Dārzeņi un augļi, kurus tev nekad nevajadzētu mizot

Lūk, seši augļi un dārzeņi, kurus vajadzētu ēst ar visu mizu:

Āboli

Mizojot ābolus, tāpat var uzņemt lielāko daļu C vitamīna, taču tiek zaudēts pektīns – šķīstoša šķiedrviela, kas palīdz regulēt un samazināt “sliktā”  ZBL holesterīna un cukura līmeni. Pektīns arī palēnina gremošanas procesu, novēršot vēlmi pēc neveselīgām uzkodām.

Burkāni

Burkānos ir poliacetilēns – ķīmisks savienojums, kuru šobrīd pēta saistībā ar tā potenciālu iznīcināt cilvēka vēža šūnas. Tiem ir arī pretsēņu un antibakteriāla iedarbība, kā arī tie palīdz novērst iekaisuma veidošanos.

Šīs vielas ir koncentrētas tieši zem mizas, tāpēc labāk ēd burkānus ar visu mizu vai arī noņem tikai ļoti plānu mizas kārtiņu.

Burkānos esošie labumi atšķiras atkarībā no šķirnes. Melnie jeb tumši violetie burkāni, piemēram, satur vairāk antocianīnu – antioksidantu, kas piešķir izteikto krāsu arī mellenēm un zilenēm.

Kartupeļi

Kartupeļu mizās ir vairāk šķiedrvielu, dzelzs un folātu nekā pašā kartupelī. Stādot kartupeļus, izvēlies tumšos violetos kartupeļus, jo tad miza būs vēl vērtīgāka. Meinas Universitātes pētnieki norāda, ka šo kartupeļu mizas satur 5 līdz 10 reizes vairāk antioksidantu nekā pats kartupelis.

Gurķis

Nomizotā gurķī ir mazāk kalcija, magnija, fosfora, kālija un vitamīnu A un K. Turklāt gandrīz viss gurķī esošais dzelzs atrodas tieši mizā, bet pats dārzenis sastāv pārsvarā no ūdens.

Baklažāns

Baklažāna miza satur daudz antioksidantu, tajā skaitā antocianīnu nasunīnu (nasunin), kas vēl nav atsevišķi izpētīts, taču vairākos pētījumos ASV ir atklāts, ka šiem antocianīniem varētu būt svarīga loma smadzeņu audu Vese***as saglabāšanā. Nasunīni pieder pie flavonoīdu grupas, un, jo vairāk tos uzņem, jo mazāka ir iespējamība, ka pieņemsies svarā.

Vīnogas

Lai arī vīnogas tiek uzskatītas par viskaitīgākajiem augļiem, jo nevienu citu neapstrādā ar tik daudz pesticīdiem, nevajadzētu pilnībā atteikties no vīnogu mizas. Vismaz ne pagaidām.

Sarkanajās vīnogās ir daudz resveratrola, kas nāk par labu sirdij un smadzeņu darbībai, un vairākos pētījumos ar dzīvniekiem ir atklāts, ka tas palēnina vēža šūnu attīstību.

 

Avots: menshealth.com

Leave a Comment