10 biežākie vīriešu jautājumi par seksu

 1. Cik ilgam jābūt normālam dzimumaktam?

Konkrētu laiku nav iespējams minēt, jo galvenais kritērijs ir partneru apmierinātība. Ja abi ir uzbudināti, pietiek ar ātro seksu liftā vai automašīnā, taču parasti nepieciešama priekšspēle un ilgāks laiks. Ja partneri ir gatavi seksam, dzimumakts var ilgt tikai 3–10 minūtes, bet viss mīlas brīdis kopā – stundu un ilgāk. Katrā ziņā vīrietim nevajadzētu domāt: ja nespēju turpināt dzimumaktu vismaz 10 minūtes, tad esmu slikts. Dažkārt ar to pilnīgi pietiek.

2. Kāpēc pēkšņi nestāv, un ko tādā gadījumā darīt?

Tā kādreiz var gadīties katram. Svarīgi, vai tā ir bijis ar pastāvīgo partneri vai gadījuma sakaros. Pirmreizējās attiecībās neveiksmes iemesls varētu būt nedrošība un vēlme sevi apliecināt. Tā var notikt arī tad, ja dzimumdzīve nav bijusi jau vairākus gadus. Lai saglabātu seksuālās spējas, būtu optimāli mīlēties vismaz divreiz nedēļā.

Ja vīrietim ir pastāvīga partnere un regulārs sekss, pēkšņām erekcijas problēmām var būt dažādi cēloņi, piemēram, nogurums vai stress. Ja šādas situācijas sāk atkārtoties, jāizvērtē, vai nav pazeminājies hormonu līmenis, pasliktinājusies As**svadu Vese***a.

Viens no biežākajiem pēkšņas erekcijas zušanas cēloņiem ir prezervatīva uzvilkšana. Lai tā nenotiktu, šo darbību vajadzētu pārvērst par seksuālo rotaļu sastāvdaļu, un iniciatīva būtu jāpārņem sievietei. Partneres uzvedībai vienmēr ir liela nozīme, īpaši pastāvīgās attiecībās. Ja viņa mazliet padarbotos, visticamāk, erekcija tomēr rastos.

Vīrietim var būt simtiem burvīgu mīlas brīžu, taču viens neizdevies nereti nodzēš visas pozitīvās atmiņas, un nākamais dzimumakts var nesanākt, it īpaši ar jaunu partneri. Tādēļ, lai pēc neveiksmīga seksa nerastos nedrošība un neciestu pašapziņa, vēlams konsultēties ar speciālistu. Reizēm palīdzēs psihoterapija, citkārt tabletes. Nereti vīrietis ir izmēģinājis visus internetā un aptiekā pieejamos līdzekļus, pārliecinājies, ka uztura bagātinātāji maksā pat dārgāk nekā patiešām efektīvi medikamenti, bet ne vienmēr palīdz, un beigās vēršas pie ārsta.

3. Ko darīt, ja ir priekšlaicīga ejakulācija un mīlēšanās brīdis beidzas pārāk ātri?

Sēklas noplūdi par pāragru uzskata tad, ja kāds no partneriem nav apmierināts ar dzimumakta ilgumu. No tā pastāvīgi cieš vidēji 30% pāru. Šī problēma izplatīta daudz biežāk nekā impotence, un nereti abas ir saistītas. Vāja erekcija rada vīrietī bažas un veicina ātrāku spermas noplūdi. Savukārt priekšlaicīga ejakulācija, izraisīdama nedrošību, ir potences traucējumu cēlonis. Tad vajadzētu doties pie urologa vai seksologa – jo ilgāk problēma pastāvēs, jo grūtāk būs novēršama.

Nav vērts uztraukties, ja tā notiek tikai dažkārt, piemēram, uzsākot attiecības ar vēl neiepazītu partneri, mīlējoties neierastā situācijā. Tā var notikt arī tad, ja tuvības brīži ir retāk nekā reizi mēnesī un priekšdziedzerī radies sastrēgums. Pāragras ejakulācijas profilaksei tuvības brīžiem jābūt pietiekami bieži.

Ja grūti novilcināt spermas noplūdi, ieteicama īsa priekšspēle un izvēlēties mīlēšanās pozu, kura šķiet mazāk kārdinoša.

Var palīdzēt antidepresanti, kas kavē uzbudinājuma rašanos galvas smadzenēs. Tos lieto atkarībā no tā, kad tiek plānots sekss, vai regulāri 3–4 mēnešus. Vajadzīgs laiks, lai pierastu, ka dzimumakts notiek normāli, un zustu nepārliecinātība par savām spējām.

Pēdējā laikā pieejams arī jauns preparāts, kas lietojams pusstundu pirms tuvības brīža, turklāt ar mazāku blakusparādību risku.
Ja priekšlaicīga sēklas noplūde ir kombinācijā ar vāju erekciju, zāles, kas uzlabos potenci, pagarinās arī dzimumakta ilgumu.

