Vecais labais termofors. Vai tam ir vieta modernā mājā?

Gumijas termoforu pirms lietošanas aptuveni ¾ vai 2/3 no tā apjoma piepilda ar karstu ūdeni. Pēc tam, uzmanīgi saspiežot sānus, izstumj gaisu un stingri aizgriež korķi. Pēc tam pārbauda, vai ūdens nesūcas laukā, noslauka termoforu sausu un ietin dvielī. Likt termoforu slimnieka ķermenim bez kādas auduma starpkārtiņas nav vēlams, jo var rasties ādas apdegums. Īpaši, ja karstu termoforu ilgstoši tur pieliktu vienai vietai.

Ļoti viegli apdegumi rodas cilvēkam, kas atrodas bezsamaņas stāvoklī, vai arī, ja tūskas vai nervu bojājumu rezultātā ir pazemināta ādas jutība. Tāpēc, ja termofors ir ļoti karsts, to vispirms liek uz segas, kad tas ir pietiekami atdzisis – zem segas ietītu dvielī, un tikai pēc tam – uz ķermeņa. Termoforu var turēt diezgan ilgi, taču jāņem vērā, ka tas tomēr nerada vispārēju sasilšanu. Ilgstoši turot vai bieži liekot termoforu vienai un tai pašai ķermeņa vietai, lai izvairītos no apdeguma un iespējamas pigmentācijas, āda ir jāieziež ar vazelīnu vai augu eļļu. Savukārt elektrisko sildītāju pieslēdz strāvai un tā temperatūru pēc vajadzības regulē ar reostatu.

Lasi arī: Lieliska ideja: pašgatavotas konfektītes pret klepu

Ja termofora mājās nav, šim mērķim var izmantot pudeli ar karstu ūdeni un cieši aizskrūvējamu vāciņu, kā arī sāli, putraimus vai tīras upes smiltis – vispirms tos uz pannas sakarsē, tad ieber blīva auduma maisiņā un pieliek attiecīgajai ķermeņa vietai.

Termofora ārstnieciskā iedarbība
termofors
Tāpat kā jebkurai citai sildošajai procedūrai, termofora ārstnieciskā iedarbība pamatojas uz to, ka siltuma ietekmē notiek As**svadu paplašināšanās un As**s pieplūdums ādai un dziļāk esošajiem audiem un orgāniem. Šajā ziņā termoforu var izmantot gan kā pretsāpju līdzekli, gan kā uzsūkšanās procesu veicinošu līdzekli, ja ir dažāda veida iekaisuma procesi vai sacietējumi audos vai arī ķermeņa vispārējai sasildīšanai. Tā, piemēram, dažkārt termofori diezgan būtiski var uzlabot stāvokli stenokardijas lēkmes gadījumā, ja tos pieliek pie slimnieka rokām vai kājām.

Migrēnas lēkmes gadījumā termoforu pieliek pie kājām, akūta gastrīta gadījumā to uzliek kuņģa vietai (pēc kuņģa skalošanas), pret nieru kolikām – uz jostasvietas, pret cistītu – vēdera lejasdaļai, pret žultsakmeņiem – labās puses paribei. Vēl termoforu var izmantot arī pret artrītu un dažādas izcelsmes miozītu.

Liekot termoforu abscesa vietai, lai uz to iedarbotos ar sausu siltumu, nepieciešams vates starpslānis, jo krasa temperatūras paaugstināšanās šajā gadījumā nav vēlama. Arī akūta limfadenīta gadījumā, kad tiek ieteikts sauss siltums, vispirms liek biezu vates apsēju un tikai tad termoforu.

Gumijas termoforu kā sausa siltuma avotu izmanto arī dažu acu slimību gadījumos – to piepilda ar 60-80 grādus karstu ūdeni un uz 20-30 minūtēm uzliek aizvērtām acīm, kurām uzklāts tīrs dvielis.

Zarnu koliku mazināšanai akūta kolīta gadījumā termoforu var uzlikt vēderam, savukārt starpenē ielikts silts termofors reizēm palīdz pret akūtu urīna aizturi. Vēdera sildīšana ar termoforu atvieglo stāvokli meteorisma gadījumā, bet pēdu un lielu sildīšana – pret paaugstinātu arteriālo spiedienu.

Palīdz pat veseliem!
termofors1
Pēc vācu ārsta Hermaņa Krīgera atzinuma, pat veseliem cilvēkiem 2 reizes dienā (no rīta un vakarā) vēlams aknu vietai pielikt siltu termoforu. Procedūra veicama guļus un tās optimālais ilgums – 20 minūtes. Ne vienu gadu vien pētot termofora iedarbību, Krīgers nācis pie sekojošas atziņas: tā kā aknas piedalās cukura asimilācijas procesā organismā, bet termofors aknu darbību rosina, tad šādā veidā (bez jebkādas nopietnas iejaukšanās) var panākt lielāku papildus enerģijas izdalīšanos un spēka atjaunošanos.

Termoforu nedrīkst lietot

Termoforu nekādā gadījumā nedrīkst lietot, ja ir akūti iekaisuma procesu vēdera dobumā, asiņošana, audzējs, stipri paaugstināta ķermeņa temperatūra, svaigi sasitumi un sastiepumi (pirmajās stundās pēc traumas), tromboflebīts, tāpat to nedrīkst likt pie galvas paaugstināta arteriālā spiediena gadījumā. Lai gan termofors ir sens un pārbaudīts ārstniecības līdzeklis, tas jāizmanto ar apdomu un, vēl labāk, konsultējoties ar ārstējošo ārstu.
Padoms: lai ūdens termoforā ilgāk būtu silts, tam jāpievieno nedaudz sāls.

Leave a Comment