Nīderlandes tehnoloģiju giganta ASML akciju cenas pirms ceturkšņa peļņas ziņojuma pieaug

Nīderlandes mikroshēmu iekārtu ražotājs ASML 16. oktobrī publicēs sava trešā ceturkšņa peļņas rezultātus. Analītiķi prognozē, ka tā pasūtījumu apjoms ievērojami pieaugs, ko veicinās spēcīgais pieprasījums pēc mākslīgā intelekta mikroshēmām.

ASML akcijas pirmdien pieauga par 2,8 % pirms trešajā ceturksnī gaidāmā peļņas ziņojuma. Šis kāpums sekoja plašākam ar mākslīgo intelektu saistīto akciju kāpumam, kas liecina par investoru optimismu attiecībā uz mākslīgā intelekta mikroshēmu pieprasījuma noturību.

Saskaņā ar vairāku pētniecības uzņēmumu prognozēm gaidāms, ka Nīderlandes mikroshēmu iekārtu ražotājs ziņos par stabilu ieņēmumu un pasūtījumu pieaugumu. Tomēr ASML šogad ir uzrādījis sliktākus rezultātus salīdzinājumā ar citiem pasaules mēroga uzņēmumiem, galvenokārt bažu par Ķīnu, Intel un atmiņas mikroshēmu pieprasījumu dēļ.

Šie faktori lika dažām iestādēm, piemēram, Morgan Stanley un UBS, pazemināt akciju novērtējumu. ASML akciju vērtība kopš gada sākuma ir pieaugusi par 16 %, pretstatā Applied Materials akciju pieaugumam par 32 % un Taiwan Semiconductor Manufacturing Co akciju pieaugumam par 89 %.

Daži analītiķi uzskata, ka Eiropas lielākā tehnoloģiju uzņēmuma akcijas ir nepietiekami novērtētas, ņemot vērā tā būtisko lomu mākslīgā intelekta mikroshēmu piegādes ķēdē. Turpmāk sniegti galvenie rādītāji, kas jānovēro ASML gaidāmajos peļņas rezultātos.

Paredzams, ka ASML ziņos par spēcīgu izaugsmi

ASML galvenais produkts ir ekstrēmās ultravioletās litogrāfijas (EUV) tehnoloģija, kas ir būtiska mikroshēmu ražošanā. EUV litogrāfija ļauj ražot mazākas, jaudīgākas un energoefektīvākas mikroshēmas, un paredzams, ka tās pārdošanas apjomi turpinās pieaugt, jo trešajā ceturksnī bija liels pieprasījums pēc modernām mākslīgā intelekta mikroshēmām.

Saskaņā ar Visible Alpha datiem tiek prognozēts, ka trešajā ceturksnī ASML iegādes apjoms būs 5,59 miljardi euro, kas ir vairāk nekā divreiz vairāk nekā tajā pašā ceturksnī pērn, lai gan salīdzinājumā ar otro ceturksni tas ir nemainīgs.

Paredzams, ka EUV produktu pasūtījumu apjoms būs 2,82 miljardi eiro. Tiek prognozēts, ka ieņēmumi sasniegs 7,12 miljardus eiro, kas ir 6,7 % pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Paredzams, ka bruto peļņa būs 50,8 %, kas ir nedaudz zemāka nekā iepriekš paziņotie 51,9 %.

Šīs prognozes atbilst ASML prognožu augšējai robežai, kas ietvēra neto apgrozījuma aplēses no 6,7 līdz 7,3 miljardiem eiro, ar bruto peļņu no 50 % līdz 51 %. Šie skaitļi liecina, ka ASML atgriezīsies pie izaugsmes pēc divu ceturkšņu pēc kārtas krituma. ASML līdz šim ir bijusi laba prakse pārsniegt aplēses, izņemot 2019. gadu.

Tāpēc vēl viens peļņas rādītāju pārsniegums vairotu pārliecību par uzņēmuma izaugsmes trajektoriju. Tomēr izšķiroša nozīme, nosakot ASML akciju cenas turpmāko virzību, būs ceturtā ceturkšņa un visa gada perspektīvām.

Negatīvie riski

Pastāv vairākas bažas par ASML turpmāko izaugsmi. ASV ierobežojumi mikroshēmu eksportam uz Ķīnu var turpināt ietekmēt mākslīgā intelekta pieprasījuma perspektīvas, ko vēl vairāk pasliktina lēnāka ekonomikas izaugsme Ķīnā, kas ir pasaules otrā lielākā ekonomika.

Ķīna veidoja 49 % no ASML kopējā pārdošanas apjoma šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 39 % 2023. gada pēdējā ceturksnī. Pārdošanu Ķīnā varētu ietekmēt ASV eksporta ierobežojumi, kuru mērķis ir ierobežot Ķīnas tehnoloģiskos sasniegumus militāriem mērķiem un kuri tiek dēvēti par “valsts drošības” pasākumiem.

Pagājušajā mēnesī Nīderlandes valdība sadarbībā ar ASV noteica papildu ierobežojumus ASML mikroshēmu eksportam uz Ķīnu. Saskaņā ar jauno politiku ASML jāsaņem licence, lai piegādātu rezerves daļas un programmatūras atjauninājumus mikroshēmu ražošanas iekārtām, ko pārdod Ķīnai.

Analītiķi ir arī norādījuši, ka pieprasījums Ķīnā var mazināties, jo ASML mazāk progresīvo mākslīgā intelekta mikroshēmu ražošanas jaudas pārpalikuma dēļ. Turklāt Intel, īstenojot izmaksu samazināšanas pasākumus, uz diviem gadiem ir apturējis savus plānus paplašināties Vācijā, kas varētu negatīvi ietekmēt ASML pārdošanas ieņēmumus.

 

 

Leave a Comment