Ja dzimumlocekļa galviņa ir pastiprināti jutīga, 10 minūtes pirms seksa var lietot jutību mazinošu ziedi vai aerosolu. Dažkārt ejakulāciju aizkavē ar jutību mazinošu lubrikantu ieziestu prezervatīvu lietošana.

Tomēr nebūtu prātīgi paļauties tikai uz medikamentiem un intīmprecēm. Jācenšas apgūt paškontroles spējas. Mīlēšanās laikā uzmanība jāpievērš elpošanai. Ieteicams trenēt starpenes muskuļus, tos sasprindzinot un atslābinot.

4. Cik daudz partneru dzīvē ir vidējam latviešu vīrietim?

Ja puisis agrā jaunībā iepazinies ar meiteni un ar viņu līdz pusmūžam dzīvojis kopā, visticamāk, viņam gribēsies izbaudīt seksu arī ar citām sievietēm. Savukārt tie, kuri iztrakojušies jaunībā, brieduma gados sānsoļus nesper, ja partnerattiecības ir stabilas.

Domāju, ka apmēram desmit partneres dzīves laikā vīrietim būtu normāls, taču ne obligāts skaits. Lielāks daudzums liecinātu par neprasmi veidot attiecības un par neirotiskām izpausmēm.

Mani satrauc fakts, ka arvien vairāk ir vīriešu, kuriem ap 30 gadu vecumu joprojām nav bijis seksa. Varbūt tik ilgstošas atturēšanās iemesls ir aizraušanās ar datoru vai pārāk liela fiziskā slodze sportojot un tāpēc seksuālā enerģija tiek sublimēta. Būtiski ir tas, ka, jo ilgāk kavējas, jo grūtāk uzsākt attiecības.

5. Vai ir normāli pastāvīgi domāt par seksu?

Manuprāt, paziņojumi, ka vīrietim ik pēc pāris minūtēm nāk prātā sekss, nav patiesi. Paaugstināta uzbudinātība un seksuāla ieinteresētība par normālu uzskatāma pubertātes laikā. Citos dzīves posmos tā var liecināt par neveiksmīgu dzimumdzīvi un psiholoģiska rakstura problēmām.

6. Kā saprast, ko seksā vēlas sieviete?

Katrai vajadzīgs kas cits, taču visas grib saņemt uzmanību un izjust baudu. Dažām atkarībā no hormonu līmeņa menstruālā cikla laikā vēlmes mēdz nedaudz atšķirties.

Ideāls variants, lai noskaidrotu, ko partnere grib, ir sarunas par to, taču, protams, viņa daudz ko var noklusēt. Varbūt pietiktu paust patiesas ķermeņa reakcijas. Diemžēl, saprotot, cik vīrietim sekss ir svarīgs, sieviete nereti mēdz tēlot labsajūtu. Citkārt vīram ir priekšlaicīga sēklas noplūde, bet sieva ir ļoti apmierināta, jo vēlas, lai mīlas brīdis beigtos ātrāk.

7. Kāpēc mēdz būt sāpes dzimumakta laikā? Ko darīt?

Vīriešiem sāpes intīmās tuvības brīžos rodas daudz retāk nekā sievietēm, un tad noteikti vajadzētu vērsties pie speciālista. Parasti to dara, kad sāpju dēļ zūd erekcija, taču konsultācija nepieciešama arī tad, ja sūdzības rodas pēc mīlēšanās.

Sāpes var izraisīt priekšādiņas gredzena sašaurinājums jeb fimoze, jo dzimumakta laikā tā tiek stipri iestiepta. No šīs problēmas var pasargāt prezervatīva lietošana. Lielākajā daļā gadījumu vīrietis to var pats atvirzīt un izstaipīt, bet, ja būs nepieciešams, palīdzēs ķirurgs.

Sūrstēšana, kas mēdz saglabāties pat nedēļu pēc dzimumakta, rodas, ja saitīte, kas savieno dzimumlocekļa galviņu ar priekšādiņu, ir pārāk īsa un ieplīst. Tad iespējama arī asiņošana. Regulāra saitītes traumēšana veicina saaugumu veidošanos, tādēļ tā būtu ķirurģiski jāpārgriež.

As**s sastrēgumu un diskomfortu sēkliniekos izraisa paplašinātu As**svadu pinums varikocēle. Uzbudinājumā, it sevišķi jauniem vīriešiem, sēklinieku maisiņš paceļas, un muskulatūra var to saspiest tik spēcīgi, ka rodas sāpes.

Diskomforta iemesls var būt priekšdziedzera un urīnkanāla iekaisumi, kas ikdienā ne vienmēr rada izteiktas sūdzības, bet liek par sevi manīt mīlējoties – ar smaguma sajūtu starpenes rajonā un sūrstēšanu ejakulācijas brīdī.

Reizēm diskomforta iemesls meklējams partneres organismā, piemēram, dzimumloceklis var tikt traumēts, ja sievietei nav pietiekami mikla maksts. Lai to nepieļautu, būtu jāizmanto lubrikants.

