Lai mazinātu vecuma diskrimināciju, notiks pasākums darba devējiem

Vecumu kā galveno diskriminācijas faktoru nodarbinātības vidē min gan gados jaunākie darbinieki, gan tie, kuri ir tuvu pensijas vecumam.

Ņemot vērā šo faktu, Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) 20.oktobrī plkst.13.00 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā Rīgā rīko pasākumu, lai uzrunātu darba devējus un aktualizētu dažādu vecuma grupu aktīvāku iesaisti darba tirgū. Nozares eksperti sniegs ieskatu paaudžu pētījumos, analizēs darba vidi, bet uzņēmēji dalīsies ar labas prakses piemēriem, iesaistot savā ikdienas darbā gados jaunus vai gados vecākus cilvēkus.

Tiesībsarga 2020.gadā veiktajā pētījumā par diskriminācijas izplatību nodarbinātības vidē vecumu kā galveno diskriminācijas faktoru minējuši 58% aptaujāto. Šo diskriminācijas veidu kā visbiežāko min gan gados jaunākie darbinieki, gan tie, kuri ir tuvu pensijas vecumam1. Tāpat 59% respondentu uzskata, ka darba devējs, izvēloties starp diviem kandidātiem ar vienādām prasmēm un vienādu kvalifikāciju, dos priekšroku tam, kurš neatbilst pārāk jauna vai pārāk veca darbinieka klasifikācijai2.

“Uzņēmums būs tikai ieguvējs, ja savā darba vidē iesaistīs dažādas vecuma grupas. Dažādība darba vidē sniedz iespēju domāt plašāk, vairāk saprast sava produkta vai pakalpojuma dažādo mērķauditoriju. Gan sabiedrībai kopumā, gan uzņēmumiem jābūt mūsdienīgiem un atvērtiem pret visu jauno, jo tas paplašina mūsu zināšanas un skatījumu uz pasaules notikumiem,” pārliecināta SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Pasākums noritēs trīs daļās. Pirmajā daļā, no plkst.13.15 līdz 14.15, būs ekspertu diskusija “Kas ir eidžisms un kā tas izpaužas darba vidē?”. Eksperti meklēs atbildes uz jautājumiem, kas ir eidžisms mūsdienās un vai darba vide Latvijā ir diskriminējoša tieši attiecībā uz vecumu? Vai kopumā mūsdienās darba devēji ir diskriminējoši un kuras grupas tiek diskriminētas vairāk – gados jauni, vai gados vecāki cilvēki?

Otrajā daļā, no plkst.14.25 līdz 15.15, lekcijā “Vecums un diskriminācija: senioru pieredze” lektore stāstīs par to, ka diskriminācijas izpausmes var būt nemanāmas; kā vecums ietekmē cilvēka pieredzi darba tirgū un kādi ir ieguvumi, strādājot dažādu paaudžu kolektīvā.

Pēdējā, trešā, daļa no plkst.15.25 līdz 16.25 noslēgsies ar diskusiju, kurā piedalīsies darba devēji un iepazīstinās ar labas prakses piemēriem, nodarbinot gados jaunus un gados vecākus cilvēkus. Pasākuma pirmajā daļā piedalīsies Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Latvijas Universitātes profesore, prodekāne zinātnes jautājumos un vadošā pētniece Zanda Rubene. Otrajā daļā plānoto lekciju vadīs antropoloģe un Latvijas Universitātes viespasniedzēja Līna Orste, bet trešajā daļā paredzēta diskusija, kur piedalīsies “Rimi Latvia” personāla vadītāja Gundega Kirilka, Latvijas Universitātes docente, sertificēta darba un organizāciju psiholoģe, Lidostas “Rīga” personāla projektu vadītāja Sanita Šaitere, kā arī zvanu centra “Sonido” vadītāja un īpašniece Inga Muižniece. Pasākumu vadīs TV personību Māra Sleja, ar kuru kopā tiks meklētas atbildes uz jautājumu – kā veicināt dažādu vecuma grupu aktīvāku iesaisti darba vidē?

Pasākums darba devējiem notiks 20.oktobrī no plkst.13.00 līdz 16.25 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 35. Visas pasākuma daļas būs iespējams skatīties arī @dazadibasveicinašana “Facebook” – links.

Reģistrācija: https://forms.gle/xYqgE8qkpnfwdsG9A

Pasākums notiek SIF īstenotā projekta “Tas nav par vecumu” ietvaros. Plašāka informācija un programma atrodama tīmekļvietnē www.sif.gov.lv.

Leave a Comment