Uzlabos tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu drošumu un mazinās infekciju izplatīšanos

Lai mazinātu infekciju slimību t.sk. vīrushepatītu B un C saslimšanas risku, Vese***as ministrija plāno īstenot konkrētus pasākumus, veicinot drošākus tetovēšanas, pīrsinga un mikropigmentācijas pakalpojumus un ierobežojot nekvalitatīvu ierīču izmantošanu darba instrumentu apstrādei.

Pīrsinga un tetovēšanas, kā arī mikropigmentācijas, permanentā grima un skarifikācijas pakalpojumi ir augsta riska pakalpojumi, jo sniedzot pakalpojumu tiek caurdurta vai traumēta āda. Lietojot nepietiekami vai nepareizi apstrādātus instrumentus, pastāv iespēja inficēties ar vīrushepatītu B vai C. Lai tas nenotiktu, liela nozīme ir profilakses pasākumiem, it īpaši pievēršot uzmanību prasībām darba piederumiem un to apstrādei pirms pakalpojuma sniegšanas. Tāpat arī ir ļoti svarīgi, lai pakalpojuma sniedzējs pareizi mazgātu, apstrādātu rokas un pareizi lietotu cimdus.

Šodien, 11.jūlijā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos*, kas paredz jaunas, detalizētākas prasības šo pakalpojumu sniedzējiem.

Vese***as ministrijas mērķis ir noteikt vienotu pieeju higiēnas prasībām augsta riska pakalpojumu sniegšanai. Vese***as Inspekcija secinājusi, ka pērn 38% no kontrolētajiem tetovēšanas pakalpojumu sniedzējiem neievēro noteiktās higiēnas prasības. Līdz ar to Vese***as ministrija plāno precizēt un noteikt detalizētākas prasības daudzreiz lietojamo instrumentu apstrādei pirms pakalpojuma sniegšanas un precizēt prasības darba piederumu tīrīšanas, dezinfekcijas un sterilizācijas plāna izstrādei. Tāpat būs aizliegts izmantot ultravioleto starojumu emitējošas iekārtas un ultraskaņas iekārtas instrumentu sterilizācijai, jo tas nav efektīvi.

Vienlaikus tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumus varēs sniegt tikai tādās salona telpās vai vietās, kas ir speciāli nodalītas un bez nepiederošu personu klātbūtnes. Savukārt pirmo reizi Vese***as ministrija plāno noteikt prasības higiēnas kursa apmācītāju kvalifikācijai. Mācību programmu būs tiesīga pasniegt sertificēta ārstniecības persona.

Lai pakalpojumu sniedzēji un apmācītāji sagatavotos prasību izpildei, paredzēts pārejas laiks līdz 2019.gada 1. oktobrim.

Savukārt, lai veicinātu šo pakalpojumu sniegšanas drošību, kā arī izglītotu sabiedrību izvēlēties drošus un legālus pakalpojumus, Slimību profilakses un kontroles centrs kopā ar Vese***as ministriju un Vese***as inspekciju šodien uzsāka informatīvu kampaņu “Uzticies pārbaudot!” un aicina invazīvās skaistumkopšanas nozari iesaistīties akcijā “Es Tevi nenodošu!”.

Ar kampaņas “Uzticies pārbaudot!” materiāliem kā arī akciju “Es Tevi nenodošu!” iespējams iepazīties šajā saitē https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/kampanas/uzticies-parbaudot/

* Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 14. aprīļa noteikumos Nr. 182 “Noteikumi par higiēnas prasībām tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai un speciālajām prasībām tetovēšanas līdzekļiem”

Leave a Comment