Dzimumlocekļa sūrstēšanu un dedzinošas sāpes urinējot pēc mīlēšanās var izraisīt maksts izdalījumi, ja tiem ir izmainīts skābums jeb pH.

Pārāk intensīva seksa laikā iespējams traumēt priekšādiņu, dzimumloceklis var būt piepampis un apsārtis. Iespējams pat tā lūzums, kas nozīmē audu plīsumu. Tad būs stipras sāpes un As**sizplūdums. Draudziņš jāglābj, uzliekot aukstu kompresi, lai mazinātu As**s pieplūdi, un jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība.

Diskomforts un sāpes vēderā, cirkšņos un sēkliniekos mēdz rasties, ja pēc ilgstošas erekcijas dzimumakts nav beidzies ar sēklas noplūdi. Tad nepatīkamo sajūtu jācenšas novērst masturbējot.

Dažiem ir pastiprināti jutīga locekļa galviņa, un tad no baudas līdz sāpēm var būt tikai viens solis.

Nepatīkama kaite ir priapisms, kad As**s atteces traucējumi no dzimumlocekļa briedumķermeņiem izraisa neadekvāti ilgu un sāpīgu erekciju. Tad nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie speciālista, jo var sākties audu atmiršana.

Kaut arī ne visi urologi un proktologi tam piekrīt, diskomfortu seksa laikā var izraisīt arī hemoroīdi, tādēļ tie būtu ārstējami kaut vai tikai šā iemesla pēc.

Vecākiem vīriešiem mēdz būt autoimūna saslimšana – Peirona Sli**ba, kad briedumķermeņos rodas saistaudu plāksnītes, kas erekcijas stāvoklī ieplešas, izraisot sāpes.

Reflektoras sāpes sēkliniekos un dzimumloceklī, tirpšanas sajūtu kājās var izraisīt defekti mugurkaulājā, it sevišķi jostas rajonā, jo muskuļi saspiež nervus.

8. Vai būtu vērts profilaktiski apmeklēt seksologu?

Ar seksologu derētu konsultēties, ja, uzsākot dzimumdzīvi, ir nedrošība, kā arī pēc 30 gadu vecuma, kad sāk mazināties vīrišķo hormonu līmenis asinīs.

Konsultācija ieteicama jebkurā vecumā, lai pārliecinātos par savu seksuālo veselību un atbrīvotos no nepamatotiem aizspriedumiem. Nereti vīrietis ir pieradis pie savām problēmām, taču, tās pārrunājot, viņš sāk racionāli izvērtēt situāciju un apzinās risinājuma variantus.

Jautājumus par erekcijas un sēklas noplūdes problēmām var uzdot arī urologam, taču, visticamāk, šis ārsts tikai nosūtīs uz analīzēm un izrakstīs zāles, bet diez vai runās par seksuālās dzīves paradumiem. Taču nereti medikamenti nemaz nav vajadzīgi, pietiek ar erekcijas gredzena izmantošanu vai arī vienkārši biežāku mīlēšanos.

9. Vai sekss nozīmē tikai dzimumaktu?

Daudzi aplami uzskata, ka intīmā brīža laikā vīrietim obligāti jāievada penis makstī. Pastāv taču arī citas alternatīvas, piemēram, orālais sekss. Turklāt mīlas brīdis neietver sevī tikai dzimumaktu, bet arī priekšspēli. Jo vīrietis vecāks, jo tā viņam svarīgāka.

Ja ir laba potence, ejakulēt var jau priekšspēles laikā un vēlāk dzimumaktu atkārtot otru reizi.

Turklāt nedrīkst aizmirst par neatņemamo seksa sastāvdaļu pēcspēli, kad partnerim tiek sniegti glāsti un citas mīļuma izpausmes.

10. Vai masturbēšana var kaitēt seksuālajai dzīvei?

Daži masturbēšanu uzskata par patoloģiju, citi – par normu, taču taisnība ir kaut kur pa vidu. No vienas puses, pašapmierināšanās ir treniņš seksuālo spēju attīstīšanai, taču, ja vīrietis ar to nodarbojas stresa brīžos pāris reižu dienā, lai nomierinātos, nevis gūtu seksuālu baudu, tā ir neirozes izpausme. Arī ieradums skatīties internetā pornofilmas un masturbēt ir nevēlams, bet no tā ir ļoti grūti atteikties. Bieži vien, ar to nodarbojoties līdz dzimumdzīves uzsākšanai, izveidojas sava veida reflekss, un vīrietis mīlējoties nespēj gūt baudu.

Savukārt, ja seksuālajās attiecībās kaut kādu iemeslu dēļ iestājusies pauze, vēlams masturbēt, lai turpinātos ierastais sēklas noplūdes ritms, bet, ja rodas vēlēšanās to darīt paralēli, jātiek skaidrībā, kādēļ pastāv tāda vajadzība.

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Vīrieša Vese***as ceļvedis”

Avots:

ala11

Leave a Comment