Virtuves dārzs: svaigi garšaugi un dārzeņi pilsētā

Lai audzētu garšaugus vai pārtikas produktus savām vajadzībām, nav nepieciešams milzu pagalms vai personīgais dārzs. Ja vien būsi izvēlējies pareizu augšanas vidi un trauku, ar lieveni vai nelielu stūrīti pagalmā pietiks, lai izaudzētu sev nepieciešamos produktus. Sekojiet Somu dārza instrumentu un virtuves piederumu ražotāja “Fiskars” eksperta Kristapa Brizgas ieteikumiem un uzziniet, kā pareizi rūpēties par savu virtuves dārzu.

Lasi arī: Māksliniece Katrīna Neiburga aicina kļūt par daļu no īpaša Dziesmusvētku video projekta

Saules apspīdēts lievenis vai balkons ir ideāla vieta dārzeņu stādu un garšaugu audzēšanai, savukārt mazu stūrīti pagalmā, izmantojot pāris stādīšanas kastes, var pārvērst ražīgā, bagātīgā dārzā. Nelielā virtuves dārziņā var izaudzēt ļoti daudzveidīgu, garšīgu un svaigu produkciju. Kristaps Brizga iesaka iegādāties augus, kuriem ir augsta un regulāra ražība. Eksperimentējiet, audzējot gurķus un tomātus, kuri paredzēti audzēšanai atklātās teritorijās.

Svaigi garšaugi visu vasaru – pa spēkam ikvienam

Garšaugi podiņos zied visu vasaru, tādēļ pateicoties siltajai vasaras saulei lievenis pārtaps par aromātisku oāzi. Aromātisko garšaugu audzēšana padosies pat iesācējiem! Iekopiet garšaugu dārziņu blakus virtuvei, lai neaizmirstu par to izmantošanu, gatavojot maltītes.

Garšaugiem patīk laistīšana un apgriešana. Nevilcinieties nogriezt stādus – jauni zari augs vietā, padarot stādus kuplākus un skaistākus. Viens stāds nodrošinās tādu pašu daudzumu garšaugu, ko viena buntīte no lielveikala. Nekavējieties un izmēģiniet ko jaunu! Iesācējiem vieglāk būs parūpēties par timiānu, pētersīļiem, piparmētru un maurlokiem. “Fiskars” eksperts Kristaps Brizga iesaka izvēlēties augus, kuri no viena stāda spēj sniegt ražu visas vasaras garumā, kā, piemēram, cukini, gurķi un virziņkāposti, kā arī salātlapas.

Lasi arī: Maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni ieviests transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts

Kad vajadzētu laistīt?
Lai gan kopt virtuves dārziņu ir salīdzinoši viegli, tomēr arī tas prasa zināmas pūles. Karstā un vējainā laikā augus nepieciešams laistīt katru otro, trešo dienu. Jo mazāks ir trauks, kurā augs ir iestādīts, jo ātrāk augsne izžūs, un būs nepieciešama biežāka laistīšana. Lai nodrošinātu piemērotu laistīšanas biežumu, atļaujiet augsnes virspusei nedaudz izžūt pirms nākamās laistīšanas – tā nodrošināsiet, ka augs netiks pārlieku bieži laistīts un būs zaļojošs.

Avots: dzivei.lv

Leave a Comment