Nike atliek vadlīniju publicēšanu un investoru dienu, lai dotu jaunajam izpilddirektoram laiku iejusties amatā

Uzņēmums Nike atliek vadlīniju sniegšanu un atliek investoru dienu, lai dotu jaunajam izpilddirektoram Eliotam Hilam iespēju pārskatīt pašreizējās stratēģijas un plānot nākotnes stratēģijas.

Sporta apģērbu gigants Nike ir pārcēlis novembrī paredzēto investoru dienu un atsaucis savas finanšu vadlīnijas, jo gaida, kad 14. oktobrī darbu pārņems jaunais izpilddirektors Eliots Hils. Hils nomainīs Džonu Donaho, kurš bija izpilddirektors kopš 2020. gada janvāra.

Eliots Hils iepriekš 32 gadus strādāja uzņēmumā Nike un pēc tam aizgāja pensijā, bet tagad piekrita atgriezties uzņēmuma izpilddirektora amatā. Amerikāņu sporta apģērbu gigants pēdējā laikā ir saskāries ar pārdošanas apjomu kritumu un spēcīgu konkurenci no jauno konkurentu puses.

Paredzams, ka šis solis dos Hilam pietiekami daudz laika, lai pielāgotos jaunajam amatam, izpētītu pašreizējās uzņēmējdarbības tendences un stratēģijas, nostiprinātu saikni ar darbiniekiem un strādātu pie nākamā gada plāniem. Nike ir arī pieļāvis galveno kļūdu, pārvērtējot pārdodamo apavu daudzumu, un tā rezultātā ir palikušas nepārdotas preces, kurām ir piemērotas atlaides, lai mainītu krājumus.

Uzņēmums ir piedzīvojis vairākus vētrainus mēnešus, jo ir zaudējis ievērojamu tirgus daļu mazāku konkurentu, piemēram, Hoka, On un New Balance, labā. Tā rezultātā 2025. finanšu gada pirmajā ceturksnī ieņēmumi samazinājās par 10 % salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn, sasniedzot 11,6 miljardus ASV dolāru (10,48 miljardus eiro).

Nike Direct ieņēmumi 2025. finanšu gada 1. ceturksnī bija 4,7 miljardi ASV dolāru (4,25 miljardi eiro), kas arī bija par 13 % mazāk nekā tajā pašā ceturksnī pērn. Tāpat arī atšķaidītā peļņa uz akciju 2025. finanšu gada pirmajā ceturksnī samazinājās par 26 % un bija 0,70 ASV dolāri (0,63 eiro).

Nike viceprezidents un finanšu direktors Metjū Frīends peļņas pārskatā sacīja: “Nike pirmā ceturkšņa rezultāti lielā mērā atbilda mūsu gaidām. Šāda mēroga atgriešanās prasa laiku, bet mēs redzam pirmos panākumus – sākot ar impulsu galvenajos sporta veidos un beidzot ar mūsu jaunumu un inovāciju tempa paātrināšanu. Mūsu komandas ir pilnas enerģijas, jo Eliots Hils atgriežas, lai vadītu Nike nākamo izaugsmes posmu.”

Dans Kotsvorts, AJ Bell investīciju analītiķis, norādīja: “Stratēģija pārdot vairāk produktu tieši patērētājiem neattaisno cerības. Nike vēlējās daļēji apiet starpnieku, lai ne tikai vairāk sadarbotos ar saviem klientiem un uzzinātu viņu vēlmes, bet arī lai gūtu lielāku peļņu. Nike nav unikāla šāda rīcība, tomēr būs interesanti redzēt, vai pēc tam, kad jaunais izpilddirektors būs pārskatījis uzņēmuma darbību, notiks radikālas stratēģijas izmaiņas.’’

Nike kopā ar citiem ievērojamiem sporta preču zīmoliem, piemēram, Lululemon un JD Sports, pēdējo mēnešu laikā ir saskāries ar ievērojamām uzņēmējdarbības un ieņēmumu problēmām. Tas bija īpaši redzams pēc pandēmijas, kad Nike skriešanas apavu pārdošanas apjoma pieaugums samazinājās un vairāk pircēju mainīja virzienu uz mazākiem, nišas zīmoliem, piemēram, On un Hoka.

Pieauga arī bažas par kvalitātes un komforta samazināšanos, ko pastiprināja mazāki gaisa burbuļi un zemākas kvalitātes āda, īpaši attiecībā uz retro stila kedām. Klienti, kurus skārusi dzīves dārdzības krīze vairākos Nike galvenajos tirgos, pieprasīja arī labāku izvēli un augstāku kvalitāti produktiem, par kuriem viņi izvēlas tērēt naudu, ko Nike ir bijis grūti nodrošināt.

Kotsvorts tālāk paskaidroja: “Nike tagad maksā par to, ka ir novērsis uzmanību no situācijas. Tādi konkurenti kā On un Hoka ir ieņēmuši tirgus daļu, daļēji tāpēc, ka to skriešanas apavi tagad tiek pieņemti kā ikdienas apavi, bet arī tāpēc, ka Nike nav gājis līdzi laikam.

Uzņēmums ir pārāk daudz paļāvies uz Air Force, Air Jordan un Dunk līnijām un nav ieviesis inovācijas citur. Tagad Nike apzināti samazina šo galveno produktu līniju pieejamību, lai atbrīvotu vietu jaunām idejām, taču patiesībā iemesls varētu būt arī patērētāju garlaicība ar šiem zīmoliem, vismaz pagaidām.

Nike iekšēji apgalvo, ka šie zīmoli tiek klasificēti kā “ikoniski” un arī turpmāk būs nozīmīga uzņēmuma arsenāla daļa. Tomēr uzņēmums pilnībā apzinās, ka patērētāji vēlas jaunākās modes tendences, un tas nozīmē, ka regulāri jānāk klajā ar jauniem un aizraujošiem produktiem, kas Nike nav izdevies, un tagad tam būs jācenšas panākt to, kas ir izdevies.”

Leave a Comment