Psihologi brīdina: neļaujiet saviem bērniem skatīties Peppa Pig multeni!

peppa-pig-multene

Peppa Pig animētās sērijas ir guvušas lielus panākumus gan ārzemes, gan arī Latvijā. Tagad veikalos ir nopērkamas dažādas rotaļlietas, apģērbi ar varoņu attēliem.

Varbūt mums pašiem nav laika iedziļināties, kāds ir multenes stāsts un pamatdoma. Galu galā, vai tad maza, smaidīga rozā cūciņa var būt kaut kas slikts? Hārvardas Universitātes pētnieki ir izpētījuši šo multeni tuvāk un nonākuši pie neglaimojoša slēdziena.

Lasi vēl: Vecāki brīdina – nerādiet saviem bērniem multeni Maša un Lācis

Vai šie varoņi nāk par labu bērniem? Atbilde ir NĒ.

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu, kāpēc labāk neļaut bērniem skatīties šo multeni:

COMMENTS

  • <cite class="fn">es un es</cite>

    Nezinu gan..interesanti ko tad šie pētnieki varētu sacīt par Simsoniem?…

    • <cite class="fn">Ojārs</cite>

      Simpsoni nav multene bērniem..:)
      Bērni manuprāt skaitās līdz 12 +-13 gadiem kā nu kuršs

  • <cite class="fn">ro</cite>

    Īstenībā vienīgā multene, kurā nav muļķīguma un kuru vērts paskatīties arī vecākiem. Īpaši tiem, kas ir pārāk stingri vai maz laika velta saviem bērniem. No Pepas vecākiem ir ko mācīties- kā viņi cenšas izprast savus bērnus, kā mierināt sarežģītās situācijās, kā dzīvot dzīvi kopā ar viņiem, esot ar viņiem uz viena viļņa, nedusmoties par bērnišķību un dažreiz pašiem kopā ar viņiem sajusties kā bērniem. Pepas vecāki iet ar bērniem uz Helovīnu, piebiedrojas bradāšanā pa peļķēm un daudzas citas lietas, kas parāda kā jāveido vecāku un bērnu attiecības. Pepa nav egoiste, viņa ir kā īsts bērns, kas mīl un rūpējas par brāli, īsts bērns, kas sastrīdas un salabst ar draudzeni, bērns, kas ciena savu skolotāju un kam svarīgi ir draugi. Pepas vecāki un vecvecāki vienmēr atrod laiku savam bērnam, dod padomus, pamāca un parāda, un galvenais – atbalsta tajā, kas bērnam ir svarīgs. Mūsdienu vecāki ir pārāk aizņemti, steidzīgi, neiecietīgi pret bērniem, tāpēc nemaz nemēģina saskatīt to, ko māca šī multene.

  • <cite class="fn">Ella Pella</cite>

    Problēma ir tajā, ka vecāki pēc multenes skatīšanās neizrunā ar bērnu par to, kas tur notika. Nepajautā kādi varoņi piedalījās? Ko darīja? Kāpēc? Ko tu darītu citādāk? Vai dzīvē tā gadās? Kā jutās varoņi tajās situācijās? Kāda uzvedība, rīcība iepriecināja, kāda apbēdināja draugus utt….
    Vecāki multenes skatīšanos paši ir sabojājuši tāpēc, ka šo laiku izmanto kā veiksmīgu ‘atkratīšanos no bērna’ laiku, bet pēc tam vaino visu pasauli pie savas neizdarības, neiedziļināšanās.
    Ir jāizrunā. Tur viss notiek tik strauji, ka visu var nepaspēt uztvert un saprast.
    Vēlāk dzīvē bērniem kādu daļu no informācijas nesaprast un palaist garām ir jau pierasta norma, tāpēc skolā sākas jauna tipa problēmas.
    Šo informāciju es neesmu izdomājusi. Par šo problēmu šādā nostājā runā augstskolas pasniedzējas tieši pirmsskolas pedagoģijas programmā.

  • <cite class="fn">fantomass</cite>

    Spandzbobi , vecais labais Toms un Dzerijs un simtiem citu multenu , kas parada nepamatotu vardarbibu , utt – tiem es neesmu lasijis shadus bridinajuma rakstus , nez kapec. Psihologi tos neredz ?

    Pepa ir vairak paraditas problemu risinashans , un manuprat viena no vertigakajam multeenem…

  • <cite class="fn">Anete</cite>

    Ta ir manas divgadnieces milaka multene. Vina atkarotjot Peppu labpratak mazga zobus,palidz mazajam bralim,karto mantas,need un nedzer steidzoties(jo negrib zagoties),lec,skrien,dejo,dzied ka Peppuke(ta vina vinu sauc)un to dara iespejams biezak,jo ta tacu dara Peppuke. Atri iemacijas ka saka katrs dzivniecins. Ar Peppas mantinu vina gul,iemieg ar Peppas lampinu,nevis ar mobilo telefonu. Mulkibas par to negativo ietekmi un pilnigs murgs tas,ka Peppa saja raksta nosaukta par egoisti ar nepiedienigu uzvedibu. Vina vienmer saka paldies un ludzu un ir loti daudz labu lietu saja multene,no kuram berns var macities. Ja ari ir kas negativs,tad tur tiek paskaidrots,ka ta nevar,ja nav,tad tamdel ir vecaki,kuriem berns jamaca un jastasta,ka ta nevar. Ir japarruna.TV nav aukle,ar kuru atstat bernu un pasiem pazust. Zimejumi bez liekiem prieksmetiem,viegli uztverami berniem. Ja,mazliet divaini tie pasi zverini 🙂 un par to teti..tas gan naav mili,ka vins tads mulkitis uztaisits…bet tas tik paris serijas.
    Ja Peppa slikta,tad kas butu tas,ko vajadzetu berniem redzet? Tomu un Dzeriju? Teletubijus vai citus murgus kipa domatus berniem?

Leave a Comment