“All Inclusive”: vai ir tā vērts un kas tajā iekļauts jeb – kā pareizi izvēlēties viesnīcu

Daudzi ceļotāji, kuri braucienu plānošanas laikā saskārušies ar vajadzību izvēlēties naktsmītni, piekritīs – reizēm pārņem sajūta, ka jābūt gluži vai tūrisma jomas profesionālim, lai saprastu, ko nozīmē visi tie viesnīcu termini, saīsinājumi un apzīmējumi. GoTrip.lv speciālisti visai bieži saņem jautājumu, ko īsti sevī ietver daudzkārt pieminētais “All Inclusive” (“Viss iekļauts”) un vai vispār ir vērts to izvēlēties? Varbūt vienkārši pietiek ar brokastīm vai var iztikt vispār bez ēdināšanas? Šajā rakstā palīdzēsim to saprast.

Nereti viesnīcas piedāvā dažādas iespējas, lai pielāgotos savu viesu vēlmēm un vajadzībām, tāpēc pats pirmais un galvenais jautājums, uz kuru būtu jāatbild pirms ceļojuma iegādes, ir – ko es sagaidu no šī brauciena un kā vēlos pavadīt savas dienas? Vai viesnīca man būs tikai vieta, kur pārlaist nakti un nomazgāties vai arī es izmantošu hoteļa kompleksa piedāvātās izklaides un atpūtas iespējas? Vai man ir būtiska alkohola un citu dzērienu kvalitāte vai arī šajā ziņā neesmu sevišķi izvēlīgs?

Vai tiešām viss iekļauts?

Izdzirdot vārdu salikumu “All Inclusive”, daži varbūt rauks degunus, jo vai nu spilgtā atmiņā ir pašu pieredze, piemēram, Turcijā vai Ēģiptē vai dzirdēti nostāsti un internetā redzēti dažādi, maigi izsakoties, ne pārāk reprezentabli videoieraksti ar iereibušu viesu izdarībām, tomēr tas ne vienmēr nozīmē zemas kvalitātes alkoholu, skaļas ballītes un daudz apskurbušu kaimiņu. Termins “All Inclusive” tūrismā ienāca pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, kad šo servisu sāka piedāvāt ģimenēm ar bērniem. Gadu desmitu laikā tas ir attīstījies un transformējies, un tagad šis jēdziens sevī var ietvert gan piedzīvojumu slēpošanas kūrortā, gan nedēļu ilgu pārgājienu tuksnesī, kur tev ne par ko citu, izņemot iešanu, baudīšanu un nesadegšanu saulē nebūs jādomā, gan plašāk pazīstamo plezīru kādā Antālijas vai Hurgadas viesnīcā.

GoTrip.lv ceļotāji, izvēloties valsti, kurā aizvadīt savu atvaļinājumu, dažreiz brīnījušies, kāpēc “All Inclusive” vienā valsti maksā tik, bet citur divreiz vairāk? Pierasts, ka maciņam saudzīgākie piedāvājumi atrodami Turcijā vai Ēģiptē, un tam ir pavisam vienkārši iemesli: pirmkārt, tur tirgus pieprasījuma dēļ arī piedāvājums ir lielāks, līdz ar to sīvāka cīņa par viesiem, otrkārt, ir krietni zemākas darbaspēka izmaksas un, treškārt, cenā iekļauts vietējā ražojuma un nereti zemākas kvalitātes alkohols, kamēr, piemēram, Itālijā vai Spānijā “All Inclusive” piedāvājumus tik lēti neatrast, jo grādīgo dzērienu kvalitāte un līdz ar to arī izmaksas tur ir krietni augstākas.

Pēdējos gados strauju popularitāti iemantojis arī “Ultra All Inclusive”, kas, kā noprotams, nozīmē, ka iekļauts ir vēl vairāk. Šī servisa priekšrocības pret “All Inclusive” dažādās viesnīcās var atšķirties, bet parasti viesiem papildus ir pieejams arī importa alkohols, turklāt dzērienus var baudīt visu diennakti, kamēr “All Inclusive” mēdz būt laika ierobežojumi. Lielākajā daļā viesnīcu, kurās pieejams “Ultra All Inclusive”, cenā ir iekļauts arī “? la carte” jeb iespēja izvēlēties no restorāna ēdienkartes pasaules valstu virtuvju ēdienus, kas katram viesim tiek pagatavots un pasniegts individuāli. Ja zini, ka viesnīcā pavadīsi daudz laika un jūti, ka esi pelnījis sevi pamatīgāk palutināt, varbūt ir vērts apsvērt iespēju izvēlēties šo izmitināšanas tipu.

Tomēr jāpatur prātā, ka visas šīs ekstras attiecas tikai uz viesnīcu. Pat tad, ja izvēlējies “Ultra All Inclusive”, cenā nav iekļauta vīzas maksa, ja iebraukšanai izvēlētajā valstī tā ir nepieciešama.

Pieredze gan rāda, ka cilvēki diezgan bieži pārvērtē savus spēkus un, izvēloties kādu citu izmitināšanas tipu, piemēram, tikai brokastis un vakariņas, patiesībā varētu ietaupīt un vienlaikus izbaudīt vairāk, tāpēc ir vērtīgi saprast “All Inclusive” vai “Ultra All Inclusive” plusus un mīnusus:

Plusi:

• Vieglāk saplānot budžetu, īpaši, ja ceļosi lielākā grupā, kurā katram savas vēlmes un intereses, jo uzreiz ir skaidrs, cik vienam cilvēkam izmaksās naktsmājas un ēšana;

• Ja lielu daļu ceļojuma plāno pavadīt viesnīcas kompleksā. Tas tomēr ir ērti – nedomāt, kur, kā un ko ēst;

• Ja ceļo ar bērniem, kuri mēdz būt untumaini. Atrodoties svešā valstī, ir grūtāk parūpēties, lai atvases būtu paēdušas, tāpēc varēsi iedot pagaršot pa drusciņai no visa un atrast, kas iet pie sirds vislabāk. Tā nebūs jāraizējas, ka nopirki veselu porciju, bet mazais to izbrāķēja;

• Ja tava ceļošanas pieredze nav liela un ir nedrošība par to, kas un kā notiks.

