6 lietas, ko tu nezināji par sirmajiem matiņiem

Pie visa vainojama dabiska novecošana

Tas nav nekāds pārsteigums. Dermatologi to sauc par 50-50-50 likumu. “50% populācijas 50% matu ir sirmi 50 gadu vecumā,” pastāsta Dr. Entonijs Oro, dermatoloģijas profesors Stenfordas Universitātē. Un tāpat kā āda, arī matu tekstūra mainās ar gadiem.

Etniskajai piederībai ir nozīme

Kaukāziešiem ir tendence nosirmot ātrāk – īpaši ātri nosirmo cilvēki ar rudiem matiem. Nākamie rindā ir aziāti. Tam seko afroamerikāņi. Kādēļ tas tā notiek, to zinātnieki vēl nav atklājuši.

Stress spēlē nozīmīgu lomu

Stress tūliņ pat tevi sirmu nepadarīs, bet tas izraisa dažādas ādas un matu problēmas. Piemēram, pārciešot kādu slimību, mati var nosirmot daudz ātrāk. Un mati, kas izkrituši pārdzīvojuma laikā – piemēram, veicot ķīmijterapiju – var ataugt citā krāsā.

Tavs dzīvesveids ir ne mazāk nozīmīgs

Piemēram, smēķēšana kairina tavu ādu un matus. Zems vitamīna B12 līmenis ir bēdīgi slavens ar matu pigmenta zaudēšanas izraisīšanu. Lai tā nenotiktu, uzturā jālieto tādi produkti kā aknas un burkāni. Pārtikas produkti, kas satur vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus palīdz aizsargāt šūnas no toksīnu iedarbības, sirds slimībām, vēža un citām slimībām.

Mati un to krāsa ir divas dažādas lietas

Matu saknītes rada matu šūnas, bet pigmentu šūnas – pigmentu. Parasti tās abas darbojas kopā, bet kāda no tām var izdilt, dažkārt priekšlaicīgi. Zinātnieki cenšas noskaidrot, vai iespējams izgatavot medicīnisku līdzekli, kas palēninātu nosirmošanas procesu. (Matu krāsa vienkārši nokrāso tavus matus, bet neizmaina to struktūru.)

Mati nepaliek sirmi – tie tādi izaug

Viens mats aug vienu līdz trīs gadus, tad tas izkrīt un tā vietā izaug jauns. Novecojot palielinās iespējamība, ka jaunie mati izaugs sirmi. Katru reizi, kad mati reģenerējas, ķermenim ir jārada jaunas pigmentus veidojošas šūnas, un tās ar laiku nolietojas.

Avots: www.redbookmag.com

Leave a Comment