5 iemesli, kāpēc līdz ar gadiem pieņemamies svarā, un 7 risinājumi

Iemesls Nr. 1. Mēs iztērējam mazāk enerģijas nekā jaunībā

Zinātniski pierādīts, ka ar katriem 10 nodzīvotiem gadiem cilvēka enerģijas patēriņš samazinās par 10%.

Organisms pats pakāpeniski samazina aktivitāti: vielmaiņa kļūst lēnāka, tāpat As**srite un elpošana. Tieši tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ar gadiem cilvēki pieņemas svarā. Šis faktors vienlīdz ietekmē kā vīriešus, tā sievietes.

Lasi arī: Diēta un atslodzes dienas. Galvenais – nekrīti galējībās!

Iemesls Nr. 2. Hormonālā fona izmaiņas

Hormonālās pārmaiņas skar galvenokārt daiļo dzimumu. Kā likums, skaitļi uz svariem pieaug grūtniecības un zīdīšanas periodā. Organisms sāk veidot rezerves. Īpaši no tā cieš uz apaļīgumu tendētas dāmas. Tāds pats risks saistīts ar menopauzi, un šai gadījumā cieš arī kungi.

Iemesls Nr. 3. Psiholoģisks

Jaunībā ir daudz vairāk priekšnosacījumu augsta tonusa uzturēšanai. Līdz 30 gadu vecumam tik daudz jāpaspēj: karjera, ģimene, daudz interešu. Dabiski, enerģija tiek tērēta vairāk. Jo vecāki mēs kļūstam, jo rutinētāka vēršas mūsu dzīve. Samazinās tonuss, dzīves un fiziskā aktivitāte. Reizēm pārdzīvojumu vai smagu dzīves apstākļu dēļ cilvēki sāk meklēt mierinājumu ēdienā.

Iemesls Nr. 4. Ģenētika

Nestrīdēsimies – ģenētika ir stūrgalvīga lieta. Ja vien jūs zinātu, kādus pūliņus iegulda aktrise Džesika Alba, lai vienmēr būtu formā, lai gan visi viņas ģimenes locekļi ir ļoti apaļīgi. Turklāt pat paši veselīgākie cilvēki ir ieprogrammēti ar gadiem pieņemties svarā. Jaunībā tievējam stresa dēļ (organisms tiek galā ar adrenalīnu pats), bet pēc 35 gadiem sāk izstrādāties tas pats insulīns, kas veicina tauku rezerves.

Iemesls Nr. 5. Diētas

Droši vien nav tāda cilvēki, jo īpaši starp sievietēm, kas kaut reizi mūžā nebūtu izmēģinājis diētas. Bet aizrautīgi diētu fani paši rok sev bedri. Galu galā organisms izstrādā programmu, saskaņā ar kuru sāk veidot tauku rezerves gadījumam, kad atkal sāksies mokas ar kārtējo tievēšanas kūri (nedos ēst!) Organismam tas ir liels stress.

Tāpat gandrīz uz pusi nobremzējas vielmaiņas procesi, jo tiek ieslēgts stingrs taupības režīms. Pēc diētas beigām organisms nepaspēj noregulēt visu atpakaļ, tāpēc lieko enerģiju atkal uzkrāj “rezervē”.

Ko tad darīt?

1. Vispirms jāsaprot, ka vajadzīga sistemātiska pieeja un ēdienkartes revīzija. Līdz ar gadiem jāēd mazāk treknu ēdienu, bet vairāk – dārzeņu un salikto ogļhidrātu.

2. Jāēd lēnām. Turklāt jau no jaunības! Japāņi noskaidrojuši, ka tiem, kuri lēnām sakošļā katru kumosu, ir visas izredzes saglabāt nemainīgu svaru pat pēc 20 gadiem. Pārtika tiek labāk sagremota un līdz brīdim, kad smadzenes dos komandu par sāta sajūtu, apēdīsiet mazāk.

3. Pareizi jāizvēlas fiziskā aktivitāte. Līdz ar vecumu jāsamazina slodzes intensitāte, citādi tikai vairāk nogursiet un apetīte pieaugs. Daudz lielāka loma ir regularitātei un muskuļu tonusa uzturēšanai. Trenēti muskuļi patērē daudz vairāk enerģijas nekā ļengani muskuļi.

4. Pārdzīvojiet pusmūža krīzi, nekļūstot veci dvēselē. Pārsteidzoši, bet tas darbojas! Aizraušanās, hobiji, aktīvs dzīves ritms un labs noskaņojums ļauj saglabāt labu formu.

5. Pareizi ēšanas ieradumi. Pieradini sevi pilnvērtīgi brokastot un ēst tikai vieglas vakariņas. Saglabā šo ieradumu visu mūžu! Organisma diennakts ritmi ir vienādi gan 20, gan 50 gados.

6. Labi gēni. Te grūti kaut ko atņemt vai pielikt dabas dotajam. BET! Jāzina, ka pat vistievākais cilvēks var sākt izplūst, ja padosies visām savām iegribām. Viss tāpēc, ka tauku šūnas, kuras organisms izstrādā, kamēr cilvēks pieņemas svarā, nekur nepazūd. Tās var tikai būt pilnas vai tukšas. Tāpēc, ja bijušas problēmas ar svaru, bet tās novērstas, jāseko organisma tendencēm divreiz vērīgāk.

7. Šī paša iemesla dēļ līdz ar gadiem organismu ietekmē grūtniecības laikā iegūtais svars. Tās topošās māmiņas, kas seko svaram un neļauj tam pārāk pieaugt, vēlāk varēs vieglāk saglabāt slaidu figūru līdz pat vecumam.

Leave a Comment