažas receptes

COMMENTS

Leave a Comment