11 soļi, kā mazināt kautrīgumu un nepārliecinātību par sevi

1. Saprotiet cēloņus!

Uzmanīgi pavērojiet savu kautrīgumu un nepārliecinātību, cenšoties saprast to cēloņus. No kā jums radušās šīs īpašības? Tās ir iedzimtas vai iegūtas? Ja otrais variants, pajautājiet sev – kas to ietekmēja: neveiksmes? Izsmiekls? Kritika? Grūti apstākļi vai vēl kas cits? Tāpat atbildiet sev uz jautājumu, vai ar iemesliem pats emocionāli varat tikt galā vai vajadzīgs speciālists.

2. Mācieties sevi pieņemt

Mēģiniet sevī ieraudzīt to iekšējās pārliecinātības paraugu, ar kuru sevi salīdzinot, jūsos rodas emocionāla spriedze un jūs it kā sastingstat. Kāpēc jūs tik ļoti pārdzīvojat, ka neesat tieši tāds? No kurienes jūsu priekšstatos radies šāds etalons jeb paraugs? Kas jums palīdzēja to izveidot? Padomājiet, varbūt jūs spētu dzīvot, sevi nesalīdzinot ne ar vienu un ne ar ko – pieņemot sevi tādu, kāds esat?

3. Atklājiet sevi citiem

Pacentieties saprast, ko tieši jūs tik ļoti nemīlat sevī un kādu savu daļu atgrūžat? Kas tik ļoti mudina slēpt kādu savu iezīmi no citiem cilvēkiem? Kas notiks, ja jūs to vispirms pieņemsiet pats un pēc tam – atklāsiet to citiem?

4. Mācieties būt mierīgi

Jā, tā ir liela māksla! Mācieties sevi redzēt objektīvi, it kā no malas, bez vērtējuma un nosodījuma. Šāds iekšēji neitrāls redzējums pakāpeniski pamodinās jūsu pozitīvās emocijas, prieku un mīlestību pret visu pasauli, tostarp pret sevi kā pasaules daļu. Sūtiet mīlestību tai savai iekšējai iezīmei, kuru jūs tik ļoti nemīlat un kuru tik cītīgi slēpjat no citiem.

5. Noderēs viegls humors

Attieksmē pret sevi vērojiet sevi it kā no malas un ar vieglu, veselīgu humoru.

6. Apkopojiet panākumus

Apkopojiet savus panākumus, lielākus vai mazākus. Atceraties situācijas, kad jutāties par sevi pārliecināts un atraisīts kādā kompānijā. Pacentieties šādas situācijas atsaukt atmiņā un no jauna izjust emocijas, kas tobrīd apņēma. Pēc tam tās apkopojiet un izveidojiet no šīm emocijām kopsajūtu – ticību sev – un noskaņojieties, ka šo kopējo sajūtu vēl pastiprināsiet. Iedomājieties, ka it kā uzpildāties ar šo sajūtu.

7. Atrodiet savus paraugus

Pavērojiet sevī pārliecinātus un atraisītus cilvēkus. Mēģiniet saprast, kur slēpjas viņu veiksmes atslēga, kam pateicoties, viņiem izdodas būt atraisītiem un par sevi pārliecinātiem. Mēģiniet iedomāties, kā uzbūvēta viņu pasaule. Aizdomājieties, vai arī jūsos nav kas tāds, kaut vai tikai paši pamati, no šādas atraisītības? Ja izdodas to atrast, mēģiniet noskaņoties uz šo stāvokli atkal un atkal, nostiprinot to. Godīgi arī sev pajautājiet, vai esat gatavi uz tādu rīcību, kā šie cilvēki un vai tā jums patiesi nepieciešama.

8. Atdariniet pašpārliecinātu uzvedību

Mēģiniet uzvesties tā, kā rīkojas par sevi patiesi pārliecināti cilvēki – brīvi, pārliecināti, atraisīti, darot to, kas viņiem patīk, neatskatoties pār plecu, ko par to domās citi. Ieviesiet savā ikdienā atraisītus žestus, kustības, gaitu, balss intonāciju, sejas izteiksmes, rīcību. Izkopiet sevī iekšējo brīvības sajūtu.

9. Arī lūgšanas var palīdzēt

Ja ar paša spēkiem, šķiet, nepietiek, ja esat ticīgs cilvēks, vērsieties arī pie augstākiem spēkiem ar lūgšanām palīdzēt. No visas sirds lūdziet atbalstu.

10. Maziniet spriedzi

Iedaliet savā dzīvē nozīmīgu vietu praksēm, kurās mazina muskuļu spriedzi, vai tā būtu vingrošana, elpošana, masāža, relaksācijas tehnikas vai kas cits. Kautrīgums mūs pamet tad, ja iemācāmies savu ķermeni atslābināt. Izpētiet savu ķermeni – ievērojiet, kādi muskuļi jūsos saspringst, kad izjūtat kautrīgumu. Mēģiniet tos mērķtiecīgi atslābināt.

11. Atstājiet vietu arī neveiksmēm

Tajā pašā laikā nepārvērsiet sevi par biorobotu. Pārliecinātība nav mērķis, tas ir tikai veids, kā īstenot savus mērķus, un zināms iekšējo dzīves spēku, resursu rādītājs. Taču atstājiet vietu arī sāpēm, neveiksmēm, pieredzes gūšanai.

 

Avots:

aLA

Leave a Comment