Ūsiņdienas svinībās andelēsies teju 100 tirgotāji

 

Dalību Ūsiņdienas svinībās un tirdziņā “Gardu muti”, kas sestdien, 5. maijā, no plkst. 11.00 līdz 15.00 risināsies pie Valmiermuižas alus darītavas, iecerējuši teju 100 tirgotāji un amatnieki no visas Latvijas.
Vairāk nekā pussimts pārtikas tirgotāji pulcēsies, lai reibinātu ar tikko kūpinātu un žāvētu gaļas un zivju kārdinošo smaržu, tāpat gaisā būs jaušams pašceptās maizes un Latvijā gatavoto sieru aromāts. Pašus mazākos noteikti visvairāk priecēs saldējuma sezonas atklāšana.
Trešdaļa amatnieku uz gadskārtu svinībām Valmiermuižā ceļu mēros pirmo reizi. Tirdziņā varēs iegādāt zvangu, metālkalumus, dažāda veida keramikas izstrādājumus, rotaļlietas un drēbes bērniem, plašā piedāvājumā būs arī koka darinājumi.
Tirdziņā būs iespēja degustēt Valmiermuižas alus darītavas un Kokmuižas eilu darītavas brūvējumus, bet par patīkamu atkalredzēšanos būs parūpējusies garškopju kustība “Gardu muti”, izslāpušos veldzējot ar Latvijas mežmalu spirdzinājumu jeb “Gardu muti Mežmalu vēstēju”.
Interesentiem būs iespējams izmēģināt savas prasmes spēka un prāta izaicinājuma spēlēs. Par vīrišķās enerģijas strāvojumu būs parūpējusies folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”, kas īsteno nacionālpatriotisko audzināšanu, tradīciju un folkloras pētniecību ar senā karavīra dzīvesveida un amatnieku prasmju apgūšanu. “Vilkači” uzstāsies plkst. 11.30, kur sanākušos priecēs ar Ūsiņdienas tematikai veltītām dziesmām, kā arī senām dziesmām par alu, dabu un vīrišķo spēku.
Kur vienā pusē zaļumi un andelēšanās, otrā – zirgi un ālēšanās. Tirdziņa laikā viesi varēs iepazīt Valmiermuižas staļļa saimi un doties izjādēs.
Lai spēka pietiktu visam, ko tirdziņš piedāvā, Valmiermuižas alus virtuves pavāri būs sarūpējuši sātīgu mielastu. Neatņemama Ūsiņdienas svinību sastāvdaļa ir alus, tāpēc arī šoreiz būs iespēja nogaršot Valmiermuižas alus darītavas brūvējumus, ko varēs laiski baudīt āra terasē un parkā.
Lustēšanos Ūsiņdienas svinībās un tirdziņā var apvienot ar ekskursiju Valmiermuižas alus darītavā (pieteikšanās +371 20264269 vai rakstot e-pastu uz [email protected]). Valmiera šonedēļ ir īsts brīvdienu galamērķis, jo, atklājot Sajūtu Parka vasaras sezonu, Maģisko sajūtu naktī, 5. maija vakarā, būs iespēja arī izbaudīt gaismu, skaņu, garšu un krāsu maģisko saspēli dabā.
Nākamās svinības – etnofestivāls “SVIESTS 2018” un tirdziņš “Gardu muti” 16. jūnijā!
Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA “ZAAO” un laikraksts “Liesma”.

Leave a Comment