Lasis ir garšīgs, taču mājās to ir viegli pārgatavot – lūk, kā pagatavot pareizi.
Daži šefpavāri iesaka lasi cept pannā, lai iegūtu vislabāko rezultātu, taču tas var radīt grūtības mājas apstākļos. Nepareiza cepšana var likt ādai pielipt pie pannas, bet zivs gaļa kļūst sausa un negaršīga.
Lasi vēl: Ātrā metode vistas pagatavošanai kā pie augstākās klases šefpavāra – garša būs baudāma
Tā vietā, lai lasi ceptu pannā, pavārs iesaka to vispirms iemarinēt (sacurēt), pēc tam – viegli novārīt (pošēt), lai izvairītos no pārgatavošanas.
Pavārs skaidro: “Lasis ir lieliska trekna zivs – maiga un trausla. Viens no garšīgākajiem veidiem, kā to pagatavot, ir iemērkt to vienādās daļās sāls un cukura uz 20 minūtēm, pēc tam noskalot ledusaukstā ūdenī un nosusināt.
Lasi vārīt taukvielās ir ideāli, lai tas nepārgatavotos un saglabātu sulīgumu. Ņemiet 200 g nesālītā sviesta, pievienojiet puses citrona sulu un visa citrona miziņu un vāriet lasi 7–8 minūtes.
Lasis ir gatavs, ja tas ir maigs pieskaroties un iekšpusē joprojām rozā. Ja starp zivs šķiedrām redzamas baltas līnijas, tas nozīmē, ka tas ir pārgatavots.”
Viņš iesaka pasniegt lasi ar holandiešu mērci, apvārītu sparģeli un ceptu fenheli. Holandiešu mērcei ieteicams izmantot sviestu, kurā tika vārīts lasis – tā iespējams samazināt produktu izšķērdēšanu.
Sparģeļiem pietiek ar minūti verdošā ūdenī, bet fenhelis jācep krāsnī 12–18 minūtes.
Receptes:
Pošēts lasis ar sparģeļiem un holandiešu mērci (4 personām)
Sastāvdaļas:
Lasis:
Lasa fileja (pa vienai gabaliņā uz cilvēku)
Sāls
Cukurs
200 g nesālītā sviesta
2 citroni (sula no pusotra, miziņa no viena)
Holandiešu mērce:
2 olu dzeltenumi
200 g sviesta (var izmantot no laša gatavošanas)
15 ml etiķis
Sāls un pipari pēc garšas
Sparģeļiem un fenhelim:
12 sparģeļi (3 uz cilvēku)
Sāls un melnie pipari
Rozā piparkūkas
1 tējk. fenheļa sēklu
1 rozmarīna zariņš
Olīveļļa
Pagatavošana:
Lasis:
Lasim uzkaisa maisījumu no puses sāls un puses cukura un atstāj uz 20 minūtēm.
Noskalo ledusaukstā ūdenī, nosusina.
Bļodā izkausē 200 g sviesta, pievieno pusotra citrona sulu un viena citrona miziņu.
Pošē lasi 7–8 minūtes šajā maisījumā, līdz tas ir maigs un vēl rozā iekšpusē.
Holandiešu mērce:
Olu dzeltenumus saputo ar etiķi.
Uz tvaika pirts puto, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga.
Plānā strūkliņā pievieno sviestu, nepārtraukti maisot.
Pievieno sāli un piparus.
Sparģeļi un fenhelis:
Sparģeļus vāra verdošā ūdenī 60 sekundes.
Fenheli sagriež četrdaļās, sajauc ar garšvielām, rozmarīnu, fenheļa sēklām, olīveļļu, cep krāsnī 180 °C 12–18 minūtes.
Pasniedz visu kopā, pārlejot ar holandiešu mērci.






