Nekūstošs saldējums- vai tas ir iespējams?!

Zinātnieki ir radījuši proteīnu, kas var tikt izmantots daudz lēnāk kūstoša saldējuma pagatavošanā, salīdzinājumā ar ierastajiem produktiem. Tas darbojas, saistot kopā gaisu, taukus un ūdeni – radot ļoti vienmērīgas konsistences pudiņu.

Šis atklājums varētu ļaut produktiem tikt pagatavotiem, izmantojot zemāku piesātināto tauku līmeni, un zemāku kaloriju saturu. Edinburgas un Dandijas universitātes zinātnieki apgalvo, ka šāds saldējums varētu būt patērētājiem pieejams jau pēc trim līdz pieciem gadiem.

Šis proteīns ne tikai nodrošinās to, ka saldējums paliks sasalis ilgāk, bet uz tā neveidosies ledus kristāli un pēc atkārtotas sasaldēšanas, tas saglabās viendabīgu tekstūru, tāpat kā dārgo zīmolu saldējumi.

Profesore Keira Makfē, no Edinburgas universitātes pastāstīja: “Mēs esam sajūsmā par jauno piedevu, kas uzlabos saldējumu, gan no patērētāju viedokļa, gan ražotāju puses.”

Zinātnieku komanda attīstīja jaunā proteīna izgatavošanas metodi, šis proteīns dabīgā veidā atrodams dažos ēdienos.

Tiek lēsts, ka šīs vielas izmantošana ļaus atvieglot saldējuma pagatavošanu ražotājiem, jo izmantojot īpašo proteīnu, saldējumu varēs pagatavot no neapstrādātām izejvielām.

Proteīns, kas zināms kā BslA tika izveidots ar Inženierijas un Fizikas zinātņu padomes, kā arī Biotehnoloģiju un Bioloģijas zinātņu padomes atbalstu.

Dr. Nikola Stenlija-Vāla, no Dandijas universitātes pastāstīja: “Bija aizraujoši strādāt pie jauna proteīna izveides, ko izdevās sākotnēji identificēt jo tā ir ļoti noderīga baktēriju sastāvdaļa.”

Avots: theguardian.com

Leave a Comment