Ziedkāposti veikalu plauktos var izskatīties diezgan pievilcīgi, taču pēc tam, kad tie kādu laiku ir stāvējuši mājās, tie sāk tumšoties, kļūst mīkstāki un pat smaržo ne pārāk patīkami.
Lai neizšķērdētu naudu iegādātajam superēdienam, ir vērts zināt kāpostu uzglabāšanas pamatprincipus. Pirms pirkšanas jāpievērš uzmanība galvenajiem kvalitatīvas kāpostgalvas izvēles punktiem.
Ziedkāposti ir dažādās krāsās – baltā, violetā, gaiši zaļā, tomēr visbiežāk mēs pērkam pirmo variantu. Izvēloties kāpostus, to krāsai jābūt baltai vai krēmkrāsai. Dzelteni un brūni plankumi liecina par novecošanos vai nepareizu uzglabāšanu.
Galviņas struktūrai jābūt blīvai un elastīgai, un lapām cieši jāpieguļ galviņai. Nokaltušas lapas ir zīme, ka dārzenis ilgu laiku ir gulējis apkārt. Arī ziedkāpostam jābūt neitrālai smaržai, jo skābums norāda, ka tas sāk bojāties.
Kā pareizi uzglabāt ziedkāpostu
Kāpostus nav ieteicams mazgāt pirms uzglabāšanas, jo mitrums paātrinās pūšanu. Uzglabājot tos hermētiskā maisiņā, tiks bloķēta gaisa cirkulācija, tāpēc vislabāk kāpostus uzglabāt ledusskapja dārzeņu nodaļā ar kātiņu uz augšu, lai mitrums neuzkrātos ziediņu tuvumā. Ar šo vienkāršo metodi ziedkāposti var saglabāt svaigumu līdz pat 10 dienām.
Kā uzglabāt sasmalcinātus kāpostus
Lai aizsargātu sasmalcinātās ziedkopas no mitruma, katrs gabals jānoslauka ar salvetēm un jāievieto traukā ar vāku, kura apakšā jāuzliek papīra dvielis.
Lasi vēl: Tomāti kļūs saldāki un garšīgāki, ja izmantosiet šo virtuvē atrodamo līdzekli kā mēslojumu
Ziedkāposti jāglabā atsevišķi no āboliem un banāniem, kas izdala etilēnu un paātrina dārzeņu bojāšanos. Nogrieztus ziedkāpostus var uzglabāt 3 līdz 5 dienas. Vārītus ziedkāpostus ledusskapī var uzglabāt līdz 3 dienām.