10 brīdinājuma signāli un simptomi, kas liecina par Alcheimera slimību

1. Atmiņas zudums

Tas ir pirmais un visbiežāk sastopamākais Alcheimera Sli**bas simptoms. Lieti der piemetināt, ka tas neattiecas uz nespēju atcerēties, kur noliktas atslēgas, bet gan aizmiršana, kam vispār tās domātas, tas pats attiecas uz pazīstamu cilvēku aizmiršanu. Tāpat tiek aizmirsti nozīmīgi notikumu un datumi, Alcheimera slimniekam arvien biežāk būs nepieciešama atgādinājuma zīmīšu vai ģimenes locekļu palīdzība informācijas atsaukšanai atmiņā.

2. Runas problēmas

Alcheimera Sli**bas agrīnā stadijā cilvēkiem rodas runas problēmas. Viņi aizmirst konkrētus vārdus, kā arī parādās grūtības veidot sakarīgus teikumus. Šī iemesla dēļ nereti tiek izmantotas dīvainas frāzes, kuras nereti šķiet neloģiskas.

3. Domāšanas grūtības

Alcheimera slimniekiem vairāku lietu darīšana vienlaicīgi sagādā nopietnas grūtības, it īpaši tas attiecas uz abstraktām lietām. Lielisks piemērs ir skaitļi un darbības ar tiem, novērojamas problēmas ar rēķiniem, finanšu pārvaldību, čekiem. Sli**bai progresējot, problēmas var sagādāt pat ciparu atpazīšana.

Lasi vēl: Es atbrīvojos no aknes nedēļas laikā!

4. Grūtības veikt ikdienišķus uzdevumus

Vislielākās grūtības Alcheimera slimniekiem sagādā vienkāršu ikdienas uzdevumu veikšana. Visspilgtākie piemēri ir nespēja aizbraukt uz kādu pazīstamu vietu vai atcerēties mīļākās spēles noteikumus. Ja problēmas sagādā mikroviļņu krāsns iestatīšana vai iemīļotā seriāla varoņu nosaukšana, tad, ļoti iespējams, ka tie ir pirmie Sli**bas simptomi.

5. Plānošanas grūtības

Vēl viens agrīnais simptoms ir grūtības plānot darbus un risināt problēmas. Tai skaitā turēšanās pie plāna vai ēdiena pagatavošana pēc vienkāršas, iepriekš izmantotas receptes. Detalizēti uzdevumi var kļūt grūti paveicami, un novērojams koncentrēšanās spēju zudums.

6. Redzes problēmas

Redzes pasliktināšanās laika gaita ir normāla parādība, tomēr, ja problēmas sagādā teikumu izlasīšana, spēja novērtēt attālumu vai krāsu aizmiršana, tas var liecināt par Alcheimera slimību. Tā var ietekmēt arī spēju vadīt automobili.

7. Garastāvokļa maiņa

Garastāvokļa maiņa ir viena no Alcheimera Sli**bas agrīnajām pazīmēm. Ar garastāvokļa maiņām šajā gadījumā domāta pēkšņa neuzticēšanās ģimenes locekļiem, bailes un depresija, kā arī paranoja. Tas viss var novest pie personības maiņas, pārvēršot cilvēkus par nikniem, strīdīgiem un spītīgiem.

8. Atkārtota rīcība

Alcheimera slimnieki bieži vien atkārto vārdus, teikumus, frāzes un jautājumus. Demences ietekmē atmiņas zudumu var izraisīt daudzas lietas, tai skaitā garlaicība vai bailes.

9. Klaiņošana

Klaiņošana vai pazušana Alcheimera pacientiem nav nekāds retums. Diemžēl 60% Alcheimera slimnieku bezmērķīgi klīst apkārt, netīšām apmaldās vai pazūd. To izraisa apmulsums un bailes, jo šie cilvēki nespēj atpazīt citus vai atcerēties vienkāršas lietas.

10. Novērtēšanas spēju zudums

Muļķīgu lēmumu pieņemšana, piemēram, apstākļiem nepiemērota apģērba izvēle vai naudas iztērēšana neierastā veidā arī ir Alcheimera simptomi. Tas var novest pie bezatbildības, naudas izkrāpšanas, maksājumu kavēšanas.

Leave a Comment