Atslābinošā pirts pret stresu. Pirtnieka gudrības vēsajai sezonai

Stresa, pārguruma un hipotonijas profilakse, As**svadu nostiprināšana, tonusa un garastāvokļa uzlabošana.

Programma tvaicētavai – atslābinoša

Programmu īsteno: vai nu pirts kārtējā apmeklējuma laikā, vai arī, izvēloties speciālu relaksācijas kursu, – 1-2 nedēļas katru otro dienu.

Galvenais pamatprincips – komforts: neko nedarīt ar piespiešanos un neko nedarīt tādu, kas sagādā nepatiku, bet jāpiecieš.

Izvēloties relaksācijas kursu, pirts apmeklējuma laiku samazina no tradicionālajām 2–2,5 stundām līdz 1–1,5 stundām. Relaksācijas kurss ieteicams, kad parādījusies neiroze vai arī cilvēks ir pārpūlējies. Procedūras vēlams variēt: fizisko sajūtu dažādībai ir psihoterapeitiska iedarbība.

* Tvaiks sabiezē lēnām, pakāpeniski un ir ļoti mīksts. Temperatūrai jābūt ne pārāk augstai, viegli panesamai un patīkamai. Tvaicētavu apmeklē vairākas reizes, turklāt tajā jāuzturas tikai tik ilgi, kamēr tā sniedz baudu.

* Pirtsslotas – jebkura, izņemot paegļu, jo tā ir pārāk spēcīga un asa. Egļu slotu labāk siet uz pusēm ar bērzu vai ozolu lapām. Ar slotu peras saudzīgi.

* Temperatūru kontrasts – ne pārāk liels. Ūdens baseinā vai aplaistoties – patīkami vēss. Var aprīvēties ar nelieliem ledusgabaliņiem. Izņēmums ir cilvēki, kas pirti apmeklē regulāri gadiem, un tā sauktie roņi, kas peldas ziemā. Viņus aukstais ūdens atslābina, toties visiem pārējiem tas sagādā vieglu stresu. Pēc aplaistīšanās uz īsu brīdi jāatgriežas tvaicētavā vai jāpaiet zem siltas dušas.

* Aromātus izvēlas tikai tos, kas ir patīkami, neatkarīgi no to konkrētajām medicīniskajām īpašībām un lietošanas.

* Masāža – dziļa, bet lēna un maiga.

Leave a Comment