Radoši veidi, kā risināt problēmas: domā kā ģēnijs!

 

Deviņas pieejas radošākai problēmu risināšanai

Apdomā! Skaties uz problēmu no vairākām pusēm – izsver gan vienu, gan otru pusi. Atrodi katrā problēmā pamatojumu abiem viedokļiem, arī trešajam viedoklim. Leonardo da Vinči ticēja, ka problēmas atrisinājumu ir iespējams atrast tad, ja paskaties uz to no vairākām, dažādām pusēm. Skatīšanās no vienas puses bija pārāk vienkārša.

Vizualizē! Izmanto diagrammas un iztēli, lai analizētu dilemmu. Kad Einšteins saskārās ar kādu problēmu, viņam vienmēr bija nepieciešams to vizualizēt vairākos veidos, ieskaitot diagrammu veidošanu. Viņš vizualizēja iznākumus un ticēja, ka skaitļi un vārdi nemaz nav tie, kas spēlē galveno viņa domāšanas procesā.

Ražo! Ģēnijs ir produktīvs. Tomasam Edisonam bija 1093 patenti, kas nodrošināja to, ka viņam beigu beigās viss izdosies. Jo vairāk, jo labāk.

Kombinē! Izveido vairākas problēmas kombinācijas un to iznākumus. Austriešu monks Grego Mendels kombinēja matemātiku ar bioloģiju, lai radītu jaunu iedzimtības zinātni. Mūsdienu modernā ģenētikas zinātne ir balstīta uz šiem atklājumiem.

Lasi vēl: TESTS: Ļoti objektīvi un asprātīgi – vai tev piemīt loģiskā domāšana?

Noformē! Veido savienojumus starp nevienādiem objektiem. Da Vinči nodibināja “attiecības” starp zvana skaņu un akmeni, kas iekrīt ūdenī. Tas viņam ļāva atklāt sakarību par to, kā skaņa ceļo viļņos.

Pretējais! Nedomā tikai no vienas, savas puses – ieņem pretējo stāvokli, domā par pretējo. Fiziķis Nils Bors ticēja, ka, ja kopā tiek savienoti pretpoli, tad tajā brīdī tiek “atliktas” tavas domas, un tu prāts pārkārtojas pavisam citā līmenī.

Metaforas/salīdzinājumi! Domā metaforiski. Aristotelis metaforas uzskatīja par ģenialitātes pazīmi un ticēja, ka cilvēks, kurš ir spējīgs saskatīt līdzības divās citādākās eksistences zonās un izveidot starp tām saistību, ir cilvēks ar īpašu apdāvinātību.

Izgāšanās! Mācīšanās no savām kļūdām ir viens veids, kā izmantot izgāšanos. Izgāšanās var būt produktīva tikai tad, ja mēs nefokusējamies uz tās neproduktīvo rezultātu. Tā vietā analizē procesu, tā komponentus un to, kā tu tos vari mainīt.

Pacietību! Nevajag iedvesmu jaukt kopā ar idejām. Lielākā daļa ģēniju savus panākumus ir guvuši dzīves otrajā pusē – tev nav, kur steigties.

Avots: studygs.net

Leave a Comment