6 idejas, kas palīdzēs notievēt, nemokot sevi ar diētām. Pētījumos balstīti secinājumi

Izmantojiet mazus šķīvjus

Jo lielāks šķīvis, jo lielāka porcija. Veinsinka pētījums parādīja – ja izvēlas 18 cm šķīvi 20 cm vietā, tad ēdiena daudzums, kuru apēd, mazinās par 22% gadā! Bet visa sāls ir tajā, ka pirmkārt mēs “ēdam ar acīm”. Apvest ap stūri zinātni un vienkārši pateikt sev, ka turpmāk liksim uz šķīvja mazāk ēdiena, neizdosies. Ja vienāda daudzuma ēdienu liek uz lielu un mazu šķīvi, cilvēkam liksies, ka uz lielā šķīvja ēdiena ir mazāk un tas nozīmē, ka viņš apēdis mazāk. Viņš nejutīs sātu un mēģinās to kompensēt to ar uzkodām.

Cilvēka smadzenes analizē ēdiena daudzumu nevis pēc svara, bet vizuāli – lielāks vai mazāks ēdiena daudzums. Kad pētāmos sadalījas divās grupās un baroja ar vienādu ēdienu, pirmās grupas dalībniekiem to sniedzot uz lielākiem traukiem, ēdienu liekot centrā un otrās grupas dalībniekiem – uz mazākiem traukiem, ēdienu liekot “ar kaudzīti”. Pēdējie vairāk juta sāta sajūtu.

Apdomīgi izvēlamies šķīvja krāsu

Izrādās, šķīvja krāsai ir tāda pati nozīmē kā izmēram. Jo spilgtāka krāsa, jo mazāk ēdiena jūs uz tā uzliksiet. Baltu trauku cilvēks neapzināti vēlas “aizpildīt” ar ēdienu.

Spilgti sarkanos un spilgti zilos šķīvjos jūs neaizdomājoties uzliksiet par aptuveni 15% mazāk ēdiena kā uz baltiem.

Īpaši labi ir zaļas krāsas trauki, kuri saplūst ar zaļo salātu krāsu un tas nozīmē, ka uz tāda šķīvja cilvēks neapdomājoties uzliks vairāk salātus un mazāk, piemēram, kartupeļus, protams, ja viņam ēdienkartē plānots gan viens, gan otrs.

Iekārtojiet darba vietu tā, lai pa rokai vienmēr būtu ūdens

Mēs bieži vien pat nekaistāk, cik daudz dienā izdzeram kafiju, tēju, sulas un gāzētus dzērienus, īpaši, atrodoties darbā. Ofisā gaiss bieži vien ir sauss un tādēļ ātri notiek dehidrācija – te jūs dzerat daudz vairāk nekā mājās. Turklāt kafijas pagatavošanas process, sarunas ar kolēģiem darba virtuvītē, kamēr vārās ūdens, pārvēršas tādā rituālā, kuru mēs reizi no reizes atkārtojam neaizdomājoties.

Ir vienkāršs risinājums. Tā vietā, lai mēģinātu ierobežot dzert neveselīgos dzērienus (tā būs atkal ieradumu laušana), turiet vienmēr pa rokai ūdeni.

Pat ja ofisā ir ūdens bundulis, līdz tai ir jāiet. Tāpēc labāk parūpēties, lai pa rokai vienmēr ir pudele rokas stiepiena attālumā.

Neveselīgiem ēdieniem izmantojiet garas, šauras, nevis zemas un platas glāzes

Pirmais, ko dietologi iesaka, lai cilvēks notievētu – ierobežot vai vispār izslēgt no uztura alkoholu un gāzētos dzērienus. To, protams, ir grūti paveikt, jo daudzi iedzer ne tikai patikas dēļ, bet tas it kā iekļaujas darba grafikā – lietišķas iedzeršanas. Aizvest klientu uz restorānu, iedzert ar kolēģi bārā – daudziem ir gandrīz kā darba pienākums.

Profesors Veinsinks piedāvā nevis nedzert, bet dzert ar prātu. Triks ir līdzīgs jau aprakstītajam trikam ar šķīvjiem. Ja jums parādītu divas vienāda garuma līnijas, bet vienu vertikālu, otru – horizontālu – , jūs būsiet pārliecināti, ka vertikālā ir garāka.

Cilvēka smadzenēm liekas – jo augstāka glāze, jo vairāk tajā dzeramā. Pētījumi parādīja, ka cilvēki, kas dzer no augstām glāzēm, izdzer pa vakaru par 20% mazāk nekā tie, kuri dzer no zemajām.

Veselīgam ēdienam no rīta jābut pa rokai

Pētījums rāda, ka 30% “neveselīga” ēdiena cilvēks apēd no rītiem, traucoties uz darbu. Ja jūs esat aizgulējušies un jums nav laika, lai gatavotu pilnvērtīgas brokastis, ir ļoti liela iespējamība, ka paķersiet to, kas ir pa rokai. Tāpēc cepumus un šokolādi noglabājiet dziļi skapī, bet augļus un riekstus – labi redzamā vietā. Tā iespējamība, ka jūs uz darbu paķersiet ābolu, nevis līdīsiet skapī pēc cepumiņiem, pieaug par 15%.

Neveselīgu ēdienu – folijā, veselīgo – celefānā

Parūpējieties, lai, atverot ledusskapi, veselīgais ēdiens kristu acīs – turiet caurspīdīgos iepakojumos veselīgo ēdienu. Neveselīgo, tieši otrādi, novāciet no acīm, ietinot vai ieliekot necaurskatāmos traukos. Tādējādi iespējamība apēst ko veselīgu pieaug par 30%.

Pēc gazeta.ru materiāla

Avots:

la.lv

 

Leave a Comment