Mīnusi:

• Tas ne vienmēr ir izdevīgāk. Cilvēki, kuriem ir pieredze ar branču jeb vēlo brokastu apmeklēšanu kafejnīcās, noteikti piekritīs, ka, pasūtot no ēdienkartes, nereti būtu sanācis lētāk, kvalitatīvāk un nenāktos mocīties no pārēšanās;

• Lai arī visbiežāk maltīšu galdi ir klāti ļoti bagātīgi, ar laiku var iestāties rutīna un apnikums;

• Ja ceļojumos lūko pēc kulināriem baudījumiem un vēlies paēst tur, kur pusdieno vietējie, “All Inclusive” nebūs domāts tev. Ir ceļotāji, kuru atvaļinājumu neatņemama sastāvdaļa ir dažādu apkārtnes kafejnīcu, restorānu un bistro apmeklēšana;

• Ja plāno doties ekskursijās, pārgājienos, klīst pa pilsētas ielām un ķemmēt apkārtnes veikaliņus, tad viesnīcā gluži vienkārši nepavadīsi tik daudz laika, lai šī izvēle atmaksātos.

Kādas vēl ir iespējas un ko nozīmē citi dažkārt redzēti viesnīcu apzīmējumi?

Ja esi sapratis, ka tavam ceļojumam drīzāk derēs cita veida piedāvājums, atkal var rasties apjukums, tāpēc viesīsim skaidrību, kādas vēl opcijas ir pieejamas:

• RO (Room Only/Tikai izmitināšana bez ēšanas)– derēs tiem, kuri līdz ar pirmajiem gaiļiem grib doties dzīvē un brokastis nobaudīt kādā no apkārtnes kafejnīcām, vērojot, kā mostas pilsēta. Viesnīca būs tikai un vienīgi vieta, kur pārlaist nakti, nomazgāties un noglabāt mantas;

• BB (Bed&Breakfast/Brokastis iekļautas cenā) – šo piedāvājumu var izvēlēties tad, ja lielāko dienas daļu nepavadīsi viesnīcā vai arī, ja gluži vienkārši esi gatavs un vēlies pats rūpēties par savām maltītēm, tomēr negribi domāt, kur un kā ieturēt brokastis;

• HB (Half Board/Puspansija)– ceļotāji, kas izvēlas šo izmitināšanas tipu, var nedomāt par brokastīm un vakariņām – tās tiks pasniegtas viesnīcā. Dažās naktsmītnēs vakariņas iespējams iemainīt pret pusdienām. Parasti mēs saviem klientiem iesakām izvēlēties tieši šo tipu, jo pieredze rāda, ka ar to ir gana, turklāt pilnīgākam ceļojuma baudījumam ir jauki apmeklēt arī dažādas apkārtnes vietiņas – vai nu pamieloties ar vietējām uzkodām vai uzposties un doties uz kādu no apkārtnes restorāniem, kur nobaudīt izsmalcinātu maltīti un iedzert glāzi laba vīna. Vai arī abus. Kāpēc gan ne?

• FB (Full Board/Pilna pansija) – cenā iekļautas brokastis, pusdienas un vakariņas, taču par dzērieniem jānorēķinās atsevišķi. Šāds piedāvājums derēs cilvēkiem, kuriem alkohola lietošana it nemaz nav aktuāla.

Ir viesnīcas, kurās BB, HB un FB piedāvājumā iekļauti arī tādi dzērieni kā kafija un sula, taču lai detalizētāk zinātu, kas ir un kas nav iekļauts jūsu viesnīcas piedāvājumā, vienmēr iesakām sazināties ar mums.

Jāpiebilst, ka ir arī bijuši gadījumi, kad ceļojuma organizētājs nenodrošina transfēru no un uz lidostu, tāpēc nokļūšana līdz savai naktsmītnei būs jāsakārto pašam, taču bažām nav pamata, jo, pirmkārt, šādi gadījumi ir ārkārtīgi reti un otrkārt, to iepriekš varēs skaidri redzēt GoTrip.lv mājaslapā.

Ja brauksiet uz siltajām zemēm, der arī paturēt prātā, ka karstumā apetīte mēdz būt mazāka, turklāt numuriņos bieži ir pieejams ledusskapis, kur varēsiet noglabāt vietējā tirdziņā iegādātus svaigus augļus.

Visbeidzot jānorāda, ka GoTrip.lv ceļojumu meklētājā ir paredzēta ērta iespēja sašķirot naktsmītnes pēc ēdināšanas tipiem. Ja gribi doties baudīt sauli Grieķijā, turklāt vēlies to darīt, nedomājot, kā sevi pabarot, mūsu meklētājā vari ērti atrast izdevīgākos šāda tipa piedāvājumus. Vai ja tieši pretēji vēlies doties atvaļinājumā, kurā viesnīcu izmantosi tikai kā vietu, kur iegāzties gultā pēc iespaidiem pilnas dienas, arī to vari atzīmēt un atrast sev izdevīgāko piedāvājumu.

Lai lieliska atpūta!

Leave a Comment