Bafeta Berkshire Hathaway sasniedz 1 triljona ASV dolāru tirgus vērtību – pirmais ASV uzņēmums, kas to paveic ārpus tehnoloģiju nozares

Vorena Bafeta uzņēmums Berkshire Hathaway trešdien sasniedza 1 triljona ASV dolāru tirgus kapitalizāciju, kļūstot par pirmo ASV uzņēmumu, kas nav tehnoloģiju uzņēmums, kurš sasniedzis šo vēlamo līmeni.

Omaha, Nebraskā bāzētā konglomerāta akcijas 2024. gadā ir pieaugušas par vairāk nekā 28 %, kas ir daudz vairāk nekā S&P 500 18 % pieaugums. 1 triljona ASV dolāru slieksnis tika pārsniegts tikai divas dienas pirms “Omahas orakula” 94 gadu jubilejas.

Akcijas trešdien pieauga par vairāk nekā 1 %, sasniedzot 699 699 ASV dolāru maksimumu, kas ļāva tām pārsniegt 1 triljona ASV dolāru robežu, saskaņā ar FactSet datiem.

Šis pagrieziena punkts “ir apliecinājums uzņēmuma finansiālajam spēkam un franšīzes vērtībai”, teica Kerija Seifert, Berkshire analītiķe no CFRA Research. “Tas ir nozīmīgi laikā, kad Berkshire ir viens no nedaudzajiem mūsdienās pastāvošajiem konglomerātiem.”

Atšķirībā no pārējiem sešiem uzņēmumiem, kas ietilpst triljonu dolāru klubā (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon un Meta), Berkshire ir pazīstama ar savu orientāciju uz veco ekonomiku, jo tai pieder BNSF Railway, Geico Insurance un Dairy Queen. (Lai gan tās ievērojamā Apple pozīcija ir palīdzējusi palielināt neseno peļņu.)

Bufets, priekšsēdētājs un izpilddirektors, 60. gados pārņēma Berkshire ( ) kontroli pār tekstilizstrādājumu biznesu, kas cīnījās ar grūtībām, un pārveidoja uzņēmumu par plaša mēroga impēriju, kas aptver apdrošināšanu, dzelzceļu, mazumtirdzniecību, ražošanu un enerģētiku ar nepārspējamu bilanci un skaidras naudas cietoksni.

“Tas ir pagodinājums Bafeta kungam un viņa vadības komandai, jo “vecās ekonomikas” uzņēmumi … ir tie, kas izveidoja Berkshire. Tomēr šo uzņēmumu vērtība ir salīdzinoši daudz zemāka salīdzinājumā ar tehnoloģiju uzņēmumiem, kas nav Berkshire biznesa struktūras galvenā daļa,” sacīja Endrjū Kligermans, TD Cowen Berkshire analītiķis. “Turklāt Berkshire to ir panākusi, izmantojot konglomerāta struktūru – modeli, ko daudzi uzskata par “arhaisku”, jo gadu desmitiem korporācijas arvien vairāk specializējas.”

Berkshire ar apdrošināšanu nesaistīto operāciju priekšsēdētāja vietnieks Gregs Ābels ir iecelts par Bafeta pēcteci. Šī gada ikgadējā sapulcē Bafets akcionāriem paziņoja, ka 62 gadus vecajam Ābelam būs pēdējais vārds Berkshire investīciju lēmumu pieņemšanā, kad viņš vairs nebūs pie stūres.

Pēdējā laikā Bafets ir aizstāvības režīmā, pārdodot milzīgu daudzumu akciju, tostarp pusi no Apple akcijām, un vienlaikus palielinot Berkshire naudas uzkrājumu līdz rekordlielam 277 miljardu ASV dolāru apjomam jūnija beigās.

Lai gan Bafets ir slavens ar to, ka viņš nekad necenšas ietekmēt tirgu un iesaka arī citiem to nedarīt, šie nesen veiktie pasākumi kalpoja kā brīdinājuma zvans dažiem viņa sekotājiem Volstrītā, kuri uzskata, ka viņš saskatīja dažas lietas, kas viņam nepatika ekonomikā un tirgus vērtējumā.

Berkshire lielāko daļu naudas līdzekļu iegulda īstermiņa Valsts kases parādzīmēs, un tās turējumi šādos vērtspapīros, kuru vērtība otrā ceturkšņa beigās bija 234,6 miljardi ASV dolāru, ir pārsnieguši ASV Federālo rezervju sistēmas īpašumā esošo summu.

 

Leave a Comment