Atbildēti visi jautājumi par krūtīm, kurus jebkad esi uzdevusi!

Krūtis ir kas tāds, ar ko mēs saskaramies ikdienā un, ņemot vērā to, ka tās atrodas ļoti tuvu mūsu sirdij, ir dīvaini, ka mums vēl joprojām ir tik daudz jautājumu par  ķermeņa uzbūvi.

Kādēļ mēnešreižu laikā krūtis līdzinās akmeņiem?

Tas ir estrogēna pieaugums un progesterons, ko jūti 1-2 nedēļas pirms menstruācijām. Ja tev ir pirmsmenstruāciju sindroms, tad, visticamāk, ka notiek arī krūšu piebriešana. Menstruāciju laikā tev nevajadzētu lietot kofeīnu, tabakas izstrādājumus, pastāv iespēja, ka arī dažādas zāles var izraisīt nevēlamus blakusefektus.

Kādēļ uz krūtīm aug pāris matiņi?

Dažkārt matiņi var izaugt gana dīvainās vietās, par to nebūt nav jāuztraucas. Dažādos dzīves posmos un dažādu hormonu ietekmē uz krūtīm var augt matiņi – tas ir normāli. Areolā dabīgi ir matu folikulas, un dažas sievietes ir vairāk pakļautas matiņu augšanai šajās vietās.

Daudzām sievietēm abas krūtis nav vienāda lieluma, bet kādēļ?

Ķermeņa daļas, kas ir pāra skaitlī, nekad nav pilnīgi vienādas – atšķirīgs ir normāls!

Kādēļ dažkārt niez krūtsgali?

Pie normāliem apstākļiem krūtsgaliem nevajadzētu niezēt, bet pie tā varētu būt vainojama sezonas maiņa. Sausa vai bojāta āda šajās vietās var izraisīt niezi. Uz krūtsgaliem var rasties arī ekzēma, visbiežāk tas notiek grūtniecības laikā vai tad, kad ar krūti tiek barots bērns.

Ja krūtsgali tomēr niez, iezied tos ar mitrinošu krēmu vai kokosriekstu eļļu.

Kas liek krūtīm nošļukt, izņemot gravitāciju?

Vienkārši sakot, jo mazāk balsta, jo nošļukušākas krūtis. Ja ikdienas aktivitātēm pilnībā pietiek ar parastu krūšturi, tad noteikti jāievēro, ka sporta aktivitātēm jāizmanto speciāls sporta krūšturis.

Ja nēsāsi parasto krūšturi, delikātie un jūtīgie krūšu audi lēkās un kustēsies, rodoties traumām un sāpēm. Ja pastāvīgi netiks nodrošināts atbalsts, krūšu audi izstiepsies, un tās nošļuks.

Vai neorganiskais dezodorants ir bīstams krūšu Vese***ai?

Neliecies ne zinis par šo mītu, jo nav nekādu medicīnisku pierādījumu tam, ka neorganiskie dezodoranti varētu izraisīt vēzi.

Cik bieži par uztraukuma pamatu kļūst veidojumi krūtīs?

Pirms tu sāc uztraukties, tev jāzina, ka 8 no 10 sievietēm krūtīs ir kunkuļi, bet tie nav kancerogēni.

Analizējot veidojumus, tev jāpievērš uzmanība menstruālajam ciklam.

Ja pirms menstruāciju sākuma vari sataustīt kunkuli, pastāv liela iespējamība, ka pēc to beigām tā vairs nebūs. Pirmsmenstruāciju laikā hormoni liek palielināties krūšu audiem, veidojas labdabīgas cistas, kas pēc menstruāciju beigām pazūd.

Tomēr labāk parādīt veidojumu speciālistam, tas nodrošinās pilnīgu sirdsmieru.

Cik bieži pašām ir jāpārbauda krūtis?

Tev jāzina, ka krūšu audi sākumā var šķist dīvains veidojums, bet iepazīstot to, tu būsi spējīga atrast neikdienišķus veidojumus, ja tādi izveidosies.

Vislabāk krūtis pārbaudīt katrā pirmajā mēnešreižu nedēļā.

Cik gadu vecumā jāveic pirmā mamogrāfija?

Gan pacienti, gan paši ārsti ir vienlīdz apmulsuši par šo lietu. Tomēr lielākā daļa iesaka pirmo mamogrāfiju veikt 40-45 gadu vecumā un tad līdz 50 -55gadu vecumam atkārtot to reizi 1-2 gados. Katram būtu jānovērtē savi individuālie riska faktori, kas jāapzinās, tai skaitā:

Kas izraisa krūšu problēmas?

Zems D vitamīna daudzums ķermenī, treknas gaļas patēriņš, sviests, piena produkti un eļļā vārīti ēdieni, kā arī pārmērīgs alkohola patēriņš, aptaukošanās un fiziska neaktivitāte.

Par nelaimi, tas nav viss.

Šobrīd atklāts, ka katalizatori ir arī radiācija, ķimikālijas, industriālas ķimikālijas, pesticīdi un citas vielas, kas pakļauj krūšu audus vēža veidošanās riskam.

  • Ēd veselīgi un galvenokārt dārzeņus

  • Ierobežo alkohola patēriņu

  • Ikdienā veic fiziskas aktivitātes

  • Seko līdzi savam svaram

Avots: www.redbookmag.com

Leave a Comment