Sausas un karstas vasaras veicina ķiploku ātru nogatavošanos.
Ķiploki ir daudzpusīgi un vērtīgi dārzeņi, kas piedāvā daudz veselības ieguvumu un ir neaizstājami kulinārijā.
Tie ir viegli audzējami un pieejami visā pasaulē. Iekļaujot ķiplokus savā uzturā, jūs varat uzlabot veselību un baudīt garšas bagātību, ko tie piedāvā.
Ķiploku uzturvērtība, ieguvumi un izmantošana
Ķiploki (Allium sativum) ir sen zināma un plaši izmantota dārzeņu kultūra, kas izceļas ne tikai ar savu specifisko garšu un aromātu, bet arī ar daudzajiem veselības ieguvumiem.
Tos izmanto gan kulinārijā, gan tautas medicīnā.
Uzturvērtība
Ķiploki ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kā arī dažādām bioloģiski aktīvām vielām, kas veicina veselību. Tie satur:
Vitamīni: C vitamīns, B6 vitamīns.
Minerālvielas: Mangāns, selēns, kalcijs, varš, kā arī dzelzs un fosfors.
Antioksidanti: Allicīns, kas ir atbildīgs par ķiploku specifisko smaržu un daudziem veselības ieguvumiem.
Ieguvumi
Ķiplokiem piemīt daudzas labvēlīgas īpašības, kas padara tos par vērtīgu papildinājumu uzturā:
Sirds un asinsvadu veselība: Ķiploki palīdz samazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, kas veicina sirds veselību un samazina sirds slimību risku.
Imunitātes stiprināšana: C vitamīns un allicīns palīdz stiprināt imūnsistēmu, padarot ķermeni izturīgāku pret infekcijām.
Pretmikrobu īpašības: Ķiplokiem piemīt antibakteriālas, pretvīrusu un pretsēnīšu īpašības, kas var palīdzēt cīņā pret dažādām infekcijām.
Pretiekaisuma iedarbība: Ķiploki palīdz mazināt iekaisumu organismā, kas ir svarīgi hronisku slimību profilaksē.
Antioksidantu avots: Antioksidanti ķiplokos palīdz aizsargāt ķermeņa šūnas no oksidatīvā stresa un bojājumiem.
Kulinārija
Ķiploki ir neaizstājami daudzās virtuvēs visā pasaulē. Tie piešķir ēdieniem izteiksmīgu garšu un aromātu. Daži veidi, kā ķiplokus izmantot kulinārijā:
Svaigi: Sasmalcināti vai izspiesti svaigi ķiploki pievienoti salātiem, mērcēm vai garšvielu maisījumiem.
Cepti vai sautēti: Ķiploku daiviņas ceptas vai sautētas kopā ar gaļu, dārzeņiem vai citām sastāvdaļām.
Marinēti: Marinēti ķiploki ir populāra uzkoda, kas bieži tiek pasniegta kopā ar gaļu vai dārzeņiem.
Pulveris vai granulas: Ķiploku pulveris vai granulas ir ērts veids, kā pievienot ķiploku garšu ēdieniem, neprasot svaigu ķiploku izmantošanu.
Tradicionālā medicīna
Ķiploki tiek plaši izmantoti arī tautas medicīnā:
Saaukstēšanās un gripa: Ķiploki tiek izmantoti kā dabisks līdzeklis saaukstēšanās un gripas simptomu mazināšanai.
Gremošanas problēmas: Ķiploki palīdz uzlabot gremošanu un mazināt gremošanas traucējumus.
Detoksikācija: Ķiploki tiek uzskatīti par līdzekli ķermeņa attīrīšanai un toksīnu izvadīšanai.
Audzēšana
Ķiplokus audzē visā pasaulē, un tie ir salīdzinoši viegli audzējami dārzeņi. Daži padomi ķiploku audzēšanai:
Stādīšana: Ķiplokus visbiežāk stāda rudenī, lai tie varētu iesakņoties pirms ziemas. Tos var stādīt arī pavasarī.
Augsne: Ķiplokiem patīk labi drenēta, auglīga augsne ar pietiekamu organisko vielu daudzumu.
Kopšana: Regulāra laistīšana un nezāļu apkarošana ir svarīga ķiploku audzēšanas daļa.
Dārzeņa “gatavības” pazīmes ir šādas:
Apakšējās lapas kļūst dzeltenas;
Uz galvām zvīņas ir sausas;
Ja atstājāt pāris lapas, jūs redzēsiet, kā tās sāks ziedēt.
Kā izvēlēties pareizo ražas dienu
Izvēloties ražas novākšanas dienu, ieteicams ieskatīties Mēness kalendārā. Jūlijā tas iesaka daudzas dienas, kas ir labvēlīgas veiksmīgai ķiploku novākšanai.
Labākie datumi: 16., 17., 18., 19., 20., 25., 26.
Protams, galvenajam faktoram jābūt laikapstākļiem.
Sausajā periodā izraktajiem ķiplokiem ir daudz lielākas izredzes izdzīvot līdz pavasarim.